Menu

just logo uj     nahrinlogo       abaujtv

Élet(FA)mód Klub

A+ A A-

MEGÚJULT AZ ALLERGÉN LISTA

maal

A lakosság egyre nagyobb hányada szenved allergiás megbetegedésben, melyek közül sokat a különféle élelmi anyagok és élelmiszeripari termékek okoznak. A táplálékallergiában / intoleranciában szenvedő ember számára alapvetően fontos, hogy azokat az élelmiszereket, élelmiszer összetevőket, amelyek a tüneteket kiváltják, ne fogyassza.

2017-ben megújulva, már a honlapról is könnyedén letölthető formátumban kerülnek megjelenítésre a Magyarországon forgalmazott Nahrin termékek allergénjei.
Az allergén lista a Nahrin Cég által kiadott jegyzék alapján készült és tartalmazza az összes, jelenleg Magyarországon forgalmazott Nahrin készítményt. 

A listában az alábbi allergén összetevőket jelöltük:

  • Glutént tartalmazó gabonafélék
    Cöliakia (lisztérzékenység) esetén nem alkalmazható (glutén> 2 mg / 100 g)
  • Rákfélék és ezekből készült termékek
  • Tojás és abból készült termékek
  • Halak és azokból készült termékek
  • Földimogyoró és abból készült termékek
  • Szójabab és abból készült termékek
  • Tej és abból készült termékek (beleértve a laktózt is)
  • Csonthéjas termésű gyümölcsök, diófélék
  • Zeller és abból készült termékek
  • Mustár és abból készült termékek
  • Szezámmag és abból készült termékek
  • Kén-dioxid és SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladó mennyiségben
  • Csillagfürt és abból készült termékek
  • Puhatestűek és a belőlük készült termékek
Fontos tudni, hogy ezt a listát rendszeres időközönként frissítik, így érdemes időnként ellátogatni erre az oldalra és az aktuális formátumban letölteni.

Az Élet(FA)mód Klub tagjait az esetleges változásokról mindig aktuálisan tájékoztatom, ezért is érdemes közénk tartozni.

Szeretettel várlak:

Starkné Szabó Eszter
Élet(FA)mód Klub
vezető dietetikus

Az aktuális Allergén élelmiszer összetevők listája ide kattintva letölthető:
http://www.eletfaprogram.hu/index.php/component/jdownloads/send/8-elet-fa-mod-klub/2518-allergen-elelmiszer-osszetevok-listaja-2017

 

BORSIKAFŰ, AZ ISTENEK ELEDELE

 baie

A borsikafű (Satureja hortensis) az ajakos virágúak, vagy más néven az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába, a mintegy 200 fajt számláló Satureja nemzetségbe tartozó fűszernövény.

A magyar népnyelv borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csombor bors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén neveken is ismeri.

Dél-, Délkelet-Európában és Nyugat-Ázsiában honos növény, Európa több részén termesztik, de elvadulva is találkozhatunk vele.

baie 1

Alacsony, 20–50 cm magas, bokros, erősen elágazó, fényigényes, szárazságot is tűrő növény, apró lila virágokkal, és szürkészöld keskeny, hosszúkás levelekkel. Lilásrózsaszín virágait júliustól-szeptemberig hozza, kedvező termőhelyen (napos, meleg helyen) virágos hajtásai a bazsalikomhoz hasonlóan, akár kétszer is begyűjthető. Virágzás idején sarlóval vagy kaszával az alsó elágazásnál vágjuk.

A levágott friss növénytömeget - szellős helyen kiterítve - azonnal szárítani kell, többnyire csokrokba kötik és tövével felfelé felakasztják, majd szárítás után a növényt lemorzsolják és rostálják.

Vetéskor szokták a babbal felváltva ültetni, így természetes növényvédelmet biztosítanak, a csombor védőhatását1 is kihasználva. Talaj- és termőhely igénye a majoránnáéval egyező, de annál kevesebb öntözéssel is beéri. Téli időszakban cserépben, ládában, fűtött helyiségben is nevelhetünk borsfüvet.

Már az ókorban az istenek eledelének tartották igen erős illata miatt, az arabok és a perzsák is tudták, hogy mennyire sokoldalúan lehet használni a konyhában. A borsikafüvek egyik alfajának, a Satureja thyba-nak2 az ókori görögöknél volt nagy keletje, mert ezzel ízesítették a helyi borokat.

Térségünkben az ókori rómaiak tették ismertté. Vergilius3 azt írta a csomborról, hogy a legaromásabb zöldfűszer. Előszeretettel használták, s mert úgy tartották, hogy a szatírok gyógynövénye (latin neve is innen származik: satureja), ezért nagy meggyőződéssel, és igen gyakran alkalmazták szerelmi kötésekhez, bájitalokhoz és mindenféle szexuális zavar kezelésére.

Pár évszázaddal később Shakespeare is megemlékezett róla. Az első angol telepesek is borsikafüvet ültettek az új világban kertjeikben, hogy emlékeztesse őket az óhazára, valamint hogy kezelhessék vele a gyomorbántalmaikat.

baie 2

A 16. századi füvészkönyvek is említik, mint fűszer-, és gyógynövényt. E leírások szerint vászonzsákba varrva, a levendulához hasonlóan molyirtóként is használták.

