Menu

just logo uj     nahrinlogo       abaujtv

A+ A A-

INTIM LEMOSÓ - GYENGÉD TISZTÍTÁS AZ IGAZI EGYENSÚLYÉRT

 ilgy

Fontos, hogy az ember jól érezze magát a bőrében-  ez sok nő életfilozófiájának része.
Az intim testrészek ápolásánál mindenesetre ez másképp néz ki. Ugyan ez a téma már régen nem tabu, nálunk mégis még mindig elhanyagolják. A legtöbb nő ugyanis alig lát különbséget az intim testrészek, és a test többi részének ápolása között. Ezzel szemben a közeli országokban, pl. Olaszországban a speciális intim ápolótermékek használata a fiatal lánykortól egészen a változókorig teljesen normális.

A hüvelyflóra felépítése
A hüvelyben (ugyanúgy, mint például a belekben vagy a bőrön) nagy számú mikroorganizmus él egymással egyensúlyban. Ezt nevezzük normál „hüvelyflórának”.
Ezeknek a mikroszervezeteknek a kiegyensúlyozott formában való jelenléte elengedhetetlenül szükséges az egészséghez. A csíraszám nő és nő között ciklusfázistól és életkortól függően különböző, azonban általában egy bizonyos „tól-ig” határon belül mozog, amelyet maga a test szabályoz. Ez a természetes környezet egyfajta védekező mechanizmus, amely normális körülmények között megvédi a hüvelyt a betolakodó kórokozókkal szemben. A legfontosabb őr ebben a tekintetben a tejsavbaktérium.

A hüvelyflóra természetes egyensúlyát bizonyos befolyásoló tényezők megzavarhatják. Ezek közül néhány: ismétlődő hüvely és húgyúti fertőzések, stressz, hormonális változások, mint pl. pubertáskor, menstruáció, fogamzásgátló szedése, terhesség és változókor.
Antibiotikumok szedése, a szűk ruházat, szaunázás, uszoda vagy termálfürdő és a nem megfelelő intimhigiénia kibillenthetik a hüvelyflórát az egyensúlyából. Az elsődleges intim területen speciálisan gyengéd tisztításra van szükség, mivel a hüvelyflóra egyensúlyát semmiképpen sem szabad megzavarni.

Gyengéd ápolás az igazi egyensúlyért
Az intim részek ápolását illetően a hölgyek körében számos félreértés, tévhit uralkodik. A szélsőségek ingadoznak két felfogás között: hogy ennek a területnek az ápolása, tisztítása egészségtelen, illetve hogy csak az agresszív szerek a hatékonyak.
Mindkét álláspont hibás!
A tisztítás kétségtelenül kötelező, fontos azonban, hogy az ehhez használt folyadéknak semleges legyen a pH-ja, mivel a hüvelybemenet pH értéke kifejezetten a normál bőr pH értéke alatt van.
A külső intimrész pH-ja normális esetben 3,5-4,5 között van. Az intimrész sértetlenségének a megőrzéséhez fontos ennek az értéknek a megtartása.
Az agresszív tisztálkodó szerek használata tönkreteheti ezt az érzékeny egyensúlyt, és tönkreteszi a hüvelyflórát.

Egy intimhigiéniás termék előállítása rendkívül sokrétű, ezért felelősségteljes és megbízható ellenőrzést kíván. Nőgyógyászokkal, bőrgyógyászokkal és bakteriológusokkal történt együttműködés során fejlesztettük ki az Intim lemosót, amely tökéletes garanciát biztosít a felhasználó számára.

2 évig tartó, 300 nőt - 20 és 60 év között - felölelő tanulmány elvégzése után vált lehetségessé a termék bevezetése.
Bőrgyógyászatilag tesztelt. Kb. 20 órán keresztül biztosít védelmet anélkül, hogy irritálná a bőrt vagy megváltoztatná a hüvelyflórát. Megakadályozza azt is, hogy gombák vagy betegséget okozó csírák keletkezzenek.

Az Intim lemosó alkalmazásának előnyei

 • Gyengéden tisztít, mivel a lágy tenzideket kiegyensúlyozott, egymást kölcsönösen kiegészítő kombinációban tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy az intimrész a kívánatos pH szem előtt tartásával, gyengéden tisztított, ápolt, diszkrét illatú lesz. 
 • Lágy és könnyedén tolerálható, mivel a hüvelynyálkahártya természetes pH értékéhez van igazítva. Így biztosított az intim rész fiziológiás egyensúlya.
 • Hozzájárul a bőr alacsony pH értékének megőrzéséhez, ezzel támogatja a természetes védekező mechanizmus működését.

Az Intim lemosó így biztosítja használói számára, hogy minden helyzetben ápoltnak, frissnek és szabadnak érezzék magukat 20 órán keresztül.

Az Intim lemosó természetes anyagot, tejsavat tartalmaz Aloe Vera, búzacsíra, hamamelis, kamilla, ziliz kivonattal, valamint különösen lágy tenzidekkel kombinálva.

