Menu

just logo uj     nahrinlogo       abaujtv

emk jelentkezes

A+ A A-

„DUPLÁZD AZ EGÉSZSÉGET!”

dae

Általános feltételek:
A versenyben az Életfa Program tagjai és az Élet(FA)mód Klub tagok vehetnek részt, de az induláshoz nem feltétel, hogy az induló Élet(FA)mód Klub tag is legyen. Fontos azonban, hogy a verseny időszaka alatt valamikor, de mindenképpen még a verseny lezárása előtt, regisztrálni kell az Élet(FA)mód Klubba is. Ha a regisztráció a klubba a verseny lezárása előtt nem történik meg, úgy a versenyző nem kerül díjazásra.

Versenyidőszak:
2017. május 01.- 2017. október 31.

A verseny részletei:
A verseny időszaka alatt a TESTKONTROLL csomagok vásárlásával pontokat lehet gyűjteni. Egy csomag megvásárlása után annyi pont jár, ahány termékpontot ér az adott csomag.

Azonban nem csak így tudsz versenypontot gyűjteni!

Amennyiben a verseny időszaka alatt lesz új belépőd és ő is vásárol TESTKONTROLL csomagot, akkor a termékpont értékének 50%-át Te is megkapod, gyarapítva ezzel saját versenypontjaidat. Természetesen a belépődnek ugyanúgy jár a TESTKONTROLL csomagok után járó versenypont, így neki is lehetősége lesz pontokat gyűjteni a versenyben.

A versenyben a 4 TESTKONTROLL csomag vesz részt.

A cél, minél több versenypontot gyűjteni.

Jutalom:
1. helyezett: 2 fő részére szóló 2 napos wellness-hétvége
2. helyezett: Nahrin ajándékcsomag
3. helyezett: Nahrin ajándékcsomag

Jelentkezés:
A játékban mindenki részt vesz, aki regisztrált Életfa Program tag és a verseny időszaka alatt Élet(FA)mód Klub taggá is válik.
Az Élet(FA)mód Klubba jelentkezni a honlapon található online jelentkezési lap kitöltésével lehet.
A versenyhez sok sikert és sportszerű versenyzést kívánunk!

Amennyiben kérdésed, észrevételed van, az alábbi e-mail címre írhatsz nekünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

10 jó tanács a babavállalás küszöbén

10jtbk

Ebben a hónapban a „Felkészülés a fogantatásra” témakörét járjuk körül. Az alábbi tanácsokkal abban szeretnélek segíteni, hogy tested a legjobb formába hozd a gyermekvállalás előtt és ezáltal önmagadnak és a babának is a legjobb esélyeket biztosítsd az egészséges életre.

1. Készítsd fel a tested

Amikor meghoztuk a döntést, akkor elérkezett az idő a fogamzásgátlás felfüggesztésére. Tablettás hormon-készítmény esetén mindenképpen szedd végig a megkezdett tabletta adagot az adott hónapban, hogy elkerüld a rendszertelen vérzést. Ezt követően néhány hónapra szükség lesz, hogy ciklusod visszatérjen a normális kerékvágásba és szervezetedből kitisztuljon a gyógyszer.

10jtbk 1A májra hárul ilyenkor a legtöbb feladat, így érdemes gyógynövényekkel segíteni a munkáját. A máriatövis, az articsóka, a sárga tárnics, a kondurángó és a csalán is segítségedre lehet ebben.

A szervezet egészét érdemes ilyenkor tisztítani, tehermentesíteni. A máj támogatása mellett a bélrendszer tisztításáról zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona bőséges fogyasztásával gondoskodhatunk. Természetesen nem szabad megfeledkezni ilyenkor a bőséges, akár napi 2,5-3 liter folyadék, tiszta víz fogyasztásáról sem.

2. Kerüld a káros szenvedélyeket

Ha dohányzol, itt az ideje a felfüggesztésének. A dohányzás közvetlenül is befolyásolja a termékenységet, csökkenti a partner spermium-számát és ez igaz a passzív dohányosokra is.

Egyes drogok hosszú időre felhalmozódhatnak a szervezetben, hatásuk kifejtése után is. A dohányzás és a droghasználat nagyon káros a magzatra és egyenes következménye lehet a vetélés, a koraszülés vagy a kis súllyal születés.

Az alkohol fogyasztása sem szerencsés ebben az időszakban. Csökkentsd minimálisra az elfogyasztott kávé, tea, kóla mennyiségét vagy válts koffeinmentesre!

3. Táplálkozz egészségesen

Célozd meg a számodra ideális testsúlyt! Tanulmányokkal igazolták, hogy a 20 alatti és 30 feletti BMI-vel (testtömeg index) rendelkező hölgyek teherbeesési esélyei kisebbek.
Ha jelentősebb probléma van a testsúlyoddal, keress fel egy dietetikust, aki személyre szóló tanácsokkal segít Neked a megoldásában.