A bazsalikomhoz és a majoránnához hasonlóan frissen és morzsolt állapotban (Satureiae herba) fogyaszthatjuk.

A levél - ezt használjuk fűszerként-  magas illóolaj (főként karvakrol) tartalmú, cseranyagot, nyálkát, keserű anyagot tartalmaz, antioxidatív-, antibakteriális- és gombaölő.

Ezért a tulajdonságáért érdemes a nehezebb káposzta és babételeket4 fűszerezni vele, mert csökkenti azok negatív hatásait5. Külön értéke, hogy azok is fogyaszthatják, akik egészségi okokból erős fűszerektől tartózkodni kényszerülnek - borspótlásra ajánlják.

baie 3Gyógyhatása emésztést-elősegítő, fogyasztó és enyhén vérnyomásemelő hatású, gyomorerősítő, gátolja a felfúvódást, étvágygerjesztő és görcsoldó hatással bír. A füveskönyvek szerint a friss, szétmorzsolt hajtások enyhítik a rovarcsípések okozta fájdalmat, a belőle készített kenőcsökkel horzsolásokat és kiütéseket kezeltek, kihasználva a növény antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságait. A gyógynövényből nyert olaj bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően ma is gyakori alapanyaga a kozmetikai termékeknek (fogkrém, szappan), sőt a borsikafű olajjal, különféle italokat, gyomorkeserűket, vermutokat ízesítenek, mert jó hatással van a gyomorra.

Teája enyhén emeli az alacsony vérnyomást, segít felfúvódás, bélhurut, hasmenés esetén, valamint torokfájáskor, köhögés ellen is használhatjuk, gyomorerősítő, étvágynövelő és görcsoldó.

Túladagolásakor a csípősségen túl a keserű íz dominál.

Várandósok számára mérsékelt fogyasztása javasolt.

Jellegzetes, borsra emlékeztető, de annál kevésbé csípős, fűszeres illatú- és ízű növény, mely érdekes aromája miatt kedvelt fűszer, főleg Erdélyben, de a világban általánosan elterjedt. A levelekkel húsokat, hurkát, kolbászt és mártásokat ízesíthetünk, de nagyon jó és klasszikus kísérője a savanyú- és fejes káposztából készített ételeknek, a babos, gombás, krumplis ételeknek is, valamint gyakori eleme a pácoknak, jól kiemeli a halak, a tojásos ételek, a sajtok ízét. Dél-Franciaországban kecskesajtot pácolnak borsikafüves szószban.

A zöldségek közül a legjobban a paradicsomhoz illik, érdemes kipróbálni paradicsommártásokba, de a cukkínihez is ajánlom. Az olaszok gyakorta készítenek olyan fűszerkeveréket, amelyben a kakukkfű, az oregánó, a majoránna és a zsálya mellett a borsikafű is szerephez jut.

Kedvelt nyári főzelékem, a csomboros káposzta (kovászolt nyári káposztából).

Nyári káposzta receptem, ahogy a kövesdiek főzik  

  • Hozzávalók:
    1 kg kovászolt káposzta (a legyalult káposztát, úgy fűszerezve, mint a kovászos uborkát, üvegben, kenyérrel/krumplival a teraszon, napos helyen elkészítem előre, majd hűtőben tárolom)
  • 75 dkg pulykacomb kockázva (lehet mell is)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma / Nahrin fokhagyma, ízlés szerint: én 3-szor rázom meg az asztali szórót
  • pirospaprika
  • Nahrin Tengeri algás fűszer só, vagy amikor szárnyas fűszer
  • 2 teáskanál borsikafű a szárítottból, a frissből kevesebb kell
  • 2 babérlevél

baie 4Elkészítés

A hagymát olajon megdinsztelem, a kockára vágott húst kifehérítem rajta, majd paprikázom, fokhagymát adok hozzá, lefedem és párolom, ha kell egy kis vizet öntök alá. Amikor puha a hús: Tengeri algás fűszer sóval ízesítem, a káposztát ráterítem a tetejére a levével együtt, majd megszórom borsikafűvel, mellétűzöm a babérleveleket, összeforgatom a hússal. Lefedem és takarékon főzöm, kuktában kb. 25perc. Amikor megpárolódott a káposzta, félreteszem, dunsztolom, reggelig így hagyom. Tálaláskor tejföllel gazdagítom.

További receptek csomborral >>> http://www.mindmegette.hu/kereses/csombor/

Pilisszentiván, 2017. február 02.

Szeretettel

Berecz Ildikó
Az Életfa Program Honismereti-
és Kultúra szirmának vezetője


[1] antibakteriális- és gombaölő.

[2] Egy Trójához közeli faluról, Thybráról nevezték el.

[3] római költő (Kr.e. 70- 19)

[4] a német neve Bohnenkraut, azaz babfű.