A tejsav a bőrflóra természetes összetevője, támogatja a bőr fiziológiás pH értékét, ezzel pedig az érzékeny intimrész védekező működését.
Az Aloe Vera serkenti a sebgyógyulást, így az intimrész irritációinál segíti a gyógyulási folyamatot, ugyanakkor védő tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezeken túl még nedvességet is szolgáltat.
Búzakorpa kivonatnak ápoló és regeneráló hatása van.
Hamamelis kivonat ttökéletesen alkalmas az érzékeny intim zóna ápolására. Elsősorban bőrvédőként hat.
ilgy 1Kamilla hatóanyagai rendkívüli bőrnyugtató és gyulladásgátló hatással rendelkeznek. Ezért ez a kivonat kifejezetten alkalmas az érzékeny és puha bőr ápolására. Mivel a kamilla hatóanyagai a kellemetlen bőrérzetet eltüntetik, kellemes könnyed érzetet idéznek elő.

ilgy 2Ziliz kivonat biztosítja a különösen érzékeny intim zóna gyengéd és kímélő tisztítását, ápolását, mivel hatóanyagainak irritáció csökkentő, bőrvédő, és nyugtató hatása van.

További javaslatok az intim terület ápoláshoz

 • Az intimrészen sohase használjunk szappant. Az alkalikus közeg beszűkíti a természetes savas védőköpenyt a hüvely térségében.
 • Lehetőleg mellőzzük a hüvelyöblítést, mert az tönkre teheti a természetes hüvelyflórát.
 • A legjobb, hogyha az intimrészt kézzel, nem pedig mosdókesztyűvel mossuk, mivel a kesztyű ideális táptalajt szolgáltat a baktériumok számára. Hogyha mindenképpen mosdókesztyűvel szeretne tisztálkodni, akkor minden nap frisset kell használni. 
 • A WC használat után a tisztítást a hüvelytől hátrafelé irányulóan kell végezni, nem pedig fordítva, azért, hogy a hüvely területe ne kerüljön kapcsolatba a bélbaktériumokkal.

Ez a minőségi Just termék biztosítja, hogy a nő nőként jól érezze magát.

Életfa Program 

TÁPLÁLÓ ZÖLDSÉGLEVES – MÉREGTELENÍTÉS KÖZBEN ÉS UTÁN...

tzm... azaz Klare Suppe vegetabil

20 féle zöldség és fűszernövényből készül fagyasztva szárítással. Ez azért jó, mert így a vitaminok, enzimek élve maradnak, és amikor vizet érnek az összetevők, akkor olyan, mintha most lett volna felvágva frissen a növény.
Alacsony sótartalmú, és a fűszerek úgy vannak összetéve, hogy a sós ízhatást fokozzák. Tengeri só van benne. Zsír- és purin mentes.

Ionpótlásra nagyon jól használható. Bármilyen betegség után ezt adom. Forró és tele van hasznos ionokkal, amik a betegség során felhasználódnak.

De nyáron, amikor egész nap 40 fokban kiállításon veszünk részt a szabadban, akkor is ezt isszuk, sokszor nem is eszünk.

Íme egy terméktapasztalat Katitól!
"Az egyik kedvenc. Kevés szó esik róla, mert már teljesen beépült a mindennapi életünkbe, természetesnek vesszük, hogy van. Miért szeretem? Pillanatok alatt elkészíthető pl. a csodás borsóleves. Az idén ültettünk borsót és a frissen szedett borsó az új zöldség, sárgarépa, pár perc alatt megpárolódnak és ha kész, beletesszük a Zöldségleves port, állni hagyjuk egy kis ideig és kész. Isteni finom, de bármit lehet vele utólag ízesíteni.
Miért is szeretem még? Mert önmagában is fogyasztható, bárhová vihetem magammal, hiszen csak víz kell hozzá. Hidegen-melegen egyaránt lehet inni, mert zsírmentes. Bevallom, én télen-nyáron melegen szeretem. Nyáron visszapótolja a kiizzadt ásványi sókat, télen pedig nagyon jól átmelegít, jobban, mint egy pohár forró tea. (Kivéve az Iso-Teát) Nagyon ritkán vagyok beteg, de ha elkap valami nyavalya, tudom: a Zöldséglevesre számíthatok, mert megmarad bennem.”

Húsvét után is érdemes egy-egy nap kímélni a gyomrunkat, ehhez adok néhány receptet. Jó hír, hogy gluténmentes, tejmentes, cukormentes, tehát szabadon készíthető mindenkinek.

