Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

TEKERD MEG – KERÉKPÁROS KISOKOS III.

KINCS AMI NINCS… DE NÁLAD LEGYEN!

Egyre nagyobb a forróság, és az aszfalt esetleg az erdei utak kerekezésre csábítanak. Reményeink szerint sokan indulnak majd hosszabb-rövidebb útra, túrákra a bringákkal. Mielőtt azonban nekivágnánk az útnak, érdemes áttekinteni, mit vigyünk magunkkal és mindezt miben, hogy a jól megérdemelt kikapcsolódás ne váljon bosszantó tortúrává.

Ha autóval, netán gyalogosan indulunk valahová, alapesetben néhány dolgot szinte biztosan automatikusan magunkkal viszünk, íratok, pénztárca, lakáskulcs, hölgyeknél ugye a jól ismert „női táska rejtelmei” amiben a komplett szobabútortól, a felfújható fodrász szalonig minden megtalálható., készpénz, bankkártya, mobiltelefon. Ha két kerékre pattanunk, szintén életmentő lehet a megszokott kis alapcsomag, így amit mindenképp tarts magadnál: személyi igazolvány, diákigazolvány, lakcímkártya, mobiltelefon, kevés készpénz (aprópénz is), bankkártya, a kerékpárod papírjai amennyiben rendelkezésre állnak. Ezeket tartsd egy vízhatlan tokban, amit tehetsz a hátizsákba, övtáskába, vagy épp a bringára szerelhető tárolóba is.

Miután önmagunkat elláttuk a fenti lista alapján, használattól, az úttól függően érdemes áttekinteni azt is, mire lesz szükségünk még, és mire lehet szüksége a kerékpárunknak ahhoz, hogy minden rendelkezésre álljon akkor és ott, amikor és ahol kell.

tm kk 3 1Kulacs: A kerékpározás szinte nélkülözhetetlen kelléke főleg a nyári időszakban. Hidd el, néhány kilométer után gyorsan rájössz, hasznos társ az úton! Alapesetben 0,5, 0,75 literes űrtartalmúak, rengeteg, pratikus, könnyű, dizájnos kivitellel találkozhatunk, az egyszerű műanyag palacktól a hőszigetelt, thermo kivitelig. A kerékpárokat általában 1 kulacstartóval szerelik. Természetesen plusz tartó is szerelhető a gépünkre, de érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a magunkkal vitt folyadéknak bizony súlya is van.

Sárvédő: Ugyan nem divatos kiegészítő és legtöbben nem is használják, egészen az első, nyeregben átvészelt nyári záporig. A szemüveg ugyan védi a szemünket, de a saját kerekünk által gátlástalanul ránk vert víz okozta mosoly az arcunkon, csak egy darabig lesz őszinte, főleg ha a ruhánkat is szemügyre vesszük. Hosszabb úton, ha lehet, ne csak a gyors segítséget jelentő 10-20 centiméteres sárvédőt használjuk, hogy a kerék minél nagyobb felületét lefedő kiegészítő a lehető legnagyobb mértékben fogja fel a kerekekről felspriccelő vizet, sarat és a köveket.

Oldaltámasz: sokan plusz tehernek tartják, pedig kényelmessé teszi a kerékpározást, főleg egy hosszabb út során, hiszen mindenhol megállhatunk vele és azonnal biztonságosan letámasztható, „parkolható” a kerékpár. Lehetőleg olyat szereljünk fel, amelyik elég erős ahhoz, hogy kerékpár súlyát (csomagokkal együtt) gond nélkül, stabilan megtartja.

tm kk 3 2Csomagtartó: szintén nem a kiegészítők legkedveltebbje, de egy túra, netán egy bevásárlás során nélkülözhetetlen. Ha tehetjük, válasszunk alumínium kivitelt. Erős, merev, könnyű, ráadásul nem rozsdásodik, ami esztétikailag sokat jelent. Vásárlás előtt előzetesen tájékozódjunk a csomagtartó teherbírásáról!

