Menu

just logo uj     nahrinlogo       

emk jelentkezes

A+ A A-

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSSAL A DAGANATOS BETEGSÉGEK ELLEN

etadbA rosszindulatú daganatos megbetegedések előfordulási gyakorisága világszerte nő. Jelenleg Magyarországon a daganatos megbetegedések jelentik a második leggyakoribb halálokot. A WHO adatbázisa alapján európai összehasonlításban Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések miatti halálozás. A rákos halálozás férfiaknál elsősorban a tüdő, prosztata és a vastagbél-végbél, nőknél a mell, a vastagbél-végbél és a tüdő rákja miatt fordul elő.

A daganatos betegségek ellen folytatott küzdelem nehéz és sokrétű. Ehhez hozzájárul az is, hogy kiváltó okait pontosan nem ismerjük. Összetett dologról van szó, számtalan külső és belső tényező, továbbá örökletes mechanizmusok, lelki tényezők együttes jelenléte és kölcsönhatása eredményezi a kialakulását.

Jelen ismereteink szerint a táplálkozásnak 35%-ban van szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában!

A testtömeg index (BMI) növekedésével, az elhízás előfordulásával fokozatosan növekszik a vastagbél-, emlő-, méh-, vese- és nyelőcsődaganatok kialakulásának kockázata. Ezért az elsődleges megelőzés egyik fő feladata az elhízás elkerülésének hangsúlyozása, ami egészséges táplálkozással és megfelelő testmozgással érhető el.

Táplálék összetevőinek szerepe a daganatok kialakulásában

A tudományos eredmények szerint az alacsony zsírtartalmú, rostban, gyümölcsben, zöldségben és teljes értékű gabonafélékben gazdag táplálkozás sok ráktípus kialakulásának kockázatát csökkenti.

A rákos betegségek megelőzésének hatásos módja az is, ha táplálkozásunkba tudatosan olyan ételeket/élelmiszereket építünk be, amelyek bizonyítottan rákmegelőző hatásúak. Táplálkozás szempontjából csodadiéta nincs, de számos olyan nyersanyag, élelmiszer van, amely csökkenti a rák kifejlődésének a kockázatát.

etadb1A rákmegelőző étrend tehát bőségesen tartalmazzon zöldséget és gyümölcsöt, mert ez szinte valamennyi rosszindulatú daganat megelőzését szolgálhatja.
Ideális lenne, ha rendszeresen, naponta többször is ennénk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét. Általános daganatmegelőző hatása már naponta 600 g zöldség-, főzelék-, gyümölcsfogyasztásnak van és minél nagyobb a napi mennyiség, annál nagyobb a védelem. Legkedvezőbb az érett, nyers, jól megmosott és hámozatlan gyümölcs fogyasztása, zöldségeket pedig frissen, akár salátának elkészítve építsünk be étrendünkbe.

A növényi eredetű élelmiszerek, nyersanyagok vitamin- és ásványi anyag tartalmuknál fogva a rákmegelőző étrend fontos alkotórészei és bennük számos antikarcinogén hatású összetevő is van.

Ilyenek például:

 • a növényi rostok, melyek elsősorban a vastag- és végbélrák kialakulásának megelőzésében fontosak. A rostok a belekben megkötik a karcinogén anyagcseretermékeket, növelik a béltartalom térfogatát, így az gyorsabban áthalad a bélrendszeren, valamint jó irányba befolyásolják a bél mikroflóráját és a bélbaktériumok anyagcseréjét.
 • A keresztesvirágú zöldségek (kelbimbó, vörös-, fejes káposzta, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kínai kel, karalábé) illóolajainak jellegzetes aromáját adó indolok a daganatos folyamatok kialakulását hátráltatják.
 • A sárga, narancssárga, piros, lila és zöld színű zöldségek, gyümölcsök a színanyagaiknak (flavonoidok) köszönhetően antioxidánsként szerepelnek.

Az antioxidánsok megkötik a szervezetben lévő szabadgyököket, így segítenek csökkenteni a sejtkárosodást, a betegségek súlyosbodását és a sejtek rákos megbetegedését is.