Emcsi köles levese
tzm 1Egy-egy szál fehér- és sárgarépát megtisztítok, feldarabolom, a sárgarépát megpirítom egy ek olajon, amíg sárga levet nem ereszt, utána beleteszem a fehérrépát, összeforgatom, majd felöntöm egy liter vízzel. Mikor megfőttek a répák, de még roppanósak, beleteszem a fél csésze megmosott kölest, és elzárom a tüzet alatta. 20 perc múlva megfőtt a köles is, ekkor ízesítem a Zöldségleves porral és vágott petrezselyemmel.  Hihetetlen finom, képes vagyok egész nap ezt enni. Ami az élvezeteken túl hat, az a haj, bőr és körömszépítő hatása. Gyönyörű fényes, egészséges bőrrel indíthatjuk a nyarat vele!

Érdemes krémleveseket készíteni és termoszban vinni magunkkal, a hidegebb, szelesebb napokon. Jól átmelegít.

Cukkínileves
2 db cukkíni, 2-3 db krumpli, 1 hagyma, olaj, Fokhagyma fűszer Zöldség leves.
Tisztítás darabolás után, a hagymát üvegesre pirítom, beleteszem a cukkínit és a krumplit, felöntöm 1 l vízzel, puhára főzés után mixelem és fűszerezem Zöldséglevessel és Fokhagyma fűszerrel. Finom csípősen is, borssal. A csípős íz télen melegíti a tüdőt, kifejezetten jó.

Sütőtökleves
Fél amerikai tök, 2 db alma, hagyma olaj/vaj, nagyon pici zöldségleves. Hasonlóan készül az előzőhöz. Ez finom édes leves.

Zeller leves
1 öklömnyi zeller + a levele, 2 db krumpli, hagyma, olaj, Zöldségleves, Húsfűszer/Citromos bors fűszer. Elkészítése megegyezik az első két levesével.

tzm 2

Az egészség megőrzés a konyhában kezdődik az ételeinkkel. 

Jó egészséget! Jó étvágyat!

Szeretettel:
Dr. Harsányi Edit
orvos-marketing igazgató
70-457-27-28

Lelki öröm – testi egészség

loteMint ahogyan pirkadatkor a Nap is felbukkan a láthatáron és lebukik este; szinte ugyanígy keletkeznek új sejtek, illetve velük egyidőben rosszul lemásolt (keletkezett) – tumoros – sejtek is a szervezetünkben. S ott a hangsúly, hogy felismeri és hogyan ismeri fel a szervezetünk, valamint pusztítja el a naponta keletkező tumoros sejteket.

A HFA adatbázis legfrissebb közzétett adatai alapján, Európában a megbetegedésből származó halálozási (mortalitás) arányszámokat tekintve a vezető halálok cardiovasculáris eredetű. Második helyen a rosszindulatú daganatos megbetegedések okozta halálokok állnak. Ha ezt tovább részletezzük, akkor elsősorban a légzőszervrendszer, másodsorban az emlőtumorok, a vastag és végbéldaganatok és negyedik helyen a szájüregi rákos megbetegedések állnak a vezető halálokok között. S az a lesújtó hírem van, hogy Magyarország ebben is, a vezető országok között, az első helyen szerepel.  Kutatva a megbetegedési okokat, egyesek szerint a rosszindulatú daganatos megbetegedések nem sorolhatóak a pszichoszomatikus betegségek közzé, mivel a tudomány, - főleg a genetika, a sejtbiológia fejlődésével és eredményeiből kifolyólag egyre többet tudunk meg a betegségről. Mint minden más megbetegedésnek is a pszichoszociális tényezőknek, - így a daganatos betegedésekben is – annak lefolyásában és a betegség életminőségében jelentős szerepe van. Elfogadott álláspont, hogy nincs olyan pszichológiai személyiségtípus, alkat, amelyről állíthatnánk, hogy daganatos megbetegedésekre hajlamosít. Az viszont igen érdekes és fontos tény, hogy a stressznek jelentős szerepe van a betegségek kialakulásában. Olyan élethelyzetek, lelki traumák, mint egy munkahely elvesztése, baleset, természeti katasztrófák, lelki szinten sérülékennyé teszik az egészséget. Hiszen a WHO megfogalmazása szerint az „egészség: testi, lelki és szociális jólét állapota.” A stressz kibillenti az egyént a lelki egyensúlyából mindaddig, amíg a feldolgozás által vissza nem kerül az egyensúlyába. Egyes megfigyelések szerint bizonyos típusú tumoros megbetegedések hátterében bizonyos típusú - nem vagy csak részben feldolgozott - stressz(ek) állnak.
Laboratóriumi eszközökkel mért pontos adatok bizonyítják, hogy a stresszhatásokkal kapcsolatos idegrendszeri funkciózavarok mélyreható változásokat idéznek elő a szervezetünk hormonális és immunrendszerében. A mellékvesékben például fokozott mennyiségben termelődnek úgynevezett kortikoszteroidok, melyek csökkentik a szervezet immunfunkcióját. A májunk a legnagyobb „vegyigyárunk” és ilyenkor fokozott munkának van kitéve. S a máj így kevesebb figyelmet tud fordítani a „leterheltsége” miatt azokra az általa termelt fehérjékre, melyek a speciális immunsejtekben vannak. S ezek képesek felismerni és elpusztítani a daganatsejteket.
Összességében azért elmondható, hogy a lelki egyensúly állapota testi egyensúlyt, illetve oda-vissza hatnak jótékonyan egymásra, azaz egészséget eredményeznek. Így primer prevenció (elsődleges megelőző) módszerükkel egészségi állapotot érnek el.
Az egészség megőrzése és visszaállítása (secunder prevenció) érdekében az alkohol fogyasztás minimalizálása, a dohányzás elhagyása, a megfelelő étkezés és a rendszeres és mértékletes fizikai aktivitás / testmozgás nagyon fontos. Valamint az építő és probléma megoldást segítő, értékes társalgás és a lelki feltöltődést nyújtó szabadidős tevékenységek végzése.
S miben tud segítségek adni az Életfaprogram és termékei?!
Belső – Nahrin – segítőink:

 • Articsóka: a máj méregtelenítő munkáját segíti. A szervezet tehermentesítésében nagy segítség. A máj alakítja át a szénhidrátokat zsírokká, mint raktározható energiává és alakítja azt vissza.
 • Sarkigyökér kapszula: adaptogén hatása révén a megfelelő szintre állít be rengeteg életfolyamatot. Így az immunrendszert is.
 • Basico: az ásványi anyag és vitamin tartalmával segíti az egyensúly megtartását. Inulin tartalma pedig a jótékony bélbaktériumok támogatásával az immunrendszerre is segítően hat.
 • Barack- és Alma-író: Komplex tápanyag és vitaminforrás egy diétázó vagy léböjtöt végző számára. Inulint is tartalmaz. Az ízületeket is támogatja.
 • Affiline: A meggylé, bodzabogyó lé, inulin, növényi kivonatok (tarack, oroszlánfog, nyírfalevél, csalán, spirea, articsóka, hársfavirág) tartalmával a vízhajtás természetes művésze.
 • Vitaflor kapszula: a jótékony bélbaktérium tartalmával a normál bélflórát gazdagítja, valamint Inulin (nem Inzulin!) tartalmával segít a bélben meg is tapadni, így segítve az immunrendszert.
 • Echinacina: immodulátor. Amennyiben szükséges, akkor növeli az immunrendszer aktivitását. Allergia esetén pedig a megfelelő szintre visszacsillapítja.
 • D vitamin: immunrendszer erősítő
 • Fűszerek: A konyhakerti legtisztább eredetű növények szárítva és porítva igazi életerőt és ízélményt adnak, segítve egészséges táplálkozásunk által egészségünket.

Külső – Just – ápolóink:

 • Antistresz aroma: nyugtat, vérnyomást normalizál (diastole-s értéket csökkent), görcsöt old
 • Levendula aroma: antidepresszáns hatással bír
 • 31-es gyógynövény esszencia: sokmindenben elsődleges és kiegészítő gyógyír. Kb mint ahogyan Gombóc Artúrnak a csokoládé.
 • Napkrém: a kevésbé jótékony hatással bíró napsugarakat megszűrve a jótékony napsugarakat átengedi a bőrünk és egészségünk táplálása céljából.

S ne felejtsük el az Életfaprogram keretein belül működő klubjainkat, melyek lelki, szellemi, testi feltöltődésnek egyaránt színterei. Szakemberek népes csoportja és terméktapasztalatok, egészségügyi felvilágosításokon át egy valóban segítő lelkes csapat áll rendelkezésedre az országos számos területén és pontján. Látogasd meg őket, minket….

Meglehet, hogy furcsa és könnyűnek tűnik kijelenteni, tanácsolni azt, hogy légy örömteli. De ha belegondolsz, hogy csak akkor hiányzik valami, amikor elveszíted. S gondolj bele; mi mindent adnál a lábadért, a kezedért, a vesédért…az egészségedért, ha elvesztenéd?! Ezért ha felébredsz reggel, légy hálás és örömteli, hogy élsz! és létezhetsz! Hallhatod a fák leveleit, a madarak énekét, a járdán kopogó cipők hangját. Az utcán kilépve láthatod a fák és a virágok színpompáit és az emberek ruháinak kavalkádját. Érezheted a természet illatát, az eső apró és simogató cseppjeit a bőrödön… ÉLHETSZ és MEGÉLHETSZ dolgokat.

S ebben az örömteli érzésben kívánom, hogy teljen napod egy egész élten át…

Szeretettel: Tóth Andrea
diplomás ápoló
infekciókontroll nővér
Országos Egészségügyi TEAM Tag
Napsugár Csapat
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
06-70/315-48-18

NAHRIN A KONYHÁBAN - AVAGY A MODERN HÁZIASSZONY TÁRHÁZA

nkamht

Világunk modern, civilizált országaiban jelentősen megváltozott az élet napi rutinja az elmúlt 250 évben. A XVIII. századtól folyamatosan kerültek be az új, modern eszközök a mindennapjainkba: gőzgép, gőzhajtású gépek, vasúti hálózat.

