Menu

just logo uj     nahrinlogo   aphrodite hotel

A+ A A-

NAHRIN A KONYHÁBAN - AVAGY A MODERN HÁZIASSZONY TÁRHÁZA

nkamht

Világunk modern, civilizált országaiban jelentősen megváltozott az élet napi rutinja az elmúlt 250 évben. A XVIII. századtól folyamatosan kerültek be az új, modern eszközök a mindennapjainkba: gőzgép, gőzhajtású gépek, vasúti hálózat.

A XIX. században az ipari forradalom mellé a természettudományi tárgyak forradalma is felzárkózott, melyben a magyar tudósok jelentős szerepet vállaltak. Csak néhányat sorolnék fel közülük: Semmelweis Ignác = a magyar Anyák megmentője, fertőtlenítés bevezetője, Jedlik Ányos = dinamó, Puskás Tivadar = telefonközpont feltalálója, Kandó Kálmán = villanymozdony, Neumann János = a számítógép alapjainak feltalálója.

Ezzel együtt a nők élete is alapjaiban változott meg. A kapitalizmus magával hozta a nők munkába állását, választójogának kiharcolását (a szüfrazsettek jóvoltából), tanuláshoz való jog megszerzését. Az addig csak a háztartásban tevékenykedő nők élete szerteágazóbbá vált, mely miatt a konyhába egyre kevesebb időt tudtak tölteni. Előtérbe kerültek a gyorsan, könnyen elkészíthető ételek, melyeknek ízre, kinézetre fel kell tudnia venni a versenyt a csúcsgasztronómiai versenytársakkal.

De van egy nagy kérdés. Mit használjanak ehhez a nők? Milyen alapanyagokkal tudják családjuk és saját egészségük megőrzését a legjobban szolgálni? Ma Magyarországon a legfrissebb statisztikai adatok szerint is még vezető halálok a szív- és érrendszeri betegségek (infarktus, stroke) okozta halálozás, dupla annyi halálért felelősek, mint a daganatos megbetegedések. Fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék, ásványi anyagok (Ca, Mg, Na, Cl, K), nyomelemek bevitele.

Fontos a sófogyasztás megszorítása, mivel az alapanyagokban is jelentős mennyiség van jelen, és a közkedvelt készételek jelentős pluszt is tartalmaznak.

A WHO által kiadott ideális napi sófogyasztás mértéke 5g-ot (napi 2g Na bevitelnek felel meg) nem haladhatja meg. Jelenleg hazánkban a felnőtt emberek átlagosan 7,5g nátriumot fogyasztanak, mely 18g konyhasónak felel meg.

Ez mind szép eddig, de megkérdezheted ezután Olvasóm, hogyan lehet ezeket az irányelveket úgy betartani, hogy az ételeink ne fűrészpor ízűek legyenek.

Erre a problémára kínálnak megfelelő választási lehetőségeket a Nahrin fűszerei!

A fűszereket már az ősember is használta. A tűzre dobott leveles ágak kellemes aromát árasztottak magukból, melytől a sült hús íze is jobb lett. Az ókorban már nem csak az étel ízesítésére használták, de rájöttek jótékony hatásaikra is. Az ókori Egyiptomban a rabszolgák ételébe is jutottak bizonyos fűszerekből, mivel járványmegelőző hatásukat felismerték. Hippokratész már részletes leírásokat és receptúrákat készített gyógynövényekből és manapság csak fűszerként használt növényekből (pl. borsmenta, kakukkfű, boróka). A fűszerek diadalmenete Indiából indult el, karavánutak, kereskedelmi hálózatok épültek ki rá, hosszú évszázadokig fizetőeszközként is szolgáltak. Az ipari forradalom idején jelentősen csökkent a fűszerek szerepe, mely tovább zuhant a II. világháborúig. A fűszerek új diadalmenetét a II. világháború utáni szemfüles kereskedőknek köszönhetjük, akik felismerték a nők vonzódását a szépen csomagolt áruk iránt (díszes dobozok, üvegek), és megpróbálták a régi-új ízeket elfogadtatni a modern kor háziasszonyaival.

nkamht 1Nézzünk meg közösen, Olvasóm, egy rövid áttekintést a Nahrin fűszereiről!

A Nahrom kivételével a Nahrin fűszerkeverékek gluténmentesek, nem tartalmaznak tojást vagy tojás eredetű anyagokat, laktózt, földimogyorót, szóját vagy szója eredetű anyagot (kivétel ebből is a Nahrom ill. Salátafűszer).

Fontos, hogy a Nahrin fűszereket utólagos ízesítésre használjuk, így a benne lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok nem sérülnek, ill. egy langyos vagy már kihűlt étel kevesebb sót vesz fel, mint az, ami még forr, így további sócsökkentést érhetünk el.