A szabadgyökök fokozott reakciókészségű molekulák, melyek gyorsan kémiai reakcióba lépnek a test ép sejtjeivel, de ennek következtében a sejtek felépítése és működése károsodik. Szabadgyökök normál élettani körülmények között is keletkeznek, de a szervezet hatékony védekező rendszerrel rendelkezik velük szemben. Túlzott mennyiségben viszont a szabadgyökök károsíthatják a szervezet molekuláit, többek között a DNS-t is.

Antioxidáns hatással rendelkező anyagok

 • E-vitamin (pl.: mogyoró, csíráztatott magvak)
 • C-vitamin (pl.: paprika, paradicsom, citrom, narancs)
 • Béta-karotin (pl.: sütőtök, sárgarépa, mangó)
 • Szelén (pl.: gabonák, főleg az árpa, tengeri halak)
 • Mikroelemek - magnézium, cink, mangán, réz (pl.: mandula, pisztácia, szezámmag, tökmag)
 • Kéntartalmú vegyületek (pl.: fokhagyma, hagyma)
 • Flavonoidok (pl.: sütőtök, sárgarépa, brokkoli, cékla, vörösbor)

A fenti tényezőkön kívül, főleg az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében fontos a túlzott fehérjebevitel kerülése, vörös húsok helyett a csirke és halhús előnyben részesítése és a zöld tea rendszeres fogyasztása.

etadb2

További ajánlható anyagok: szója-, olíva-, szezám-, kókuszolaj, halfélék, teljes kiőrlésű liszt és belőle készült kenyerek.

Lehetőleg kerüljük:

 • a túlzott zsírbevitelt,
 • a sütőolaj újrafelhasználását és túlhevítését,
 • a sózott, füstölt, pácolt ételeket (nitrozamin - daganatok képződését elősegítő vegyület).

Táplálkozási ajánlások a rákbetegségek megelőzéséhez

 1. Kerüljük az elhízást, mert a túlsúly növeli a rákos betegségek kockázatát.
 2. Táplálkozzunk változatosan!
 3. Csökkentsük a zsiradékokat, különösen az állati eredetűt.
 4. Együnk többet az élelmi rostokban gazdag táplálékokból (teljes kiőrlésű gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből).
 5. A rostdús táplálkozás mellett bőséges (napi minimum 2-2,5 l) folyadék fogyasztása javasolt.
 6. Kevesebbszer fogyasszunk vörös húst, inkább többször csirkét és halat.
 7. Mérsékeljük az alkoholfogyasztást, főként a szeszes italok és a cigaretta növeli a szájüreg, garat, gége, nyelőcső és a máj daganatainak rizikóját.
 8. A sózott, füstölt, pácolt ételeket kerüljük és mellőzzük a faszénparázson sült ételeket.
 9. Az étrend bőségesen tartalmazzon színes zöldséget és gyümölcsöt, ez szinte valamennyi rosszindulatú daganat megelőzését szolgálhatja.
 10. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az antioxidáns rendszer kielégítő működéséhez megfelelő mennyiségű A-, C-, E-vitaminra, béta-karotinra, cinkre, rézre és szelénre van szükség.

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
+36 70 457 27 31
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

etadb3

MDOSZ XIX. Szakmai Konferenciáján járt az Életfa Program

mdoszkonf

Kedves Életfások!

2017. szeptember 23-án a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének XIX. Szakmai Konferenciáján járt az Életfa Program.

mdoszkonf 1Mindig különleges élményt jelent számomra, amikor az Életfa Programot szakmai körökben is képviselhetjük. A célom az, hogy elsősorban a Nahrin termékein keresztül mutassam meg azt a 167 éves tudást és értéket, amit magas minőségben képviselünk.
Szívügyem, hogy beszéljek az Életfa Program küldetéséről, a már 2 éve, tematikusan zajló komoly egészségfejlesztő munkáról, amely véleményem szerint példaértékű Magyarországon.