[5] Felfújódást csökkentő 

forrás:

Romváry Vilmos: Fűszerek könyve
Rápóti-Romváry: Gyógyító növények
Dános Béla: Farmakobotanika
http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/csombord.html
http://www.mindmegette.hu/csombor-borsfu-borsikafu-47242/
https://unnep.mentha.hu
https://kulinarisvilag.hu

RÉGI MAGYAR SZAKÁCSKÖNYVEK

 armszb

A régi magyar szakácskönyveket lapozgatva nemcsak teljesen ismeretlen és idegen eszközökkel, főzési eljárásokkal és ételekkel találkozhatunk, hanem ma már meglepő fűszerekkel, vagy azok meglepő felhasználásával.

A só-bors-pirospaprika szentháromsága csak úgy, mint a mára tipikus magyar ételnek számító gulyás vagy pörkölt a 19. század hozománya, korábban ennél jóval színesebb gasztronómia volt jellemző a magyar konyhára. Sokszínű, de egyúttal egysíkú is, mert, bár sokféle alapanyaggal, fűszerrel főztek elődeink, még is úgy tűnik, hogy a hal-, hús-, zöldség- és tésztaételek nagyon hasonlóan készültek el akkoriban.

Az életmódunk változása kevésbé időigényes, ugyanakkor ízletes, ám egészséges táplálékot igényel. Ezt nagyban segíti a konyhatechnológia fejlődése, itt az Életfában a kész Nahrin fűszerkeverékek is, de az őseink által használt, mára háttérbe szorult, zöld fűszerek alkalmazása szintén támogatják ezt a törekvést.

Sorozatunkban olyan fűszereket fogok bemutatni, amiket legkésőbb a Kárpát-medencébe érkezéskor ismerhettek meg őseink, de az évszázadok alatt valahogy kikoptak a köztudatból,  a „keleti” (bors) vagy a „nyugati” (paprika) fűszerek kiszorították őket a magyar konyhából. Pedig nagyon finomak, és gyógynövényként sem lebecsülendőek, érdekes módon ez utóbbi tulajdonságuk kevésbé merült feledésbe, hiszen a tudományos kutatások igazolják a tapasztalati úton megszerzett hatásukat.

A fűszer- és gyógynövények, ahogy régen közös szóval illették ezeket, a "füszerszámok", nem csak tápértéküknél, hanem gyógyító voltuknál fogva is értékesek számunkra. Ismerjük meg, alkalmazzuk: az egészségünk megőrzésére, testünk működésének támogatására, lelkünk hasznára!

Szeretettel: Berecz Ildikó

A JÓ KEDÉLY VIRÁGA: KERTI BORÁGÓ (BORAGO OFFICINALIS L.)

armszb 1A kerti borágó a borágófélék, vagy más néven az érdes levelűek (Boraginaceae) családjába tartozik, amely elnevezés a külsejére utal.

A Földközi-tenger vidékéről1 származik, 30–160 cm-re növő, egynyári fűszer- és dísznövény.

A magyar népnyelv uborkaszagú fűnek is nevezi, de egyéb népies nevei is ismertek: borrach, borrágó, borvirág, báránynyelv, hegyes útifű, kerti ökörnyelv, pirító fű, ürömfű, ökörnyelv, tetűvirág.

A répaszerű, erősen elágazó oldalgyökerű-, üreges szárú-, könnyen bokrosodó növény levelei szórt állásúak, tojásdad alakúak, mely hosszú nyelű alsó levelekkel rendelkezik. Könnyen szaporodik, a házi kertekben az elhullatott magról rendszeresen felújul. Az idősebb növényeket fele hosszra visszavágva új hajtásokat hoznak.

Érdemes erkélyre vagy a teraszra ültetni a növényt, mert cserépben, vagy dézsában is nevelhető. A borágó terebélyes levélzetével és dekoratív virágaival igazán szépen mutat. Nektárban gazdag virágai csalogatják a méheket.

Orvosi használata és folyamatos fogyasztása azért szorult vissza, mert kis mennyiségű pirrolizidin-alkaloid tartalma miatt májproblémák esetén ajánlatosabb kerülni a fogyasztását.

Gyógynövényként a magas C-vitamin tartalma, kalcium-, kálium-, kovasav, szaponin-, és nyálkaanyag2 tartalma miatt kitűnő. Tisztító hatása3 révén megkönnyíti a vese és a hólyag munkáját, szilícium tartalma miatt a köröm- és a haj állapotát javítja (kötőszövetek felépítése). Közismert vizelethajtó, de alkalmazták vese- és hólyagbántalmak esetén, illetve toroköblítőként is.

Külsőleg kelések érlelésére alkalmazták borogatóként, tudományosan is igazolták, hogy jótékony hatást fejt ki neurodermatitis (allergiás- vagy idegi alapú bőrbetegségek) esetén, hatóanyagai támogatják a bőr vérellátását.

A borágó leveleinek forrázata serkenti a stresszre reagáló mellékvesék működését, tehát alkalmazható például pánikbetegség esetén a szorongás oldására. A friss borágó leveleket tejbe áztatva búskomorság és ideges eredetű szívdobogás gyógyítására használta a népi orvoslás, ezért a „jó kedély virágának” is nevezték. Már az ókorban is említést tesznek róla, hogy a borágó jókedvre derít. A harcba induló keresztes vitézek búcsúitalába tették, mivel azt tartották róla, hogy bátorságot ad.