10jtbk 2Naponta fogyassz legalább 1-2 darab gyümölcsöt és a főétkezéseid tartalmazzanak valamilyen zöldségfélét!  Fogyassz minél több teljes kiőrlésű gabonából készült ételt! A kalcium bevitel megoldható tejtermékekkel, vagy kalciummal dúsított narancslével. A hal a legkitűnőbb fehérjeforrás, hetente kétszer mindenképpen iktasd az étrendedbe.

Az egészséges táplálkozásról bővebben ezen a linken tájékozódhatsz:
http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

4. Töltsd fel a szervezeted

Nem egyszerű dolog a testnek biztosítani az összes szükséges tápanyagot. Ebben az időszakban kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás mellett is érdemes gondoskodni a folsav pótlásáról. A tervezett várandósság előtt 3 hónappal és az első trimeszterben mindenképpen szükség van rá a fejlődési rendellenességek (nyitott gerinc, arc-fejlődési rendellenesség) megelőzéséhez. A napi irányadó dózis kétszerese, azaz napi 400 μg folsav bevitele ajánlott ilyenkor.

Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök.

A folsav mellett gondoskodj a vasraktárak feltöltéséről, a megfelelő D vitamin ellátottságról és a jódbevitelről is.

Étrend-kiegészítő fogyasztása esetén mindig jó minőségű, megbízható forrásból származó, ellenőrzött minőséget válassz!

5. Kerüld a környezeti megterhelést

Néhány foglalkozás veszélyeztetheti a babát és téged is. Ha rendszeresen sugárzásnak vagy kitéve, vagy vegyszerekkel dolgozol, akkor ezen érdemes változtatni. Tartsd szem előtt, hogy némely tisztítószer, rovarirtó, folttisztító veszélyes lehet a fejlődő babára. Ahogy az sem mindegy, hogy milyen hajfestéket, testápolót, krémet és sminkszereket használsz.

6. Zárd ki a fertőzések lehetőségét

10jtbk 3

Rendkívül fontos, hogy elkerüld a fertőzésveszélyt, különösen azokat, melyek a baba fejlődését, egészségét károsíthatják (pl.: bárányhimlő, rózsahimlő). Kerüld a nem pasztörizált tejtermékek, a nem kellőképpen hőkezelt húsok, illetve a nyers és félig főtt hal fogyasztását.
Rendszeresen moss kezet! Kertészkedéshez ajánlott a kesztyű viselése. A macskaalom takarítását pedig bízd másra, hogy a toxoplazmózist vagy más fertőzéseket elkerüld.

7. Lelki egyensúly

10jtbk 4A lelki egyensúly megteremtése különösen fontos ebben az időszakban és a várandósság alatt, de majd a baba megszületése után is. Az a nő, aki depressziós, annak kétszer akkora az esélye arra, hogy termékenységi problémája legyen, mint az, aki ettől a betegségtől nem szenved. A folyamatos aggodalom, feszültség, stressz nem segíti a termékenységet. Stresszoldó technikák elsajátításával, légző gyakorlatokkal, meditációval, jógával sokat tehetünk ennek leküzdésében.

8. Legyen edzésterved

10jtbk 5A stressz leküzdésében is nagy segítség, ha rendszeresen valamilyen mozgást iktatsz a napjaidba. A tornázás kiváló stresszoldó, így elősegítheti a teherbeesést is. A rugalmasság növelése érdekében csináljunk nyújtógyakorlatokat, vagy esetleg jógázzunk, mely a szülésben is segít majd.

9. Keresd fel az orvosod

A számodra legmegfelelőbb nőgyógyászt keresd meg, akiben megbízol és bármilyen kérdéssel fordulhatsz hozzá a további időszakban is. Amennyiben egy évnél régebben jártál nőgyógyásznál, vizsgálatra és hüvelykenet vételre is számíthatsz. Indokolt esetben a szexuális úton terjedő betegségek szűrővizsgálata is javasolt. Az orvos valószínűleg kikérdez majd, így érdemes felkészülni saját, illetve a családod kórtörténetével, fertőző betegségeiddel, védőoltásaiddal kapcsolatban is. Érdeklődni fog az utolsó menstruáció időpontjáról, pillanatnyi egészségi állapotodról, valamint a szedett gyógyszerekről is. Bátran tedd fel Te is kérdéseidet neki!

Kérj időpontot fogorvoshoz!
A terhesség során fellépő hormonális változások fogékonyabbá tesznek az ínygyulladásra. Egyes kutatások szerint a szájüregi fertőzés a koraszülés és a kis súllyal születés okozója lehet. Érdemes megelőzni, illetve időben orvosolni az ilyen problémákat.