mdoszkonf 2A magyar egészségi mutatók javítása érdekében fel kell hívnunk a figyelmet az egyén felelősségére, a megelőzés fontosságára és mi dietetikusok nagyon sokat tehetünk ezen a területen. Erről a munkáról írtam egy cikket az ÚJ DIÉTA 2017/4. számában „Egészségfejlesztés, megelőzés az Életfa Egészségőrző Programban 2017-ben is” címmel.
mdoszkonf 5Ebben a szakmai lapban a Narosan termékcsaládot is bemutattam, így a Konferencia látogatói közül már sokan érdeklődve fordultak hozzánk. Országos rendezvényként közel 350 dietetikus kollégának volt lehetősége, hogy testközelből is megismerje és megízlelhesse vitaminjainkat. Külön öröm volt számomra, hogy többen már terméktapasztalatukról is beszámoltak és különösen értékelték a Narosan Áfonya vaspótlásban nyújtott segítségét. A Konferencia programfüzetében a Testkontroll programunkról olvashattak egy rövid összefoglalót az érdeklődők illetve egy meghívót is elhelyeztünk a novemberben megrendezésre kerülő Nahrin Konferenciánkra.

mdoszkonf 3A rendezvény kiállítói standján Nagyházi Mária és Szabó Tamás volt segítségemre, akiknek ezúton is köszönöm, hogy a szakmai rendezvényhez méltó, magas minőséggel képviselték programunkat és nyújtottak tájékoztatást a minket felkereső dietetikusoknak.

Külön öröm volt számomra, hogy a Konferenciát Schmidt Ferenc Igazgató Úr is megtisztelte jelenlétével és közösen tapasztalhattuk meg Programunk erejét és elismertségét.

Büszke vagyok arra, hogy a dietetikusi szakma országos képviselői előtt is elismert teljesítményt nyújtottunk. Hálásan köszönöm a lehetőséget, a közreműködők munkáját és Nektek azt, hogy folyamatosan hírét viszitek ennek a remek, szakmai körökben is elismert kezdeményezésnek!

mdoszkonf 4Eredményeink biztatóak, nem állunk meg, már a 2018-as évre is megvan a tervünk, de erről majd bővebben november 18-án az Életfa Konferencián…

Várlak szeretettel!

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

 

Fűszer kalauz: Tárkony, a sárkány növénye

 fk tasn

A tárkony latin neve Artemisia dracunculus, óhatatlanul felveti a kérdést mi köze van ennek a méltatlanul mellőzött kissé elfeledett, cserjeszerű növényünknek Artemiszhez és a sárkányokhoz?
Artemisz a görög mitológiában a Hold és vadászat istennője, a tárkony ezüstös levelei pedig úgy néznek ki, mintha mindig holdfényben fürödnének.
A Dracunculus (féreg) elnevezés, a tárkony rendkívül hatékonyságára utal a bélférgeknek és emésztőrendszeri parazitáknak a leküzdésében. A dracunculus a latin dragon (sárkány) szóból ered, mely több nyelvben is a sárkányt jelenti, mivel a kígyót is ugyanazzal a szóval illetik1, azt tartották a tárkonyról, hogy véd a kígyómarástól.
Egy másik magyarázat a panaceatanhoz2 kötődik, ugyanis a középkorban úgy tartották, hogy a növényeket orvosi célokra kinézetük alapján kell felhasználni. Mivel a tárkony kígyószerű, hosszú, elágazó gyökerű, emiatt kígyómarás gyógyítására használták.

fk tasn 1A tárkony az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába, az üröm nemzetségbe tartozó, évelő gyógy-, és fűszernövény. Lágyszárú, rövid gyökértörzse évente fokozatosan vastagodik, így terjed (tarackol), ebből igen dús elágazó gyökérzet ered. Az ép szélű, kopasz, mindkét oldalukon ezüstös zöld, szálas-lándzsás levelek a száron szórtan helyezkednek el. Megkülönböztetik a német-, az orosz- és a francia tárkonyt, ez utóbbi az elterjedtebb, magasabb illóolaj tartalmú és az aromája is erősebb társainál, a konyhában ez az értékesebb, ezt ismerik tárkonyként.

fk tasn 3Igazi magyar fűszer, annak ellenére, hogy Ázsiában őshonos, mivel feltehetőleg honfoglaló őseink hozták magukkal, igazából a 16-17. századtól használták elterjedten.
Magyar népi nevei: esztragon, tárkony, tárkonyüröm, tárkonyürömfű, sárkánynövény.
Az egyik legkitűnőbb növényi ízesítőnk. Hajtásait zölden és szárítva is használják fűszerezésre. Íze hasonlít az ánizshoz, ám kevésbé édes, enyhén csípős. A levelek május végén, júniusban a legaromásabbak.