A XIX. században az ipari forradalom mellé a természettudományi tárgyak forradalma is felzárkózott, melyben a magyar tudósok jelentős szerepet vállaltak. Csak néhányat sorolnék fel közülük: Semmelweis Ignác = a magyar Anyák megmentője, fertőtlenítés bevezetője, Jedlik Ányos = dinamó, Puskás Tivadar = telefonközpont feltalálója, Kandó Kálmán = villanymozdony, Neumann János = a számítógép alapjainak feltalálója.

Ezzel együtt a nők élete is alapjaiban változott meg. A kapitalizmus magával hozta a nők munkába állását, választójogának kiharcolását (a szüfrazsettek jóvoltából), tanuláshoz való jog megszerzését. Az addig csak a háztartásban tevékenykedő nők élete szerteágazóbbá vált, mely miatt a konyhába egyre kevesebb időt tudtak tölteni. Előtérbe kerültek a gyorsan, könnyen elkészíthető ételek, melyeknek ízre, kinézetre fel kell tudnia venni a versenyt a csúcsgasztronómiai versenytársakkal.

De van egy nagy kérdés. Mit használjanak ehhez a nők? Milyen alapanyagokkal tudják családjuk és saját egészségük megőrzését a legjobban szolgálni? Ma Magyarországon a legfrissebb statisztikai adatok szerint is még vezető halálok a szív- és érrendszeri betegségek (infarktus, stroke) okozta halálozás, dupla annyi halálért felelősek, mint a daganatos megbetegedések. Fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék, ásványi anyagok (Ca, Mg, Na, Cl, K), nyomelemek bevitele.

Fontos a sófogyasztás megszorítása, mivel az alapanyagokban is jelentős mennyiség van jelen, és a közkedvelt készételek jelentős pluszt is tartalmaznak.

A WHO által kiadott ideális napi sófogyasztás mértéke 5g-ot (napi 2g Na bevitelnek felel meg) nem haladhatja meg. Jelenleg hazánkban a felnőtt emberek átlagosan 7,5g nátriumot fogyasztanak, mely 18g konyhasónak felel meg.

Ez mind szép eddig, de megkérdezheted ezután Olvasóm, hogyan lehet ezeket az irányelveket úgy betartani, hogy az ételeink ne fűrészpor ízűek legyenek.

Erre a problémára kínálnak megfelelő választási lehetőségeket a Nahrin fűszerei!

A fűszereket már az ősember is használta. A tűzre dobott leveles ágak kellemes aromát árasztottak magukból, melytől a sült hús íze is jobb lett. Az ókorban már nem csak az étel ízesítésére használták, de rájöttek jótékony hatásaikra is. Az ókori Egyiptomban a rabszolgák ételébe is jutottak bizonyos fűszerekből, mivel járványmegelőző hatásukat felismerték. Hippokratész már részletes leírásokat és receptúrákat készített gyógynövényekből és manapság csak fűszerként használt növényekből (pl. borsmenta, kakukkfű, boróka). A fűszerek diadalmenete Indiából indult el, karavánutak, kereskedelmi hálózatok épültek ki rá, hosszú évszázadokig fizetőeszközként is szolgáltak. Az ipari forradalom idején jelentősen csökkent a fűszerek szerepe, mely tovább zuhant a II. világháborúig. A fűszerek új diadalmenetét a II. világháború utáni szemfüles kereskedőknek köszönhetjük, akik felismerték a nők vonzódását a szépen csomagolt áruk iránt (díszes dobozok, üvegek), és megpróbálták a régi-új ízeket elfogadtatni a modern kor háziasszonyaival.

nkamht 1Nézzünk meg közösen, Olvasóm, egy rövid áttekintést a Nahrin fűszereiről!

A Nahrom kivételével a Nahrin fűszerkeverékek gluténmentesek, nem tartalmaznak tojást vagy tojás eredetű anyagokat, laktózt, földimogyorót, szóját vagy szója eredetű anyagot (kivétel ebből is a Nahrom ill. Salátafűszer).

Fontos, hogy a Nahrin fűszereket utólagos ízesítésre használjuk, így a benne lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok nem sérülnek, ill. egy langyos vagy már kihűlt étel kevesebb sót vesz fel, mint az, ami még forr, így további sócsökkentést érhetünk el.

Lássuk akkor, melyik fűszerben milyen csodákat rejtett el a Nahrin!