Lássuk akkor, melyik fűszerben milyen csodákat rejtett el a Nahrin!

Fokhagyma fűszerkeverék - A fokhagyma közkedvelt a hazai és a nemzetközi konyhában is, de erős leheletet adó aromaanyaga miatt sokan nem szívesen fogyasztják. Nagy hibát követnek el, mivel nagyon hatékony természetes koleszterinszabályozó, szív-érrendszeri betegségek elleni hatása régóta ismert, kórokozók elleni hatása szintén (baktériumok, vírusok, gombák). Daganatellenes hatása főleg az emésztőrendszeri daganatokban érvényesül, gyomorrák kialakulását gátolja a kóros nitrit vegyületek képződésének megakadályozásával. Ez a fűszerkeverék nem tartalmazza a "kellemetlen" leheletért felelős aromát, de minden jótékony hatású egyéb összetevőt igen. Nyers ételekre, öntetek, szószok, rizs, hús, főzelékek, saláták készítéséhez, zöldségfélékre kiválóan használható. A benne lévő só jódozott formában van jelen, tartalmaz még vöröshagymát, burgonyakeményítőt, zellert, tormát.

Nahrom fűszerkeverék - A magyar konyhákban mostanáig leggyakrabban használt Vegetát és Delikátot tudja kiszorítani. Az alapja jódozott só és vöröshagyma. Ezenfelül több mint 20 féle fűszer- és gyógynövényt tartalmaz (pl. élesztő, fűszerpaprika, fokhagyma). Csökkentett nátriumtartalmú készítménynek számít, jó választás életmódváltásnál az első "új" fűszerek közé beépíteni. Az íze jól kombinálható egyéb fűszerekkel, vajas kenyérre, levesek, főzelékek, rizs, hal, hús, saláták ízesítésére egyaránt használható.

Tengeri algás sópótló - A magyar konyha számára újfajta fűszer, mivel a tengeri algát nem használjuk a receptjeinkhez. A túlnépesedő Földünk legjobb fehérje és ásványi anyag forrása a tengeri alga, könnyen emészthető és előállítása is könnyű a kiapadhatatlan forrás miatt. A fűszerkeverékben jelen van még a bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, majoránna, paprika is, melyeket a magyar konyha is előszeretettel használ. A fiam ezt a fűszerkeveréket szerette meg a leggyorsabban és mindennap használja, a barátainak is mesél róla és viszi a hírét egy finom és egészséges fűszernek. Kitűnően használható köretek, halételek, húsok ízesítésére. A fiam vajas kenyérre is rakja.

Saláta fűszerkeverék - A saláták elkészítésére mindig szezonális zöldségeket használjunk és bízzuk magunkat a fantáziánkra. Merjünk kipróbálni új keverékeket, ízeket. A saláták minden napszakban fogyaszthatóak, könnyű nyári vacsorák lehetnek önmagukban, illetve jó kiegészítői a nyári szabadtűzön készült grill húsoknak. A saláták ízét alapvetően megváltoztathatja a hozzá adott dressing fűszerezése. Ehhez a kísérletezéshez és a jól bevált receptúráinkhoz ad nagy segítséget ez a fűszerkeverék.

Bors fűszerkeverék - Ez a fűszerkeverék a fehér- és cayenne bors nagyszerű párosítása. Nem marja a gyomrot, de intenzíven csípős ízű, nem hagy keserű utóízt, bírja a hőt (főzéshez, sütéshez használható). A nyáron előszeretettel készített grill húsok alapvető fűszere, kombinálható mindenféle ízzel.

Hús fűszerkeverék - Elsősorban húsok, húsételek pácolásához, előkészítéséhez, elkészítéséhez használhatjuk. Hőálló, így főzés, sütést is ól bírja. Íze a vörös húsoknál a legtökéletesebb, fokozza, kiemeli az ízhatásokat. Mindig a sütés-főzés előtt használjuk a keveréket, természetesen használható köretek, levesek, szószok, de akár szendvicsek ízesítésére is.

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődésedet kedves Olvasóm, és bátran kipróbálod ezután a konyhádban a Nahrin fűszereit!

Fűszeres édesburgonya recept

Az édesburgonyákat meghámozom, és kisebb darabokra vágom ízlés szerint. Alufóliát tépek, melyet olivaolajjal vagy kókuszzsírral megkenek. Erre szórok valamelyik fenti fűszerkeverékből (én legutóbb a Tengeri-algásat választottam), majd becsomagolom az édesburgonyát ebbe a fóliába. Tepsibe rakom és 160-180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt puhára párolom.

Mennyei köretet tálalhatunk bármilyen hús mellé, de önállóan is fogyasztható könnyű vacsora. Jó étvágyat!

Dr. Tóth Judit Erzsébet
oktató háziorvos, Debrecen
Napsugár Csapat Egészségügyi Team vezetője