10. Tedd fel a kezed és lazíts!

10jtbk 6Élvezd ki életed ezen időszakát, hódolj kedvenc időtöltéseidnek, hobbidnak. Legyél minél többet a szabd levegőn, kirándulj, érezd jól magad! Merülj el egy illatos, meleg vízzel teli kádban és lazíts!
Életed egy korszaka hamarosan lezárul, helyébe egy új, de annál csodálatosabb időszak lép, amihez minden jót kívánok Neked :-)

További szép napot kívánok,

Starkné Szabó Eszter, dietetikus

Amennyiben kérdésed, észrevételed van, az alábbi e-mail címre írhatsz nekünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

MEGÚJULT AZ ALLERGÉN LISTA

maal

A lakosság egyre nagyobb hányada szenved allergiás megbetegedésben, melyek közül sokat a különféle élelmi anyagok és élelmiszeripari termékek okoznak. A táplálékallergiában / intoleranciában szenvedő ember számára alapvetően fontos, hogy azokat az élelmiszereket, élelmiszer összetevőket, amelyek a tüneteket kiváltják, ne fogyassza.

2017-ben megújulva, már a honlapról is könnyedén letölthető formátumban kerülnek megjelenítésre a Magyarországon forgalmazott Nahrin termékek allergénjei.
Az allergén lista a Nahrin Cég által kiadott jegyzék alapján készült és tartalmazza az összes, jelenleg Magyarországon forgalmazott Nahrin készítményt. 

A listában az alábbi allergén összetevőket jelöltük:

  • Glutént tartalmazó gabonafélék
    Cöliakia (lisztérzékenység) esetén nem alkalmazható (glutén> 2 mg / 100 g)
  • Rákfélék és ezekből készült termékek
  • Tojás és abból készült termékek
  • Halak és azokból készült termékek
  • Földimogyoró és abból készült termékek
  • Szójabab és abból készült termékek
  • Tej és abból készült termékek (beleértve a laktózt is)
  • Csonthéjas termésű gyümölcsök, diófélék
  • Zeller és abból készült termékek
  • Mustár és abból készült termékek
  • Szezámmag és abból készült termékek
  • Kén-dioxid és SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladó mennyiségben
  • Csillagfürt és abból készült termékek
  • Puhatestűek és a belőlük készült termékek
Fontos tudni, hogy ezt a listát rendszeres időközönként frissítik, így érdemes időnként ellátogatni erre az oldalra és az aktuális formátumban letölteni.

Az Élet(FA)mód Klub tagjait az esetleges változásokról mindig aktuálisan tájékoztatom, ezért is érdemes közénk tartozni.

Szeretettel várlak:

Starkné Szabó Eszter
Élet(FA)mód Klub
vezető dietetikus

Az aktuális Allergén élelmiszer összetevők listája ide kattintva letölthető:
http://www.eletfaprogram.hu/index.php/component/jdownloads/send/8-elet-fa-mod-klub/2522-allergen-elelmiszer-osszetevok-listaja-2017

 

FŰSZERKALAUZ: KAKUKKFŰ, A HARCTÉRI FERTŐTLENÍTŐ

 fkkahf

A kakukkfű (Thymus) az ajakos virágúak, avagy árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó növénynemzetség.
Kb. 350 örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő-, hibrid faj összefoglaló neve. Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt övi területein honosak. Őshazája Dél-Európában, a Földközi tenger vidékén található. Főként Európában és Észak-Amerikában termesztik.
Legismertebb a csak kakukkfűként  ismert mezei változata (Thymus serpyllum), és a kerti kakukkfű (Thymus vulgaris), melyet a magyar népnyelv balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor névvel illet. Magyar nevét azért kapta, mert akkor virágzik, amikor a kakukk megszólal, májusban.
Évelő, alacsony félcserje, karós gyökerű, fásodó, a tövétől többszörösen elágazó szára van, 20-50 cm magas, félig elfásodó, bokra szétterülő. Levélzete sok kicsiny, átellenes állású, lándzsa alakú, finoman szőrözött levelű. Virágzata álörvökből összetett szaggatott füzér, a virágok kicsik, lilás színűek (vagy fehérek), május-júniusban nyílnak.

Egyes írások a thymus elnevezést latin eredetűnek írják és a balzsamozó növényt jelentő óegyiptomi tham vagy thm szóból eredeztetik. Erős illata és kitűnő fertőtlenítő hatása miatt az egyiptomiak ugyanis balzsamozásra használták olaját.
Máshol a thymus szót a görög Thymonból származtatják, amelynek jelentése bátorság. A kakukkfű a görögöknél a kecses eleganciát jelképezte, sokszor bókoltak úgy, hogy „a kakukkfű illatát árasztod”, ami dicséretnek számított. Ezenkívül a vitézséget, bátorságot jelképezte, háborúba készülő férjük ruhájára kakukkfüvet hímeztek az asszonyok

fkkahf 1Mózes az írások szerint dúsan termő kakukkfűvel találkozhatott Hóreb-hegyén.