Ma már elsősorban a főzéshez használják, de a gyógyító hatása igen sokoldalú, érdemes feleleveníteni:

Az ókori görögök fogfájásra használták, megtapasztalták, hogy elzsibbasztja a szájat. Napjaink kutatásai megerősítették, hogy a tárkonyban található eugenol3 erős antibakteriális és deszenzibilizáló hatásának köszönhetően jól használható fertőtlenítésre gyökércsatorna kezelés/tömés során. Mértékkel használva tehát valóban jó a tárkony levelének pépesre rágása fogfájáskor. Örményországban annyira népszerű, hogy üdítőitalt is készítenek belőle.

A tárkony elismert gyógynövény az alábbi állapotok estén:

 • álmatlanság
 • anti-bakteriális tulajdonságok nyílt sebek esetén
 • bélférgek
 • depresszió
 • étvágytalanság
 • fogfájás
 • gyomorrontás
 • hiperaktivitás

A tárkonyból készült tea tisztítja a vesét, az epét, hurutos megbetegedések esetén is jól használható.
Hat féle olyan hatóanyag található benne, amely segít(het) természetes módon csökkenteni a vérnyomást, valamint só pótló fűszer a só csökkentett étkezésnél.
Az emésztés elősegítését, a tárkonyban található estragol4, tanninok, keserű anyagok, a terpének, flavonoidok és a kumarin együtt szolgálják, de hozzájárulnak a gyomor és a máj regenerálódásához. Nagyon jó az emésztőrendszernek, enyhíti a hasi görcsöket és étvágynövelő tulajdonságáról is híres. Támogatja az epefolyadék termelését, ami segíti az emésztést, és így felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből.

Menstruáció elősegítésére, kimerültség leküzdésére és az idegek nyugtatására is alkalmas. Enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, a depressziót vagy az idegkimerültséget, enyhe nyugtatóként szívbetegségek megelőzésére is jó, de a csuklás elmulasztására is használták.
Külső használatra (inhalálás): 2-3 szárított levelet tettek egy csészényi forrásban lévő vízhez, majd ezt a gőzt lélegezték be fejfájás, és álmatlanság ellen.

Kellemes, ánizsos illata új értelmet ad a húsos és a zöldséges fogásoknak egyaránt. A francia és erdélyi konyha nélkülözhetetlen fűszere, de szerencsére itthon is egyre többet használjuk. Mindkét nemzeti konyha főleg sült húsok fűszerezésére használja, Erdélyben a csorbák alap fűszere. A provence-i fűszerkeverék és mustár fontos alapanyaga.

fk tasn 2Levesekben, főzelékekben, ragukban nagyon jó, de finom salátákban, öntetekben is.
A főzelékek közül a burgonya, zöldbab és zöldborsó főzelékek kapnak új értelmezést egy kis friss tárkonytól. Nagyon jól megy vad- és szárnyas ételekhez, de bárányt és borjút is ízesíthetünk vele.

Nagyon finom a tárkonyecet, melyhez a friss tárkonyt jó minőségű borecetbe kell néhány hétre beáztatni úgy, hogy az összevágott tárkonyt éppen ellepje. Miután leszűrtük, már használhatjuk is saláták ízesítésére vagy húsételekhez.

Barna tárkonyos mártás

Hozzávalók: 3 dl barna borjú alap lé, 1, 5 dl fehérbor, 5 dkg vaj, só, 3bors, tárkony.

A fehérbort az összevagdalt tárkony szárával fele mennyiségre beforraljuk, majd felöntjük a borjú alap lével, felforraljuk, s kevés vízzel elkevert burgonyaliszttel besűrítjük, és szűrőruhán átszűrjük. Megízesítjük tengeri algás fűszer sóval, borssal, finomra vágott tárkonyt teszünk hozzá, végül a vajat hozzákeverve selymesítjük.

Pirított csirkéhez, borjú- és ürü érmékhez tálaljuk.