Csillag alakú virágait akkor hullatja el, amikor azok ehetővé válnak.

armszb 2Magjaiból kinyert olaját hideg sajtolással állítják elő, a gyógyszeripar és a szépségápolás ipar is felhasználja, mert a liget szépéhez hasonlóan magas a gamma-linolénsav (GLA)4 tartalma. Gyulladt és/vagy száraz bőr ápolására-, ekcéma, nehezen gyógyuló sebek, valamint fekélyek kezelésére is alkalmas. Erőteljes antioxidáns hatása miatt bőrfiatalító-, bőrfeszesítő- és rugalmasító tulajdonságú (hirtelen fogyás esetén kifejezetten ajánlott), valamint helyreállítja az ultraibolya sugárzás okozta bőrkárosodásokat.

A kerti borágó felhasználása nem csak a gyógyászatban, de az élelmezésben is elterjedt volt. Érdemes feleleveníteni alkalmazási lehetőségeit.

A fiatal leveleket és hajtásokat mártások készítésekor, savanyú főzelékek ízesítésekor, és savanyú uborka berakásakor alkalmazták.

A levele apróra vágva savanykás, tejfölös levesek- mártások, hideg italok, krémsajt, szendvicsek, saláták, túró, tojás és halételeket ízesítésére alkalmas. Kitűnő fűszer sószegény diéta esetére. A virágát használhatjuk savanyúság eltevésénél, köretek és sütemények díszítésére, a legtöbb esetben szárítva is. Kellemes, enyhén sárgadinnyére emlékeztető illata jól illik a limonádéhoz. Frissen használjuk, főtt ételek ízesítésénél - úgy mint a Nahrin fűszereket- csak a főzés végén adjuk hozzá az adott ételhez. Ehető virágaival hidegtálakat és italokat díszíthetünk, vagy jégkockába téve megfagyaszthatjuk. A frankfurti zöld mártás (Grüne Soße,) egyik fontos alkotó része.5

ÖTLETEK A KIPRÓBÁLÁSÁHOZ

Borágós vaj

armszb 4

A borágó zsenge levelét vágjuk apróra, és keverjük bele fűszervajba. Finom ízt kölcsönöz neki önmagában is, de fokozzuk az élvezetet valamelyik Nahrin fűszerrel: pl. Nahrom, vagy Gourmet.

Borágós zöldsaláta

A zsenge borágó leveleket vágjuk apróra, és tegyük zöldsalátákhoz, mert a növény uborkára emlékeztető illata kellemes ízt ad neki.

Jeges tea borágóval

Készítsünk nyári nagy melegben Nahrin Barackos, vagy Citromos Ice teát és áztassunk bele 5-6 db borágó levelet. Kellemesen frissítő hatású.

Uborkasaláta borágóval: a megszokott módon elkészített uborkasalátába aprítsunk 5- 6 db fiatal borágó levelet. Az uborkasaláta tejfölös változatába is kitűnő.

armszb 3Vegyes saláta borágóval: 5- 6 db fiatal borágó levél, 1 uborka, 2 paprika, 2 hagyma, só, cukor, ecet, bors. A megmosott borágó levelet felaprítjuk, hozzáadjuk a legyalult uborkát, az apróra vágott paprikát és hagymát, megszórjuk Nahrin saláta fűszerrel és/vagy Tengerialgás sópótlóval, kicsit állni hagyjuk, majd, balzsamecettel, 3 borssal/citrom borssal ízesítjük.

Salátaöntet borágóval

Mossunk meg 3-4 frissen szedett borágó levelet, kevés citromfüvet és tárkonyt, 1 csokor kaprot, csepegtessük le és vágjuk fel őket apróra. 1 kis fej hagymát is aprítsunk közé. Keverjünk össze 1 dl írót 2-3 evőkanál tejjel, majd adjuk hozzá a fűszernövényeket és a hagymát, aztán az egészet alaposan keverjük össze. Végül ízesítsük Nahrin 3 borssal, Nahrin Curryvel, Tengeri algás sópótlóval. Az öntet jól megy uborka- és burgonyasalátához, nyers zöldségekhez, valamint otthon készített zöldség chipshez mártogatósként.

Kellemes kóstolgatást kívánok!

Pilisszentiván, 2016. Vízkereszt hava 13.

Szeretettel:
Berecz Ildikó


[1] Afrikában, Kis-Ázsiában és Dél-Európában őshonos

[2] Nyálkaanyagai csillapítják a köhögést és enyhítik a hörghurutot.

[3] vizelethajtó, vértisztító: Vese, szív, reumapanaszoknál is segít.

[4] ez az értékes zsírsav csökkenti a vér zsír- és koleszterin-szintjét, gyógyszerek alkotórésze, segíthet különböző gyulladásos állapotok enyhítésében, a nőknél hozzájárul a normális menstruációs ciklus fenntartásához, a mellben, méhben illetve a petefészekben megfékezheti a már beindult sejtburjánzásokat.