A rómaiak Vénusz növényének tekintették: az asszonyok illatosításra, arcpirosításra használták, míg a katonák erejük fokozódását várták a belőle készült fürdőtől. Gyógyítottak is vele: köhögéscsillapítóként, emésztésserkentőként és bélféregűzésre használták.

Angliában a hölgyek lovagjaik vállszalagjára kakukkfű ágacska fölött lebegő méhet hímeztek bátorításképpen. Azt tartották, a kakukkfű meghosszabbítja az életet. Ezt azóta a kutatások is igazolták: a kakukkfű valóban késlelteti az öregedési folyamatokat.

Európában a nagy pestisjárvány idején fertőtlenítőszerként használták, míg az első világháborúban a katonák sebeit kezelték vele.

A csecsemőmirigy a kakukkfű virágjához hasonlatos alakja miatt erről a növényről nyerte nevét (thymus).
A kakukkfű a világ minden táján szerepel a hivatalos gyógyszerkönyvekben, így a VIII. Magyar Gyógyszer Könyvben is. 1719-ben Neumann Caspar1 fedezte fel illóolajának fő hatóanyagát, a timolt (40%)2, a baktériumok, gombák, bélférgek fejlődését gátló anyagot.
Hatóanyagai között találunk még karvakolt (15%), egy szintén fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő hatású vegyület, valamint keserűanyagokat és cserzőanyagot.
Látható, hogy a kakukkfűvel történő kezelések  régóta ismert terápiák, amellyel a meghűlést még a kezdeti stádiumban lehet - és érdemes- kezelni.
fkkahf 2Teaként fogyasztva szélbántalmak, emésztési görcsök megszűntetésére, epehajtóként, bélféreg űzőként használták, valamint fogpépekhez, szájöblítőkhöz, hajvizekhez, borogatásokhoz, bőrviszketés ( kiütés,  rovarcsípés) csillapításra. A legújabb kutatások alapján bőrgombásodás esetén is hatékony.
Emeli az alacsony vérnyomást, vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén is kiváló.
Fertőtlenítő tulajdonságán kívül a kakukkfű és olaja nyálkaoldó és köptető hatását légcsőhurut esetében a mai tudomány is elismeri. Köhögési ingercsillapító- és görcsoldó hatása még a szamárköhögés estében is elfogadott volt. Alkalmazzák még asztma, dohányosok idült hörghurutja, időskori tüdőtágulás, hörgőtágulás kezelésében is. Fertőtlenítő hatásán túl illóolaja serkenti az immunrendszer működését, hatására fokozódik a fehérvérsejtek termelődése, ezért a növény fürdő és inhalálás formájában különösen hatékony. Olasz szakértők arra az eredményre jutottak, hogy a kakukkfűolaj eredményes ellenszere a Candida albicans gombaféle okozta gombás fertőzéseknek, mely általában a szájnál és a női nemi szervnél alakul ki.
Kakukkfű olaj üzenete: NÖVELEM ERŐDET ÉS JÓSZÍVŰSÉGEDET! Élénkít, fertőtlenít, féregűző, nyákoldó. Segíti a szabályos menzeszt, növeli a fehérvérsejt termelődést. Erőtlen, fáradt lelkiállapotban az ember tettrekészségét is fokozza, de nem tesz erőszakossá.
Portugál egyetemi kutatások azt találták, hogy a kakukkfű illóolaja képes megállítani a betegségeket okozó baktériumok terjedését az ételekben. A kutatás szerint a kakukkfüvet tartósítóként is lehet használni, mivel megelőzi az olyan baktériumok, mint a Enterococcus, Escherichia, Staphylococcus és a Pseudomonas szaporodását az ételekben. Még az antibiotikumoknak ellenállni képes baktériumok esetében is hatásos gyógyír lehet!
Terhes, szoptatós édesanyák, pajzsmirigy elégtelenségben szenvedők nem használhatják a kakukkfüvet és az olaját gyógyszermennyiségben! 

fkkahf 3Szerencsére nekünk rendelkezésre áll a Just-tól a Téli fürdő, a Kakukkfű krém, és időszakonként az illóolaj. Bővebben itt:
http://www.eletfaprogram.hu/index.php/egeszseg/2531-a-termeszet-patikajabol-ajanlom-a-kakukkfuvet
http://www.eletfaprogram.hu/index.php/component/k2/item/56-just-kakukkfu-krem

Emésztést segítő fűszer: A francia konyha klasszikus fűszere, de a világon mindenütt kedvelik. Étvágyjavító, puffadást gátló, görcsoldó és hasmenés elleni szer, jó bélfertőtlenítő, valamint bélféregűző hatása is ismert. A kakukkfű különösen ajánlott gyomor- és epebetegek számára. Nehezebb levesek és főzelékfélék pl. bab, borsó, lencse, káposzta, karalábé, valamint zsíros ételek emésztést segítő fűszere, de húsokhoz, halételekhez, kagylóhoz, pástétomokhoz, mártásokhoz, szószokhoz is kedvelik. Diétás fűszerkeverékek elmaradhatatlan összetevője. Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell vele fűszerezni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól a friss növényt jól zárható edényben kell tartani.