Székely tárkonyleves

Hozzávalók: 3 kötésmarék zöld tárkony, 1 ek vaj, 1 ek liszt, só, ecet, ízlés szerint, pici tej, 2 ek tejföl, 1 tojás

fk tasn 4Apróra vagdalunk 3 kötés zöld tárkonyt. Vajból és lisztből készült világos rántásba tesszük, jól megkeverjük és feleresztjük meleg vízzel, melybe kevés tejet öntöttünk. Sózzuk és főzzük 5 percig, egy tojásból galuskát szaggatunk bele, majd ecettel ízesítjük. Tejföllel elhabart tojássárgájára öntve tálaljuk.

Változatok: készíthetjük bármilyen füstölt hús levéből, télen sóban vagy ecetben eltett tárkonyból úgy, hogy a fövő lébe körülbelül 1 kávéskanálnyi vágott tárkonyt teszünk.

Tárkonyos töltött burgonya

Hozzávalók: kb. 16-18 közepes burgonya, fél csomag szója granulátum, 1 fej hagyma, 10 dkg gomba, 2 db zsemle, 2 db tojás, fél csokor petrezselyem, 1 kávéskanál tárkonyfűszer 1 kávés- kanál olaj, 5 dkg parmezán sajt, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál vaj, késhegynyi 3 bors, Nahrom.

A burgonyát héjastól megfőzzük és hagyjuk kihűlni. A szójára vizet engedünk, lecsöpögtetjük, zöldséget megtisztítjuk, apróra vágjuk. A beáztatott, kinyomkodott zsemléket egy tálba morzsoljuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, a fűszereket. A szóját, a gombát és a hagymát az olajon jól megpároljuk, és a masszához adjuk. A burgonyát megtisztítjuk, kb. 1 cm-re levágjuk az egyik végét, és a belsejét kivájjuk. A kivett rész felét összetörve a töltelékhez adjuk. Megtöltjük a burgonyákat, tetejükre reszelt sajt kúpokat teszünk. Kivajazott tepsiben, forró sütőben, kb. 20 percig sütjük.

Pilisszentiván, 2017. 09.24.

szeretettel, Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


[1] A magyarban mind három a kígyó, a sárkány és a sárkánykígyó szóösszetétel is használatos
[2] Analógiás gondolkodás,  napjainkban bizonyítják a jelentőségét: pl. a dióbél az agyra hasonlít, támogatja is a működését
[3] Az eugenol az allil-benzolok családjába tartozó, színtelen vagy halványsárga olaj. Az eugenol pl. szegfűszeg-, szerecsendió-, fahéj-, és babér- illóolajokban található.
[4] Az esztragol (metilkavikol), amely fenil propán származék, az ánizs és az édeskömény jellegzetes illatát és ízét adó anethol izomérje.

forrás:

Halász Zoltán: Étel és Irodalom Napi Gazdaság Kiadó 2003
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1rkony
http://www.mindmegette.hu/tarkony-a-sarkanynoveny-46835/
http://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/tarkony-felhasznalasa-gyogyhatasa/4209/
https://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/tarkony.html

Mit egyen, hogy a szíve egészséges legyen?

mehaszel 0

Mediterrán konyha szívünk egészségére

Tudtad, hogy a Földközi-tenger környékén élő emberek körében jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya? Mi a titok?

mehaszelBizonyított tény, hogy Európa földközi-tengeri partvidékén élő népek egészségi állapota jelentősen jobb, mint a kontinens más részén élőké. De nemcsak a szív-érrendszeri betegségek előfordulása, hanem a daganatok és az időskori elbutulás is jóval ritkább e népesség körében, mely elsősorban étrendjüknek és életmódjuknak köszönhető.

A mediterrán étkezési szokások követése akár harmadával is csökkentheti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A déliek étkezési szokásai egészségesek, könnyen követhetőek, az ételek gyorsan elkészíthetőek és nem utolsó sorban rendkívül ízletesek.

Mitől lesz "mediterrán" a mediterrán konyha?

 • olívaolaj használata
 • 25-30g olajos mag/nap
 • mehaszel 1teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru vagy magvas kenyér
 • magas rost és vitamintartalmú durumtészta
 • zöldségek, gyümölcsök frissen, párolva
 • rengeteg friss zöldfűszer, kevesebb só
 • sok hal, a vörös húsok háttérbe szorulnak
 • alkoholfogyasztási kultúra

+ rendszeres testmozgás, pozitív életszemlélet, jellegzetes mediterrán életritmus (délutáni szieszta)

Az étrend egyik legjelentősebb komponense az olívaolaj.