[5] A frankfurtiszósz  mindig hét féle friss fűszernövényt tartalmaz, klasszikusan : petrezselyem, turbolya, snidling, vérfű, borágó, zsázsa, sóska.  A mártás szezonja hagyományosan zöld-csütörtökön (nagy-csütörtökön) kezdődik, Frankfurtban pedig tavasztól a piacokon hatalmas, kész csokrokban árulják a hét zöldfűszert.

forrás:

Magyar Konyha Kiadó „Fűszerkert - 22 fűszer, 60 recept
http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/borago/26
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bor%C3%A1g%C3%B3
http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/fuszernovenyek/856-cserepbe-is-ueltethet-az-egszinkek-borago-fszer-es-gyogynoeveny
http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/borago.html
https://logout.hu/cikk/elfeledett_fuszereink.html
fotók: http://www.botanic.jp/plants-ha/borage.html

DIÓ, A CSONTHÉJAS GYÓGYÍTÓ II.

 dacsgy

Aranyosi Ervin: Hull a dió
Odakint lágyan fúj a szél,
a diófánk életre kél.
Hajlongva lassú táncba kezd.
Nézem, s a látvány nem ereszt.
Levelek közt a napsugár,
maga is kedves táncot jár.
Mint gyertyaláng, vígan lobog,
ütemre, hogy a szív dobog.
Megannyi apró dobbanás…
de csitt, mi ez a koppanás?
Földre hulló, apró dió,
– magvában rejlő földi jó.

A fejlett országokban - így nálunk is - vezető halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés, amely egyik formája a vérfalon lerakódó koleszterin által létrejött érszűkület. Általában feltételezik, hogy a vér koleszterinszintje és a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakorisága között összefüggés van. Erre alapozva végeztek és végeznek összefüggés-vizsgálatokat a táplálék összetétele és a vér koleszterinszintje között, abból kiindulva, hogy a koleszterinszint csökkentése mérsékli a szív- és érrendszeri kockázatokat. Több ilyen vizsgálatot is lefolytattak.

Jelenleg a Barcelonai Egyetem (Spanyolország) és a Loma Linda-i Egyetem (Dél-Kalifornia, USA) 7-8 éven át tartó közös vizsgálatát tekintik alapvetőnek ebben a témában, ami egy nagy méretű, jól szervezett vizsgálat volt.

dacsgy 1

Dr. Luis Masana a Rovira és Virgili Egyetemen (Spanyolország) 70 gyermeken, 57 felnőtt férfin és 47 idős férfin 16 héten át végzett táplálkozási kísérlettel megállapította, hogy napi kis mennyiségű (2-3 dkg) dióféle rendszeres fogyasztása a vér LDL-koleszterin szintjét mindhárom korcsoportban, 2-10 %-os mértékben csökkentette. A vizsgálat során az úgynevezett Mediterrán Diéta elnevezésű étrend volt a vizsgálatba bevont személyek alap-tápláléka, ami azt jelenti, hogy a zsírok (lipidek) felvételének fő forrását a növényi olajok képezték, állati zsír nem szerepelt a táplálékban. (Napi kis mennyiségű vörösbor fogyasztása is szerepel a diétában.)

Kaliforniában - nem lévén hagyománya a mediterrán étkezésnek - hasonlóan, állati zsíroktól mentes étrendet állítottak össze. A vizsgált - 28 és 72 év közötti - férfiakat és nőket két csoportra osztották. Az egyik csoport hat hónapon át a mediterránhoz hasonló Nyugati Vidéki Diéta (Western Countries Diet) szerinti táplálkozást kapott, a másik csoport pedig - Barcelonában is, Kaliforniában is - ezen felül elfogyasztott naponta egy marék dióbelet, olyan formában, ahogy óhajtották, salátában, desszertben vagy előételként. A kutatásban hét országból 583, eltérő koleszterinszinttel rendelkező férfi és nő vett részt. A kísérlet ideje alatt a páciensek nem kaptak semmilyen koleszterin szabályozó gyógyszert. De átlagosan napi 97 gramm diót vagy diófélét fogyasztottak el. Ide tartozott a dió, mandula, pekándió, pisztácia, mogyoró is.

A vizsgálat előtt is ismert volt, hogy a vér koleszterin-tartalmának 1 mg/l-es csökkenése megfelel 1 %-os kockázatcsökkenésnek.

Az eredmény a következő volt:

5,1%-kal csökkent a teljes koleszterinszint,
7,4 %-kal a jó koleszterinszint és
8,3%-kal a rossz koleszterinszint.

Ezenkívül 10, 2%-os trigliceridszint csökkenésről is beszámoltak, de csak azoknál, akiknél előzőleg ez nagyon magas volt.

Amint azt várták, a Mediterrán Diéta, valamint a hasonló, állati zsírtól mentes étrend önmagában jelentősen, szignifikánsan csökkentette az LDL-koleszterin szintjét. Amit nem vártak, a többlet diófogyasztás mindkét országban tovább csökkentette az LDL-koleszterin szintjét, Barcelonában, ahol hagyománya van a mediterrán étkezésnek, 6 %-kal, Loma Linda-ban pedig 16 %-kal!