Leggyakoribb - főként a mediterrán - konyhai alkalmazásai

  • Nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, gomba, káposzta, karfiol, karalábé.
  • Salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika, a salátához és/vagy öntethez.
  • Tésztaszószokhoz, kitűnő ( paradicsomos vagy a tejszínes-gombáshoz is).
  • A semlegesebb ízű zöldségeknek nagyon jó karaktert ad, pl: cukkini, krumpli.
  • Sültekhez: baromfi-, marha, sertés húshoz egyaránt, vadas ételekhez.
  • Növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
  • Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. 

Kedvcsináló receptek a kakukkfűhöz.

Mozzarellás sült paradicsom

fkkahf 4Hozzávalók: 4-5 nagy érett paradicsom, mozzarella golyó, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 3-4 ek olíva, bazsalikom, kakukkfű, kevés petrezselyemzöld (nálam sok), Nahrin Saláta fűszer, Citrombors.

Elkészítése
A paradicsomokat és a mozzarella golyókat kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és egy kiolajozott tálba, fedésben váltakozva lerakjuk. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágva (gyorsítva: Nahrom, Saláta, Citrombors és Fokhagyma fűszert keverek bele, akkor már nem sózom külön!!!) belekeverjük az olívaolajba, sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a zöldfűszereket. Ezzel a keverékkel megkenjük a sajttal lerakott paradicsomszeleteket, és forró sütőben addig sütjük, míg a sajt megolvad.
Könnyű nyári- vagy böjti étel, amit friss kenyérrel tálalunk. Titok: friss tortillán az igazi.

Dorozsmai pulyka

Hozzávalók: 1kg pulyka medalion, 1 fej vöröshagyma, 2 dl száraz vörösbor
Nahrin Fokhagyma, Tengeri algás fűszersó, Borsfűszer, kakukkfű, bazsalikom, babérlevél, 8-10 szem borókabogyó, 2 evőkanál cukor, kevés liszt, 1 dl tejföl, olaj.

Elkészítése
A húst sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk (én 1-2 órát állni hagyom a fűszerekben, de nem feltétel), kevés olajon mindkét oldalát megkapatjuk, majd kivesszük a zsiradékból. A hagymát apróra vágva az olajon megfonnyasztjuk, visszatesszük a húsdarabokat, megszórjuk a fűszerekkel, felöntjük 1dl vörösbor és kevés víz keverékével, és fedő alatt pároljuk. Az elpárolgott levet borral pótoljuk. Ha a hús megpuhult, tálra szedjük. A cukrot a maradék olajon megpirítjuk, megszórjuk liszttel, felöntjük vörösborral, s ezzel sűrítjük be a hús levét, melyet végül kevés tejföllel gazdagítunk. A pulykahúst visszatesszük a lébe, és kissé összeforraljuk.
Köretként krokett illik hozzá, de finom bulgurral, kölessel, rizzsel, vagy sós burgonyával is.

Kakukkfüves sültburgonya.

fkkahf 51kg meghámozott burgonyát karikára vágunk, egy sort kizsírozott tűzálló tálba rakunk. Erre karikára vágott vöröshagymát teszünk, megszórjuk Nahrin Borsfűszerrel  (aki kevésbé szereti, próbálja ki Citromborssal), Tengeri algás sópótlóval/ vagy Burgonya fűszerrel, finomra vágott kakukkfűvel és petrezselyemzölddel, kevés vajat is adunk hozzá. Erre ismét burgonyát és fűszereket, vajat rétegezünk. Addig ismételjük, amíg a burgonya elfogy. Végül paradicsommal és vékonyka füstölt szalonnával takarjuk be, majd lefödjük alufóliával. Lassú tűznél puhára sütjük, végül a fóliát levesszük és gyorsan megpirítjuk. Rövid idő alatt elkészül.

Pilisszentiván, 2017. Szent György  hava 05.