Az olívaolaj a Földközi-tenger vidékén honos Olea europaea (olajfa) termésének sárga-zöldessárga színű, jellegzetes illatú, sajátos, kellemes, de markáns ízű olaja. Sokféle olívaolaj van forgalomban, a különbség elsősorban a préselés módjában keresendő.

mehaszel 2

Az érett bogyók egyszerű mechanikus préselésével gyártják a szűz olívaolajat, a visszamaradó törköly (olaszul pomace) további sajtolása, szerves oldószeres kivonása gyengébb minőségű olajat eredményez (ezek pomace, sansa és egyéb fantázianevekkel vannak forgalomban, de címkéjükön semmiképpen nem szerepelhet a szűz jelző). A szűz kategórián belül az extra szűz olívaolaj jelenti a legmagasabb minőségi szintet.

Az olívaolaj kedvező zsírsavösszetételű, benne A-vitamin, E-vitamin, szkvalén, fitoszterinek, klorofill és karotinoidok vannak.

Az olívaolaj „titkát” többen is vizsgálták, az egyik legjelentősebb közleményt e témában 2005. szeptemberében Beauchamp és munkatársai adták ki.

Az amerikai kutatók beszámoltak arról, hogy az extra szűz olívaolajból egy új, jelentős gyulladáscsökkentő hatással rendelkező vegyületet azonosítottak, amely az oleokantal nevet kapta. Az oleokantal az ibuprofenhez hasonlóan gátolja a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó ciklooxigenáz enzimeket. Valószínűsíthető, hogy az olívaolaj szív-érrendszeri védő hatásában nem csupán kedvező zsírsavösszetétele, hanem ez a vegyület is szerepet játszik.

Az oleokantal mennyisége az első préseléssel kinyert extra szűz olívaolajban a legmagasabb, érthető, hogy ezt a típust tartják a legértékesebbnek. A másodpréseléssel vagy egyéb eljárással előállított nem szűz olajok is egészségesek, azonban hatásuk feltehetőleg nem kedvezőbb, mint más, telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajaké, például a napraforgóolajé.

Spanyolországban és Olaszországban az egy főre eső éves olívaolaj-fogyasztás 14 liter, Görögországban még ezt is meghaladó, évi 26 liter (napi 70 ml) az egy főre eső adag. Magyarországon ezzel szemben 0,6-0,8 l/év az egy főre jutó mennyiség. Ugye van még mit javítanunk?!

Fogyasszunk extra szűz olívaolajat, amit nem melegítünk, hanem salátára csorgatva, vagy a már kész ételhez adagolva fogyasztunk el.

Szív-, érrendszeri betegségek megelőzésében kifejezetten ajánlható ételek, élelmiszerek:

mehaszel 3

 • víz: a megfelelő folyadékfogyasztás a keringésünknek is nagyon fontos. Ha eleget iszunk, a vér is hígabb, így könnyebb a szívnek keringetni és sokkal kevésbé valószínű a vérrögképződés, így csökken a szívinfarktus kockázata is.
 • olajbogyó, olívaolaj: kedvező zsírsavösszetétele mellett a benne lévő oleokantal gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően jelentős a szív-érrendszeri védő hatása
 • hal: kiemelkedően fontos szerepe van a hideg-tengeri halaknak a szív-keringési megbetegedések megelőzésében, a bennük lévő különleges ω-3 zsírsavaknak köszönhetően. A halak könnyen emészthető, értékes fehérjeforrásunk, vitamin és ásványi anyag tartalma is nagyon értékes, D-, E-, A-vitamin, a B-vitaminok közül elsősorban B12-vitamint tartalmaz, valamint fogyasztása hozzájárul a szervezet kalcium, magnézium, vas, szelén, jód és főként cink ellátásához is.
 • fokhagyma: bár a legújabb kutatási eredmények szerint nem csökkenti a káros LDL koleszterin szintet, a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása nem zárható ki.
 • mandula: előnyös zsírsavösszetételénél fogva elsősorban az LDL-koleszterin-szint mérséklésében van nagy szerepe. A mandula vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag: B1-, B2-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz.
 • keserű csokoládé: a flavonoidokban gazdag, sötét, jó minőségű keserű csokoládénak egészségvédő tulajdonságai vannak, mely elsősorban a vérlemezkék összetapadásának gátlásában nyilvánul meg. Természetesen itt is fontos a mérték, hisz egy kevés jó étcsokoládé alkalmanként elfogyasztva egészséges lehet, de óvakodjunk a túlzott fogyasztástól.
 • vörösbor: a száraz, jó minőségű vörösbor mértékletes fogyasztása szív és érrendszeri védő tényező. Magas flavonoidtartalma miatt jó antioxidáns (a sejtkárosító szabadgyökök ellen véd) hatású, és gátolja az érelmeszesedést. Egészséges felnőtt nőknek naponta 1-1,5 dl, férfiak részére 2-2,5 dl vörösbor fogyasztása ajánlott.
 • Shii take gomba: rendszeres fogyasztása (eritadenin-tartalma miatt) jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét, így véd a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulása ellen, továbbá szerepet játszik az agyvérzés megelőzésében. Az eritadine kivonat ezen kívül májvédő és a máj gyulladásos folyamatait enyhítő, vérnyomáscsökkentő, LDL-koleszterinszintet csökkentő és az érelmeszesedés folyamatát lassító, valamint általános erősítő és élénkítő hatással rendelkezik.
 • articsóka: hatóanyagai csökkentik a vér LDL és triglicerid szintjét, aktiválják a májműködést, fokozzák a zsíranyagcserét. Az articsóka fő hatása az epe termelésének és normális összetételének fenntartása, az epetermelés fokozása és az epe hígabbá tétele. Elősegíti az epeutak összehúzódását, az megszűnteti az epehólyag atóniás állapotát és az epebántalmakra visszavezethető emésztési panaszokat. Alkalmazható kóros elhízás kezelésében, de vizelethajtó hatása is van. Reumás folyamatok kezelésében és érelmeszesedés ellen is alkalmazzák.
 • zöldtea: nagy mennyiségben tartalmaz polifelonokat, melyek antioxidáns hatású anyagok, és fontos sejtvédő tulajdonságokkal rendelkeznek. Japán kutatások szerint, akik napi öt csésze zöld teát ittak, csökkent a halálozási kockázat, különösen a stroke veszélye. A zöld tea jó hastással van az erek állapotára, és folyadéktartalmánál fogva serkenti a vérlemezkék megfelelő elosztását, azaz higítja a vért, így a vérlemezkék összecsapódása ellen hat.
 • okostojás: zsírsavösszetétele sokkal kedvezőbb a hagyományos tojásénál. A természetes omega-3 zsírsavban gazdag takarmányokkal etetett haszonállatok tojása harmincszor annyi omega-3 zsírsavat és ötször annyi E-vitamint tartalmaz, mint egy átlag tyúktojás és benne az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya megközelíti az ideális.

De a táplálkozás további összetevőiről sem szabad megfeledkeznünk, a kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, zsírban, cukorban és sóban szegény étrend csökkenti a vérnyomást, illetve a koleszterinszintet. Ételkészítéshez használjunk kevesebb zsiradékot, részesítsük előnyben a zsírszegény ételkészítési módokat (gőzölés, párolás, grillezés, sütőzacskóban-, agyagedényben való elkészítés) és inkább a növényi olajokat részesítsük előnyben az állati zsírokkal szemben.

A sófogyasztás csökkentésével tehermentesítsük a szervezetet. Só helyett használjunk zöld fűszereket vagy a konyhasó helyettesítésének egyik alternatívája lehet olyan „sópótlók” alkalmazása, melyek használatával közel azonos sós ízhatás mellett, kevesebb nátriumot juttatunk szervezetünkbe.