Dr. Ros, a vizsgálat vezetője szerint bár mindkét helyen megközelítőleg azonos arányban biztosították a táplálékban a (többszörösen) telítetlen zsírsavakat, a kiegészítő dió-tápláléknak más étrendi, orvosi hatása is lehet. Társa, dr. Juan Carlos Laguna hozzátette, hogy a többlet dió a vizsgálat 6 hónapja alatt nem eredményezett súlytöbbletet a vizsgált személyeknél.

dacsgy 2

A vizsgálatvezető tömör összefoglalása: „Egyen naponta egy marék dióbelet, és az Ön vérének koleszterin-szintje csökkenni fog!”

A vizsgálatvezető az egy marék dióbelet napi 5 dkg-ban pontosította, amit otthon bárki bármilyen formában elfogyaszthat. De emellett takarékoskodni kell egyéb zsíranyagok fogyasztásával, ekkor a szívbetegség és az érrendszeri betegségek kockázata 11 %-kal csökken.

Dr. Joan Sabaté, a Loma Linda Egyetem tanára szerint a dióbél az ipari országok vezető halálozási okának, a szívbetegségeknek természetes megelőző gyógyszere. A dióbél fogyasztása tehát bizonyítottan csökkenti a kis sűrűségű koleszterin mennyiségét a vérben, jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatokat, a növényi olajokon alapuló táplálkozás mellett is, annak jótékony hatásán túlmenően. A vizsgálat előtt a mediterrán diétát tekintették a legegészségesebb étkezésnek, a szív- és érrendszeri kockázatok csökkentése szempontjából, ezt most diófogyasztással egészítették ki. Természetesen, a diófogyasztás sem tudja teljesen megszüntetni a kockázatokat, mert az étkezésen kívül más (genetikai, életmódbeli) tényezők is kockázati tényezőt jelentenek, de ezek most nem képezték a vizsgálat tárgyát.

2000. április 4-én tették közzé, de nálunk még ma sem túl ismertek ezek az eredmények.

Az alapkutatást természetesen azóta igen sok kiegészítő vizsgálat követte, amelyek mind megerősítik a dióbél és olajainak egészségvédő hatását.

2004-ben a Pennsylvania Állami Egyetem végzett ugyanebben a témában nagyobb kutatást. Azon túl, hogy a korábbi, hasonló kutatások eredményei újbóli megerősítésre kerültek, tehát, hogy a diófogyasztás, a dióolaj csökkenti az úgynevezett káros koleszterin szintjét a vérben, a lényeges új eredményt az képezte, hogy egyben, a diós diéta hatására csökkent a vérben az úgynevezett C-reaktív protein (CRP) szintje, amely fehérjét a gyulladásos folyamatokkal hoznak összefüggésbe. Dr. Penny Kris-Etherton vizsgálatvezető szerint ezért fontos, hogy a dió beépüljön étrendünkbe.

A vizsgálat alanyai magas szív- és érrendszeri rizikófaktorral rendelkező férfiak és nők voltak, az amerikai veszélyeztetett lakosságcsoport jellemzői szerint kiválasztva, a vizsgálatban és annak kiértékelésében pedig mintegy tíz kutató és professzor vett részt.

A dióbél-fogyasztás koleszterinszint-csökkentő hatása talán azzal magyarázható, hogy a dióolaj esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen olajsavakat tartalmaz. A szervezet értelemszerűen a számára megfelelőbb (mert nélkülözhetetlen) zsírsavak feldolgozását részesíti előnyben, és egyben igyekszik megszabadulni az ezáltal feleslegessé vált zsírsavaktól. Egy német tanácsadó (Eric E. deWitt) szerint a diófogyasztás eredményeként javul az érfalak rugalmassága, és az is bizonyítást nyert, hogy a dió olajsavai a véredényrendszer falainak gyulladását is visszafogják.

Önmagában az E-vitamin magas szintjén keresztül is érvényesül a dióbél szívvédő funkciója, és az ellagénsav szabad gyököket lekötő hatása által segíti az immunrendszert a sejtek védelmében. Nem beszélve a dióbél rostanyagainak kedvező élettani hatásáról.

dacsgy 3

Diós roboráló (erősítő) recept: 30 dkg dióbelet, 30dkg aszalt barackkal (vigyázat, a kénezett import aszalt barack nem jó!) és egy egész citrommal, héjastól, húsdarálón le kell darálni. 3 dl mézzel jól el kell keverni. Hűtőben kell tartani!

Naponta 2 kávéskanállal rendszeres fogyasztása rendben tartja a beleket, normalizálja a bélműködést. Főleg idős korúak esetében hasznos.

Székrekedés megszűntetésére a dió olajtartalma segít, a megnedvesített dióbelek támogatja a rendszeres székletürítést. Ehhez 20 db dióbélhez keverjünk kevés aszalt fügét, aszalt barackot, egy egész citromot, mazsolát, aszalt szilvát. Robotgéppel jól dolgozzuk el. Naponta két evőkanállal együnk belőle. Nemcsak a bélműködést serkenti, hanem bőséges vitaminforrás, emellett igen finom is, ezért nem kényszerűség fogyasztása.