Fokhagyma fűszerkeverék - A fokhagyma közkedvelt a hazai és a nemzetközi konyhában is, de erős leheletet adó aromaanyaga miatt sokan nem szívesen fogyasztják. Nagy hibát követnek el, mivel nagyon hatékony természetes koleszterinszabályozó, szív-érrendszeri betegségek elleni hatása régóta ismert, kórokozók elleni hatása szintén (baktériumok, vírusok, gombák). Daganatellenes hatása főleg az emésztőrendszeri daganatokban érvényesül, gyomorrák kialakulását gátolja a kóros nitrit vegyületek képződésének megakadályozásával. Ez a fűszerkeverék nem tartalmazza a "kellemetlen" leheletért felelős aromát, de minden jótékony hatású egyéb összetevőt igen. Nyers ételekre, öntetek, szószok, rizs, hús, főzelékek, saláták készítéséhez, zöldségfélékre kiválóan használható. A benne lévő só jódozott formában van jelen, tartalmaz még vöröshagymát, burgonyakeményítőt, zellert, tormát.

Nahrom fűszerkeverék - A magyar konyhákban mostanáig leggyakrabban használt Vegetát és Delikátot tudja kiszorítani. Az alapja jódozott só és vöröshagyma. Ezenfelül több mint 20 féle fűszer- és gyógynövényt tartalmaz (pl. élesztő, fűszerpaprika, fokhagyma). Csökkentett nátriumtartalmú készítménynek számít, jó választás életmódváltásnál az első "új" fűszerek közé beépíteni. Az íze jól kombinálható egyéb fűszerekkel, vajas kenyérre, levesek, főzelékek, rizs, hal, hús, saláták ízesítésére egyaránt használható.

Tengeri algás sópótló - A magyar konyha számára újfajta fűszer, mivel a tengeri algát nem használjuk a receptjeinkhez. A túlnépesedő Földünk legjobb fehérje és ásványi anyag forrása a tengeri alga, könnyen emészthető és előállítása is könnyű a kiapadhatatlan forrás miatt. A fűszerkeverékben jelen van még a bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, majoránna, paprika is, melyeket a magyar konyha is előszeretettel használ. A fiam ezt a fűszerkeveréket szerette meg a leggyorsabban és mindennap használja, a barátainak is mesél róla és viszi a hírét egy finom és egészséges fűszernek. Kitűnően használható köretek, halételek, húsok ízesítésére. A fiam vajas kenyérre is rakja.

Saláta fűszerkeverék - A saláták elkészítésére mindig szezonális zöldségeket használjunk és bízzuk magunkat a fantáziánkra. Merjünk kipróbálni új keverékeket, ízeket. A saláták minden napszakban fogyaszthatóak, könnyű nyári vacsorák lehetnek önmagukban, illetve jó kiegészítői a nyári szabadtűzön készült grill húsoknak. A saláták ízét alapvetően megváltoztathatja a hozzá adott dressing fűszerezése. Ehhez a kísérletezéshez és a jól bevált receptúráinkhoz ad nagy segítséget ez a fűszerkeverék.

Bors fűszerkeverék - Ez a fűszerkeverék a fehér- és cayenne bors nagyszerű párosítása. Nem marja a gyomrot, de intenzíven csípős ízű, nem hagy keserű utóízt, bírja a hőt (főzéshez, sütéshez használható). A nyáron előszeretettel készített grill húsok alapvető fűszere, kombinálható mindenféle ízzel.

Hús fűszerkeverék - Elsősorban húsok, húsételek pácolásához, előkészítéséhez, elkészítéséhez használhatjuk. Hőálló, így főzés, sütést is ól bírja. Íze a vörös húsoknál a legtökéletesebb, fokozza, kiemeli az ízhatásokat. Mindig a sütés-főzés előtt használjuk a keveréket, természetesen használható köretek, levesek, szószok, de akár szendvicsek ízesítésére is.

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődésedet kedves Olvasóm, és bátran kipróbálod ezután a konyhádban a Nahrin fűszereit!

Fűszeres édesburgonya recept

Az édesburgonyákat meghámozom, és kisebb darabokra vágom ízlés szerint. Alufóliát tépek, melyet olivaolajjal vagy kókuszzsírral megkenek. Erre szórok valamelyik fenti fűszerkeverékből (én legutóbb a Tengeri-algásat választottam), majd becsomagolom az édesburgonyát ebbe a fóliába. Tepsibe rakom és 160-180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt puhára párolom.

Mennyei köretet tálalhatunk bármilyen hús mellé, de önállóan is fogyasztható könnyű vacsora. Jó étvágyat!

Dr. Tóth Judit Erzsébet
oktató háziorvos, Debrecen
Napsugár Csapat Egészségügyi Team vezetője

ŐRIZD MEG A MOSOLYOD RAGYOGÁSÁT!

omamr

Kedves Barátaim!

Gondoltatok már arra, hogy mi a legvonzóbb az emberi külsőben? Ha azt mondom, hogy a mosolyunk, akkor ugye egyetértetek velem? Ez az első, amit észreveszünk az ember arcán, még ha nem is tudatosan. A mosoly gyakorlatilag teljesen megváltoztatja megjelenésünket. Ha tetszeni akarunk másoknak, de főleg magunknak, ne felejtsünk el mosolyogni! Sokszor a rossz fogsor, illetve a kellemetlen szájszag miatt nem merünk nevetni, mosolyogni. Megfelelő szájápolással sok szájüregben bekövetkezett problémát meg tudunk szüntetni, így visszanyerhetjük önbizalmunkat, és önfeledten mosolyoghatunk.