Szeretettel:

Berecz Ildikó
Az Életfa Program Honismereti-
és Kultúra szirmának vezetője


[1] Neumann Caspar: lengyel vegyész, /1683. július 11., Sulechów, Lengyelország - 1737., Berlin, Németország/
[2] A timol népszerű fertőtlenítőszer volt egészen az első világháborúig, ami "kakukkfűválságot" okozott. A világ kakukkfűolajának a zömét ugyanis Németországban állították elő, így amikor Anglia és Franciaország hadat üzent a németeknek, a harctéri fertőtlenítőszer rendkívüli hiányával is szembe kellett néznie.

forrás:

Romváry Vilmos: Fűszerek könyve
Rápóti-Romváry: Gyógyító növények
Dános Béla: Farmakobotanika
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/kakukkfu.html
http://www.mindmegette.hu/a-csodalatos-kakukkfu-12242/

FŰSZERKALAUZ: IZSÓP, A SZENT NÖVÉNY

 fiaszn

A méltatlanul mellőzött kerti izsóp (Hyssopus officinalis) az árvacsalánfélék (Lamiaceae), ajakos virágúak családjába tartozó faj. A képét meglátva szerintem sokan kiáltanak fel: én ezt láttam már.
Évelő, gyógynövényként és fűszerként is használják. A Földközi-tenger keleti részén és Ázsiában őshonos. Az arab/izraeli konyhát kedvelők Za'atar / Hyssop / Ezov néven ismerhetik.

Neve a héber „ezob” szóból származik, aminek jelentése szent növény. Izraelben a papok vallási szertartások alkalmával az izsópolaj belélegzésének segítségével tisztították meg a lelküket a bűnös gondolatoktól,  az egyiptomi papok is rituális célokra használták. Az izsóp külső és lélektisztító erejét megemlíti a Biblia pl. "Tisztíts meg engem izsóppal és tiszta leszek!" (Zsolt51:9), „Szólott (ti. Salamon) a fákról is a Libánon czédrufájától az izsópig” ( I. Kir 4:33)1

Közép Európába a Benedek rendi szerzetesek hozták be, ahol igen hamar elterjedt. Népszerűségének csúcsát a középkorban érte el, amikor szinte minden vár és kolostor kertjében megtalálható volt, ugyanis a pestisjárványok idején izsópot égettek a templomokban, várakban hogy fertőtlenítsék a levegőt, ami egyébként az állhatatosságnak és a hűségnek volt a jelképe. Alkalmazták emésztési zavarok, valamint légzőszervi megbetegedések kezelésére. A rómaiak gyógynövény bort készítettek belőle, a középkorban illatósítónak is használták. Nem véletlenül került be a Kölni víz alkotói közé.2

fiaszn 21578-as, első magyar nyelvű Mélius Péter által írt füveskönyv már említi: "Kalastromi, Egyházi Hysopnac híyác..."

Nálunk napjainkban most felfelé ível, a vadon is megtalálható évelő félcserje ismertsége. Bőséges napsütést, száraz meleget kíván, rendkívül igénytelen, beéri kevés tápanyaggal, és a rossz talajú kertrészbe ültetve, hasznosíthatjuk azt.

Gyökere és gyökértörzse karószerű, erősen elágazó, mélyre törő, nagy talajréteget sző át, több szárat is fejleszt. Szára egyenes, általában mereven felálló, a tövétől kezdve fásodik, 50-70 cm magasságot ér el, csak a felső részében marad zöldes lágy szárú, végig gyéren szőrös. Levelei keresztben átellenesen állnak, ép szélűek, fénylő, sötétzöldek. A levelek szálasak, lándzsásak, csúcsuk kissé lefelé hajlik. A levelek felszínén és fonákján mélyen besüllyedő olajmirigyek találhatók. 0,3-1,0% illóolajat3, 5-8% cserzőanyagot (rozmarinsavat), flavonoidokat, oleánol- és urzol savat, keserűanyagot (marrubiint) tartalmaz. Virágzata 7-9 virágból álló, álörvökből összetett egyoldalú álfüzér melyek színváltóak, méhcsalogató, de  vérnyomás emelő hatású.

A kertben jó növényi társítás a káposztával, mert egymás mellé  ültetve magához csalogatja a káposztalepkéket.

Kissé kámforos, fűszeres illatú, enyhén kesernyés ízű fűszernövény. Ezért használható emésztési problémák esetén: hasfájást enyhítő, serkenti az emésztősavak termelődését, megszünteti a puffadást és az ezzel járó szeleket.

Anti mikrobális tulajdonságának köszönhetően az izsóp a gombák, vírusok és baktériumok ellen is hatásos. Mivel hatékony fertőtlenítő és izzasztó, valamint erős nyákoldó hatásának köszönhetően kiváló köptető, az izsóp segít csillapítani a megfázás és az influenza tüneteit: elsősorban a torokfájást, a náthát, a hurutot és a köhögést, hozzájárul az asztma tüneteinek kezeléséhez.