Hasmenés mérséklésére: Naponta a reggelihez kell néhány gerezddel fogyasztani. Felfúvódás esetén pirított tört dióbelet is lehet naponta 2-3-szor ennünk. Elég egy késhegynyi belőle. Étvágytalanság ellen is jó.

A szívizmot is erősíti, tonizálja az idegrendszert, és csökkenti a fejfájást, ha naponta 3 dkg dióbelet, 2 dkg mazsolát fogyasztunk kiegészítve 2 dkg sajttal.

Gyomorfekély kezelése dióbéllel: Egy liter étolajban két hétig 10 dkg dióbelet áztatunk zárt üvegben, naponta felrázva. Az elkészül diós olajat 1:1 arányban kell mézzel összekeverni. Naponta, étkezések előtt kell 1 teás kanálnyit bevenni belőle.

Másik népi ajánlás a gyomorfekély gyógyítására: Diótejet készítünk, 2 dkg dióbelet mozsárban összetörünk, 1 dl forró vízzel elkeverjük. Összerázás után szűrjük, hűtjük és 1-2 kávéskanál mézet keverünk hozzá. Étkezés után félórával kell egy kávéskanállal kanalazni belőle. Érdemes kipróbálni!

Azok a májbetegek, akik nem ehetnek zsiradékot, fogyaszthatnak diót, mert serkenti a máj működését, és az emésztést is. Jót tesz továbbá a termékenységnek és a hormonháztartásnak is.

Mézes dióbelet köhögés ellen is használhatunk. 1:1 arányban keverjük össze a darált dióbelet mézzel, és vízzel hígítjuk. Kis kortyokban iszogatunk belőle napközben, naponta 1-2 pohárral összesen.

Köszvény esetén is jó a dióbél fogyasztása bármilyen formában, mert purinmentes.

Külsőleg az összevágott dióbelet kelésre kötötték, nem csak nálunk, hanem a cári Oroszország katonakórházaiban is, valamint a sebek gyorsabb gyógyulása érdekében használtak őrölt dióbelet külsőleg. Máig használják sebekre, kelésekre, daganatokra. (összehúzó hatás)

Éjszakai izzadás estén mézzel kevert dióbelet ettek naponta 4-5 evőkanállal, állítólag csökken az izzadás. (Ha még sem: akkor a nassolást jól álcázták!)

dacsgy 4A dióbél foszfortartalma miatt javítja a memóriát, magnézium-tartalma stresszoldó hatású. Mivel a dióbél az ember számára teljes értékű élelmiszernek tekinthető, rendszeres fogyasztása nyomán az egészség szemmel láthatóvá válik. Élettel telítődik a bőr és a haj is. Valahol betegség a nem kielégítő nemi aktivitás is. A nemi vágyat és képességet is növeli a dióbél-fogyasztás.

Végül egy Diólevél "tea", amit "permetezésre" alkalmazok: 2 liter vizet felforralok, majd belegyűrök jó sok diófalevelet, amit a levélnyéllel szedtem le. Kihűlés után kiszedem a leveleket, és spriccelős flakonba teszem. Levél megy a komposztba, elriasztja a legyeket, meg a hangyákat. Az összes növényre jó, a sóskára, spenótra is fújtam, meg a salátákra is.”

Fogadjuk meg tehát Dr. Joan Sabate1, ajánlását: a dióbél az ipari országok vezető halálozási okának, a szívbetegségeknek természetes megelőző gyógyszere. Az egészségünk megőrzéséért naponta min. 40 gr dióbelet fogyasszunk el. A tanulmány készítői azt is megállapították, hogy a tévhitek ellenére, nem rendelkeztek súlyfelesleggel azok, akik ezt a mennyiségű diót, olajos magvat napi szinten elfogyasztották.

Tehát: Napi marék dióbél,  és az ember tovább él!

Pilisszentiván, 2016.11.22.

Szeretettel

Berecz Ildi


[1] Loma Lindai Egyetem tanára

forrás:

http://www.nosalty.hu/recept/zold-diocska-telire
http://www.magazinedonna.hu/index.php/egeszseg/gyogynoevenyek-gyogyteak/428-mit-tud-a-diobel
https://en.wikipedia.org/wiki/Loma_Linda_University_School_of_Public_Health,_Department_of_Nutrition
Orosz Péter: Könyv a diósról
Michel Ducros: LE LIVRE DE LA NOIX (könyv a dióról)
Szentiványi Péter- Kállay tamásné (szerk) : A Dió Mezőgazda Kiadó
Einstock Ildikó: A dió Házi praktikák, a növény és receptek Cser Kiadó 2011 Bp. 

AZ ÉLET(FA)MÓD KLUB HÍREI

Eltelt fél év és 2016. október 31-én lezárult a „Súlyozd az egyensúlyod” verseny.

A kihívásban az Életfa Program azon tagjai vettek részt, akik egyben az Élet(FA)mód Klub tagjai is. Ők az EGYEN-SÚLY csomagok vásárlásával gyűjtöttek pontokat, melyeket megszoroztunk annyival, ahány hónap Nahrin terméket vásárolt a résztvevő. Kiegyensúlyozott, szoros versenyben a következő eredmények születtek:

1. helyezett: Gali Károlyné
2. helyezett: Veresné Borsányi Éva
3. helyezett: Bogdánné Kunkli Mária 

Gratulálunk a nyerteseknek!

emk nyertesek

De mit is tartalmaznak az EGYEN-SÚLY csomagok?