A fogszuvasodás (karies) legfontosabb oka, hogy baktériumok telepednek meg, és ragadós bevonatot képeznek a fog felszínén és az íny fogak melletti peremén. Ezek az úgynevezett plaque baktériumok főleg cukorral táplálkoznak. Eközben savakat és méreganyagokat választanak ki, amelyek a fogakat szétroncsolják és lyukakat képeznek a fogakon, mert a savak, melyek a baktériumok által a szénhidrátokból keletkeznek, elvonják a fogak ásványi anyagait. A nyál ezeket a folyamatokat részben vissza tudja fordítani, mivel a savakat semlegesíti és a fogak hiányzó anyagát igyekszik pótolni (természetesen csökkent nyálképződés esetén ez nem történik). Ezek a baktériumok többnyire a fogágy betegségének okai. A foglepedékek miatt az ínyen tasakok alakulnak ki, ahol a kórokozók nagyon jól érzik magukat. Ilyenkor az íny begyullad és visszahúzódik. Ha a gyulladás rosszabbodik, az íny tasakjain keresztül megtámadhatják a foggyökereket is. A fogíny gyulladásához a fogkő képződése is hozzájárul. Fogkő akkor keletkezik, ha a lepedéket a napi szájhigiéniával nem megfelelően távolítjuk el, és a nyálból ásványok válnak ki ezeken a helyeken. A fogkő olyan kemény, hogy egyszerű fogmosással már nem is távolítható el.

Ezek a folyamatok általában nem csak fog-, illetve ínybetegségekhez vezetnek, hanem rossz szájszagot is okoznak.

Normális élettani feltételek esetén az emberi lehelet kissé édeskés, alig észrevehető. A szájszag mintegy 85%-ban a szájban, a fogak közötti területeken és az ínyen történő szuvasodási folyamatok, továbbá a nyelv hátsó részein és az orr melléküregeiben lezajló folyamatok miatt következik be. Más esetben a szájszag kialakulásáért a torok, az orr és a gyomor, illetetve a belek felelősek.

omamr 1Azonban rossz szájszagot más tényezők is okozhatnak: dohányzás, érzelmi stressz, gyógyszer szedése (antibiotikum), alkoholfogyasztás, böjt, különböző diéták, csökkent nyálképződés, a száj nyálkahártyájának kiszáradása. Az esetek többségében tudatos szájápolással a kellemetlen szájszagot kezelni vagy csökkenteni tudjuk.

Tehát a ragyogó mosolyhoz egészséges fogsor, kellemes lehelet, és üde, vonzó ajkak szükségesek! A Just nagy segítséget nyújt nekünk a fogak és a szájüreg ápolásában.

A fogmosás nem újdonság, de nem mindenki tudja, hogy hogyan kell helyesen alkalmazni:

 • Először is fluorid tartalmú fogkrémet válasszunk. A fluor egy nyomelem, ami megkeményíti a fogzománcot, és védi a fogakat a fogszuvasodástól, gátolja a baktériumok fejlődését. A fluoridos fogkrémet naponta legalább kétszer, de legfőképpen étkezések után használjuk!
 • A fogmosás időtartama legalább 3 perc legyen minden egyes alkalommal.
 • A fogkefét 3 havonta cseréljük le!

Kevesen tudják, hogy nappal és éjszaka a fogainknak eltérőek az igényeik. Napközben legfontosabb az alapos tisztítás (a foglepedék és az ételmaradékok eltávolítása), és friss lehelet biztosítása. Éjszaka a fog védelmi mechanizmusát kell megerősíteni (veszélyes baktériumok eltávolítása, és a fogak ásványi anyagokkal történő ellátása elalvás előtt). Éjszaka a nyáltermelődés mértéke lecsökken. Mivel a nyál fluoridot tartalmaz, ezért mindenképpen szükséges éjszaka a fluorid pótlást is biztosítani.

omamr 2A Just különleges lehetőséget nyújt a korszerű, igényes fogmosáshoz. A Just fogápolási csomagja két különböző terméket tartalmaz. Napközben a Bergamott menta fogápoló gélt (90ml), éjszaka pedig a Fogkrémet nőszirom kivonattal (60ml) használhatjuk.