Csökkenti a reumás fájdalmakat és az izomgörcsöket, a fürdővízbe szórt izsóp nyugtató és izzasztó hatású. Vírus-, baktérium- és gombaellenes szer, elpusztítja a genitális- és ajakherpeszt kiváltó herpes simplex vírust.

A University of California kutatói a MAR-10 poliszacharid vírusellenes hatását vizsgálták. Sikerült bebizonyítaniuk, hogy a kerti izsóp vizes kivonatából izolált poliszacharid gátolja az AIDS betegséget okozó HIV-1 vírus aktivitását.4

Görcsoldó, szélhajtó, serkenti az emésztést, valamint segít rendszeressé tenni a székletet, és hozzájárul a méregtelenítéséhez – ehhez az étkezések kísérőjeként fogyasszuk. Fokozza a zsírok lebontását, ezért a fogyókúra alatt is rendszeresen ihatjuk.

Az izsópfű tea hatásait akkor használhatjuk ki a legjobban, ha éhgyomorra fogyasztjuk, illetve egész napra elosztva megiszunk 3-4 dl-t. Fogíny vagy szájüregi gyulladások esetén érdemes a teával öblögetni. Készítése:

  • Egy nagyobb bögrébe tegyünk egy púpozott teáskanálnyi izsópfüvet.
  • Öntsünk rá 3 dl forró vizet.
  • Lefedve, hagyjuk állni nagyjából 10 percig.
  • Szűrjük le, és minél melegebben fogyasszuk.

Kúraszerűen három hétig alkalmazhatjuk, majd tartsunk néhány nap szünetet. 6 évesnél fiatalabb gyereknek ne adjuk. Mivel megemeli a vérnyomást, a magas vérnyomásban szenvedők ne igyanak izsópfű teát.

A konzerv- és likőriparban (gyomor keserűk pl. benedictine, chartreuse) ízesítésére is használatos fűszer, a gyógyszeripar a növényt alapanyagként alkalmazza.

fiaszn 3Az izsópból vízgőz-desztilláció útján nyerik az illóolajat (1 liter izsópolajhoz kb. 320 kg friss növény szükséges). Az olaj élénkíti a testet és a szellemet, erősíti a koncentrációt, megszünteti a fáradtságot. Betegségek után erősíti a szervezetet, gyorsítja a gyógyulást. Az olaj ezenkívül megszünteti a viszketést, enyhíti a bőrpírt és az irritációt. Fertőtlenítő és a hörgőváladékot felszaggató hatása révén segíti a heveny légúti betegségek kezelését.

Fájdalomcsillapító és a duzzanatokat enyhítő tulajdonsága miatt hatásos rándulás, vérömlenyek és reuma ellen.

Légúti betegség esetén az izsópolajjal végzett forró inhalálás enyhíti a köhögést, felszaggatja a légutakban letapadt váladékot.5

Csillapítja a lázat: lábszáron rögzített, néhány csepp izsópolajjal készült hideg borogatás, és serkenti a vérkeringést, ám egyúttal növeli a vérnyomást.

Az izsóp és olaja növeli a verejték kiválasztását, ezáltal a méreganyagok eltávolítását is, így megkönnyíti a fertőző betegségek kezelését.

Gyorsítja a lábadozást: aromamécsesben párologtatott izsóp-, bazsalikom- és bergamottolaj serkentő és erősítő hatású. Ez különösen súlyos betegségek után, vérszegénység és étvágytalanság esetén lehet hasznos.

Rándulás és vérömleny esetén segít egy kevés izsópolajjal készült hideg borogatás. Lelohasztja a duzzanatot, csillapítja a fájdalmat, elősegíti a szövetek regenerációját.

Az izsópolaj átható illata megtisztítja a gondolkodást, megkönnyíti a koncentrációt és segít rendet teremteni a belső káoszban. Kimerültség és túlhajszoltság esetén tegyük az aromamécsesbe 1-2 csepp Citrom- és 2 csepp Levendulaolajjal variálva.

Külsőleg alkalmazva az izsópolaj csillapítja a vérzést, kisebb felületi bőrsérülések, égések esetén felgyorsítja a sebgyógyulást.

Fertőtlenítő és gyulladásgátló tulajdonságai a bőrbetegségek kezelésében is kamatoztathatók.

Epilepsziásoknak semmiképp nem használhatják az izsópolajat, mert a benne lévő tujon rohamot idézhet elő. Magas vérnyomásúaknak és várandósoknak ugyancsak le kell mondaniuk az olaj alkalmazásáról.