Az egészségmegőrzéshez hasznos tippekért, receptötletekért keress bennünket a  Facebook zárt csoportjában - Élet(fa) mód Klub

Várlak szeretettel!

mehaszel 4

További szép napot kívánok,
Starkné Szabó Eszter, dietetikus

Amennyiben kérdésed, észrevételed van, az alábbi e-mail címre írhatsz nekünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Források:

Dr. Rodler Imre, Dr. Zajkás Gábor: Az egészséges táplálkozásról
Kovács Lajos, Csupor Dezső, Lente Gábor, Gunda Tamás: Száz kémiai mítosz. Tévhitek, félreértések, magyarázatok
http://www.mnsza.hu/hirek/taplalkozas/fokhagyma.php
http://www.mnsza.hu/hirek/taplalkozas/fokhagyma_megis.php
http://www.szivbarat.hu/index.php?content=83
http://americancollegeofnutrition.org/content/the-journal/cgi/content/abstract/29/3/189
www.euuzlet.hu/kommunikacio/2012/tottosi-adrienn.pdf
http://www.nature.com/nature/journal/v437/n7055/abs/437045a.html
http://www.mdosz.hu/

SZARAJEVÓTÓL ATHÉNIG

szaig

Nagy Bernadett kadet, vagyis ifjúsági korosztályos birkózó kitűnően szerepelt a szarajevói Európa-bajnokságon: bronzérmes lett. Bár a nyár erre csábított, a sikeres szereplés után Berni mégsem kezdhetett pihenni, mert szeptember eleje már újabb feladatot, hatalmas erőpróbát tartogatott számára: az athéni világbajnokságot.

Egy hónapon belül kétszer kell csúcsformába lendülni!

A felkészülés kemény volt és a sikeres Európa-bajnokság ellenére a várakozások mégis óvatosak. Lényegesen erősebb a vébé mezőnye, gyakorlatilag mindegyik földrészen egyre népszerűbb a birkózás, új és új versenyzők jönnek. A kadet-világbajnokság női versenyén 40 ország, 186 birkózója próbált szerencsét.

A verseny szeptember 7–én indult az Újpesti TE versenyzőjének. Berni kazah birkózót múlt felül az első körben, a másodikban viszont 10-0-ra kikapott attól a világbajnok japántól, aki Athénban mindenkit technikai tussal győzött le. Berninek ezzel a vigaszágon kellett javítania, 2-1-re sikerült is legyőznie tunéziai ellenfelét, majd a harmadik helyért való küzdelemben 2-1-re győzött a friss Európa-bajnokot legyőző amerikai versenyzővel szemben.

szaig 1

Két napos küzdelemben a harmadik helyre került és a szarajevói Eb-bronzérméhez egy világbajnoki bronzot is bezsebelt a 2017-es évben.

NAGY BERNADETT BRONZÉRMES A KADET-VILÁGBAJNOKSÁGON!

Összességében fantasztikusan zárult magyar szempontból a kadet-világbajnokság női versenye. A hölgyek szeptember 8-i küzdelmei során Nagy Bernadett a 70 kilogrammosok világbajnoki dobogójának harmadik fokára állhatott fel. A nap második, míg a világbajnokság hatodik magyar érmét szerezte meg és ezzel Magyarország az előkelő hetedik helyen zárta a versenyt.

szaig 2

Miképpen lehet egy hónapon belül kétszer csúcsformába lendülni?

Kitartás, lemondás, komoly edzésmunka és mentális felkészülés mellett ebben Berni segítségére voltak a Nahrin termékei is. A felkészülés során Basico és a Narosan Áfonya biztosította az alapozást, vitamin-, és ásványianyag-pótlást. A testsúly rendezésében a Nahrofit vanília és kávé ital volt Berni segítségére, ami teljes értékű étkezést biztosít, így komplett étkezés helyettesíthető vele fogyasztáskor. Edzések alkalmával az Iso-tea segített az energiák mozgósításában, de természetesen a verseny közben is ezt fogyasztotta. A szőlőcukrot és ásványi anyagokat tartalmazó izotóniás italpor a teljesítőképesség fokozásában és az ellenálló képesség növelésében volt segítségére, valamint időben eltolódó, egyenletes erőnlétet biztosított számára.
Külső segítségnek pedig ott volt a Just Boróka krém, mely vérkeringést fokozó, ízületi fájdalmakat csökkentő, fájdalmas izomgörcsöket oldó krém. Segíti az izmok erősségét, aktivizálja azokat, így fokozhatóak az erőkifejtések és csökken a fáradékonyság.

szaig 3

Azt gondolom, az egész Életfa Program nevében írhatom, hogy nagyon büszkék vagyunk Bernire és örülünk, hogy segíthetjük Őt az eredményei elérésében!

További sok sikert, eredményes versenyzést kívánunk!

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

szaig 4