A Bergamott menta fogápoló gél összetevői

 • Fluor (baktériumok szaporodását csökkenti, a fogak ásványi anyagainak eltávozását meggátolja)
 • Bergamott menta (fájdalomcsillapító, sebgyógyító, baktériumölő hatással rendelkezik)
 • Hegyi forrásvíz (számos ásványt és nyomelemet tartalmaz)
 • Csiszoló szemcsék (alapos tisztító hatásuk van, de a fogzománcot megkímélik)

A gél hatása

 • Kímélően, de alaposan tisztítja a fogakat
 • Megszünteti a foglepedéket, és megelőzi az újraképződését
 • Pótolja a fluortartalmat
 • Hosszan tartó friss leheletet biztosít

A tubus 90ml gélt tartalmaz, tehát nagyobb, mint az éjjeli krém, ennek köszönhetően naponta többször is használható.

A Fogkrém nőszirom kivonattal összetevői

 • Fluor
 • Nőszirom (baktériumölő, gyulladásgátló, vérellátást fokozó, duzzanat csökkentő, fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató hatással rendelkezik)
 • Echinacea (duzzanat és irritáció csökkentő, baktérium ölő hatású)
 • Hegyi forrásvíz
 • Csiszoló szemcsék

A fogkrém hatásai

 • Tökéletesen tisztítja a fogakat, és eltávolítja a lepedékeket
 • Segíti a fog és a fogíny természetes regenerációs folyamatait
 • Egyensúlyban tartja a száj flóráját
 • Pótolja a fluort, ezzel megkeményíti a fogzománcot, és véd a fogszuvasodástól

Ezt a terméket természetesen csak egyszer kell használni naponta, este lefekvés előtt.

omamr 3A fog és szájápolás érdekében mindkét terméket érdemes együttesen alkalmazni. A nappali gél és éjszakai fogkrém használata egyszerű, alkalmazzuk őket úgy, mint a hagyományos fogkrémeket!

A Just Gyógynövényes Szájápoló termék kitűnő gyógynövény kivonatok és kellemes illóolajok egyedülálló kombinációja. Rendszeres öblögetésével a szájüreg nyálkahártya megtisztul az ételmaradványoktól és a baktériumoktól, jótékonyan hat az irritált, vérző fogínyre, megelőzi a kellemetlen tünetek kialakulását. Az íny megerősödik és ellenállóbb lesz. Ezzel is csökken a gyulladás és kellemetlen szájszag kialakulása. A torokgyulladást és torokfájást meg lehet ezzel előzni. A Just Szájápoló fertőtlenítő, frissítő, ápoló, gyulladásgátló és savsemlegesítő hatással rendelkezik.

 

Főbb hatóanyagok

 • Gombernyő (Sanicula europaea) – sebösszehúzó, köptető, baktérium- és gomba ellenes hatású
 • Citromfű (Folium melissae) – hatásos a baktériumok és vírusok ellen, allergia esetén, görcsoldó, ellazító és erősítő (kiegyensúlyozó), inspiráló hatású
 • Borsmenta (Mentha Piperita) – sebösszehúzó, fertőtlenítő, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, hűsítő, frissítő
 • Citrom (Citrus limonum) – erős fertőtlenítő és gyulladásgátló

A Just Gyógynövényes Szájápoló ideális mindenki számára, aki törődik a szájhigiéniával. Feltétlenül fontos az egész család részére, de 4 év alatti gyerekeknek nem javasoljuk! Üzletembereknek, diákoknak és mindenkinek, akinek szüksége van a gyors szájhigiéniára (étkezések között és után), illetve sportolók számára, akiknek az igen erős testi igénybevétel miatt gyakran kiszárad a szájuk, kimondottan ajánlott.

A termék használata roppant egyszerű.

 • Naponta többször 7-10 cseppet kis vízzel hígítsunk fel.
 • Kb. fél percen keresztül alaposan öblítsük ki vele a szánkat és a torkunkat.
 • Ne nyeljük le! Nem foglal sok helyet, könnyen magunkkal vihetjük bárhova.

omamr 4Mosolyunkat jelentősen megszépítheti az Ajakápoló Balzsam (citromfű, körömvirág, olíva olaj, rozmaring, guajak fa, jojoba, seavaj, stb.), hiszen teljes védelmet biztosít az ajkunknak.

Segít elviselni a hideget, a szelet, a meleget, és sokszor kivéd olyan kellemetlen betegségeket, mint a szájherpesz. Ápolja az ajak bőrét, gyorsan szívódik be. A repedéseket, sérüléseket gyorsan gyógyítja, megszünteti a szárazságot. Az összetételeinek köszönhetően optikailag jobb megjelenést biztosít. Az ajkak enyhén teltebbnek tűnnek (a rozmaring fokozza a vérkeringést), felülete csillogóvá válik.

Az Ajakápoló balzsam használata nagyon egyszerű, még tükör sem kell hozzá. Elég egy kicsi mennyiséget kinyomni a szánkra és néhány másodperc múlva kész az eredmény. Szükség szerint naponta többször lehet ismételni.

Kedves Barátaim!

Mindenkinek javaslom, hogy használja ezeket a termékeket! Legyetek vonzóak, merjetek mosolyogni!

Tisztelettel
Dr. Dacko Natalia
Egészségügyi Team

1