Fűszerként levesekhez, zöldségekhez, bárányhoz, nyúlhoz, vadhúsokhoz egyaránt használhatjuk, ill. pácolására is alkalmas az izsóp levél, de kiváló a burgonyás ételek, mártások ízesítésére. Hideg italoknak (likőr, limonádé) ugyancsak kellemes ízt adhat.
Az izsóp fűszerként való alkalmazása előtt érdemes íz próbát végezni vele. Itt sem mindegy, hogy friss vagy szárított fűszert használunk-e. Fontos tudni, hogy a keserű íz érzékelése még egészséges állapotban is nagyon eltérő lehet a családon belül, valamint kortól is függ, hogy ki, mit és mennyire érez keserűnek.

fiaszn 1

A záátár közelkeleti (arab) eredetű fűszerkeverék, melynek négy alkotóeleme van: izsóp, „Somak” (Rhus coriaria), palesztinai pisztácia (Pistacia palaestina) és pörkölt szezámmag. Néha sót és köménymagot is tesznek hozzá. Törökországban, Szíriában, Libanonban, Izraelben, Jordániában és az észak-afrikai országokban népszerű: hummus és friss saláták ízesítésére használják, de szórják sajtokra, sütés előtt kenyértésztára, különböző salátaöntetekbe, mártásokba, mártogatósokba, tejfölbe, tejszínbe, majonézbe, joghurtba.

Fűszeres csirkemell

4 csirkemell, 6 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, snidling, kapor, 1 gerezd fokhagyma, só, Borsfűszer, bazsalikom, izsóp, ketchup. A kicsontozott, lebőrözött, kissé bevagdosott csirkemelleket sütés előtt 1 órával a következő fűszerekkel kenjük be. Vajban elkeverjük a petrezselymet, snidlinget, kaprot, tört fokhagymát, ketchupot és meghintjük sóval, borssal, bazsalikommal, izsóppal. Sütőben 45 percig sütjük.

Izsópos zöldségsaláta

Karalábét, tarlórépát, sárgarépát reszelve Nahrin Zöldséglevesben félpuhára párolunk. Lecsepegtetve, hűtjük, majd hidegen sajtolt olajat (mák vagy mogyoró vagy szezám... ami van otthon) balzsamecetet és összevágott izsópfüvet teszünk hozzá és pár marék friss csírával összekeverjük. Karikára vágott főtt tojással tálaljuk.

Paradicsomos, sajtos padlizsán izsóppal

3db padlizsán, 8db paradicsom, Fokhagyma és Tengeri algás fűszersó, olaj, izsóp, min. 20dkg reszelt sajt (nekem mindig több lesz valahogy), pár kanál tejföl.

A padlizsánt serpenyőben hirtelen átsütöm, majd tepsibe teszem a szeleteket, tetejére fektetem a felkarikázott megfűszerezett paradicsomokat, meglocsolom a tejföllel és rászórom a sajtot. Forró sütőben arany barnára sütöm.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Pilisszentiván, 2016. Kikelet hava 14.

Szeretettel

Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


[1] és még többek között a II. Móz 12:22, III. Móz 14. és a IV. Móz 19:6

[2] A kölnivíz (Kölnisch Wasser) egy illatszer. A forgalomba hozatal előtt évekig tölgyfahordókban érlelik. Az összetétele titkosan őrzött, csak a legfőbb alkotórészei ismertek: citrusfélékből kivont illóolajok, rozmaring, levendula és tiszta alkohol.
Receptje az olasz származású Johann Maria Farinától származik. 1709-ben alapította kölni parfümgyárát. Forradalmi eljárásokat alkalmazott az Eau de Cologne receptúrájában. A létrehozott friss és könnyű illat teljesen más volt, mint az addigi erőteljesen buja esszenciák. Farina tiszta alkoholt desztillált, és abban oldotta fel az illatanyagokat. Gyorsan  népszerűvé vált, 1747-re már egész Európa ismerte. II. Frigyes, Goethe és Napóleon is lelkesen használta. A kölnivíz gyártása ma is családi kézben van. Az előállító család lakóhelyének házszáma Kölnben a 4711 volt, a szer mind a mai napig ezt a márkanevet viseli.

[3] Illóolajának fő komponense (50%-a) az 1-pi-nokámfén és az alfa-pinén (15%).

[4] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X85716397

[5] 1 liter forró vízbe adjunk 4 csepp izsópolajat, és lélegezzük be a gőzét. A kezelést naponta többször ismételjük meg, amíg a panaszok meg nem szűnnek.

forrás:

http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/fuszernovenyek/867-termesszuenk-kertuenkbe-izsop-fszernoevenyt
https://naturportal.hu/gyogynovenyek/izsop-a-gyogyito-kerti-fuszer
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_izs%C3%B3p
https://www.gyogynoveny-volgy.com/izsop
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6lniv%C3%ADz
http://www.foodandwine.hu/2014/12/08/ambrus-lajos-kerti-izsop-fuszerkert/ 

1