Ha 1-1 mondatban kellene megfogalmaznom, akkor a következőket:

  • Affiline: „vízhajtás természetes módon”,
  • Barackíró vagy Almaíró: „méregtelenítő szerveink segítői”,
  • NahroFit Kávé vagy NahroFit Vanília: „komplett étkezés vacsorára”,
  • Basico: „szervezetünk egyensúlyának őrzője”,
  • Articsóka: „a májműködés támogatója”.

A csomagok úgy lettek kialakítva, hogy kedved és ízlésed szerint a fenti termékek 12 variációjából választhatsz!

 emk egyensuly

Kinek ajánljuk a csomagokat?

  • Aki fogyni szeretne – eredményesen, biztonságosan, természetes úton, jo-jo effektus nélkül
  • Aki figyel az egészségére és túlsúly nélkül is fontosnak tartja az egészséges táplálkozást és életmódot
  • Aki időhiányban szenved és túlhajszolt életet él
  • Mindenkinek, aki tenni akar saját egészségéért és teljes értékű életet szeretne élni

A hatékony fogyókúra megvalósítása természetesen nem terjedhet ki csak a táplálkozási szokások módosítására, hanem életmódváltást is igényel. Az egészséges étrend és az ajánlott termékek mellé beépítve a mozgást, egymás hatását is erősítve dolgoznak, így biztosítható az optimális ütemű testtömegvesztés és a tartós eredmény.
Mivel különböző módon élünk, táplálkozunk, más az alkatunk és személyiségünk, eltérő a napi ritmusunk, nagyon fontos, hogy a táplálkozásunk is személyre szabott legyen, ezért a jövőben is lehetőséged lesz egyéni kérdéseidet feltenni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Az Élet(FA)mód klub legfontosabb feladatai közé tartozik a prevenció támogatása, a családok tartós egészségének megőrzése, a fizikális állóképesség javítása, a betegségekkel szembeni védelem erősítése, mely elsősorban egy egész életre szóló, kiegyensúlyozott táplálkozási szokások kialakítására épít.

Nagyon boldog vagyok és köszönettel tartozom Nektek azért, hogy az elmúlt 1 évben a szakmai vezetésem alatt működő Élet(FA)mód Klubban ilyen nagy érdeklődés volt a programok iránt.

Tagságunk létszáma több, mint megháromszorozódott és bízom benne, hogy a tematikusan felépített programokban is sok hasznos információval lettetek gazdagabbak, amit nem csak a munkátokban, de a saját és családotok egészségmegőrzésében is tudtatok kamatoztatni.

A novemberi Nahrin Konferencián bemutattam az Életfa Program új, 2017-es évi egészségfejlesztő programját, melynek címe „Egészséget az évekhez”.

emk eae

Az éves tematikához igazodva, az Élet(FA)mód Klub hírleveleiből továbbra is hiteles forrásból származó információkra, érthető, gyakorlatias tájékoztatásra számíthattok. Főleg az egészséges táplálkozással kapcsolatos érdekességekről, aktualitásokról, illetve a betegségek megelőzési lehetőségeiről írok majd a legújabb szakmai, tudományos eredmények tükrében.

Ezeket a tájékoztató leveleket a klubtagok továbbra is vasárnaponként, az általuk megadott e-mail címre kapják. Ha Te is szeretnél klubtag lenni, a regisztrációhoz szükséges adatlapot a www.eletfaprogram.hu oldalon tudod kitölteni. Ne feledd, hogy a klubhoz való csatlakozás díjmentes!
Ha még nem vagy Életfa Program tag, de érdeklődsz az egészséges táplálkozás iránt és szeretnéd Te is megkapni a leveleket, kérlek, írj e-mailt az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre és felveszlek a levelezőlistára.

A hírleveleken kívül a klub működését szemléletes előadások és főzőklub is támogatja. Előadásaimmal Budapesten minden hónap 2. szerdáján - mely egyben főzőklub is - Miskolcon pedig minden 3. kedden várlak szeretettel. A miskolci központi főzőklub minden hónap 2. keddjén várja az új ízek és az egészséges táplálkozás iránt érdeklődőket.

A modern kor lehetőségeit kihasználva, a regisztrált tagok zárt facebook csoportunkban bármilyen konyhai kérdéssel, táplálkozással összefüggő egészségi problémával kereshettek és recepteket, főzési ötleteket, praktikákat osztunk meg egymással.

Írásaimmal, előadásaimmal és tanácsadó munkámmal igyekszem segítséget nyújtani mindazoknak, akik egészségesebbé, harmonikusabbá, boldogabbá szeretnék tenni saját és családjuk életét.

Remélem, hamarosan Téged is a klub tagjai között köszönthetlek! Gyere és használd ki Te is a klubban rejlő lehetőségeket!

Várlak szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

emk SSzE

 

1