Kerékpáros és kerékpár táskák: Alapvetően ízlés dolga ki miben és hogyan hordja a „cuccait” hétköznapi használat során, a saját csomagjaink mérete szabja meg mit és hogyan viselünk ehhez. Lehet hátizsák, futártáska (oldaltáska), övtáska, de a nagyméretű túrahátizsákok, a folyton lecsúszó divatos oldaltáskák mindenképpen kerülendők. Minél szorosabban illeszkedik hozzánk a hordozóeszköz, annál jobb. tm kk 3 3A hátizsákok egyes típusain erre a célra szolgáló hevederek is segítenek a stabil rögzítésben, használjuk őket bátran! Nincs rosszabb, mint a folyton csúszkáló, lifegő, lobogó pakk rajtunk, a kényelmetlenség mellett pedig balesetveszélyes is.
A kerékpárra rögzíthető táskák közül csak olyat válasszunk, mely egyszerűen és stabilan rögzíthető, és anyagában is strapabíró. Általában ezekkel a típusokkal találkozhatunk: kormánytáska, váztáska, nyeregtáska, csomagtartó táska. Minden esetben a rögzítésre figyeljünk, vagyis könnyen, gyorsan és biztonságosan rögzíthető-levehető legyen.

tm kk 3 4Szerszámok és kiegészítők: Szerezzünk be multifunkciós szerszámokat, kerékpár külsőt, kerékpár belsőt, gumileszedőt, foltkészletet, pumpát. Ezeket lehetőleg tartsuk is magunknál, különösen hosszabb út esetén! Nincs rosszabb, mint a semmi közepén defekt vagy egy kisebb hiba miatt órákon át kutyagolni a kerékpárt tolva. Természetesen, ha csak a közeli parkba bringázunk, ne vigyük magunkkal a teljes „szereléket” de a multiszerszám és a foltkészlet, valamint a pumpa ekkor is jó szolgálatot tehet.

Kis segítség a „bringadoktor szett” összeállításához:
https://www.youtube.com/watch?v=yrFGDqeIYn8

tm kk 3 5Bringafalatok: sokan feledkeznek el az étkezés, az ivás fontosságáról, pedig ha tudnák mennyi rosszullét, bukás és kellemetlenség úszható meg a segítségével, minden bizonnyal komolyabban foglalkoznának ezzel a témával. Menet közben villámgyorsan ráébredünk, szervezetünk nem gép. Vagyis a tekerés közben elvesztett energiát, folyadékot stb pótolni KELL. Ez így a júliusi rekkenő hőségben különösen igaz. Akkor is, ha csak a sarki boltba indulunk, hát még abban az esetben, ha hosszabb útvonalat járunk be! De mit együnk, mit igyunk? A régi bölcsesség szerint a legjobb a banán, az energia- vagy müzliszelet illetve a víz. De ne essen kétségbe senki sem az előző mondat olvastán, nem kell lemondani a finom falatokról! A legtöbben nem vagyunk profik, tehát nem nyeregben ülve töltjük a napjainkat, így nem kell feltétlenül megtanulnunk és megszoknunk a bringán evés tudományát (frissítés). Ha erre van szükség, semmi akadálya akár egy nagyobb étkezésnek sem, mint maga a menü, ez is ízlés dolga.

Nyeregben ülve azonban az egyszerűség a legjobb. Az előre csomagolt szendvics, egy kis csokoládé, gyümölcs tökéletes választás, pont, mint egy kiránduláson. De ha épp arra vágysz, nyugodtan fogyasztható akár sütemény is. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nyugodtan be lehet ülni akár egy büfébe, étterembe, ha nem hajt a tatár, nyugodt körülmények között elköltve jól megérdemelt ebédünket.

És az ivás… Akár tetszik, akár nem, a szomjúság az egyik legnagyobb ellenségünk a forróságban. Ahogy a tőlünk „okosabbak” mondják: „Kerékpáron ülve, ha akkor eszel, amikor éhséget érzel, és akkor iszol, amikor szomjas vagy, már tettél egy lépést a rosszullét felé”. Előzzük meg a bajt, és folyamatosan pótoljuk az elvesztett folyadékot. Inkább kis mennyiséget, sokszor. Ez az elv. A víznél nincs jobb szomjoltó, ennek hűtésére érdemes figyelni, a kulacs, a palack egy éjszakára a fagyasztóba helyezve remekül jegesedikJ. Azonban újra folyékony állapotba kerülve már fogyasztható, ráadásul a testre-nyakra téve hűsít is. A hosszantartó teljesítmény fenntartása érdekében a legjobb pótlás az izotónikus ital fogyasztása, a Nahrin Iso-tea tökéletes választás ehhez, hiszen a szükséges ásványi anyagokat, nyomelemeket, ionokat egyaránt tudjuk vele pótolni, ráadásul könnyen elkészíthető és adagolt, száraz (por) formában is magunkkal vihetjük. És legyünk szentségtörők amikor kell, ha sokat tekerünk, menet közben energiapótlásra egy hideg kóla sem rossz döntés..

Mit ne tegyünk, mit ne együnk? Ebben a rövid angol nyelvű videóban pont ezt láthatod:):
https://www.youtube.com/watch?v=Fvy43QrIW5I

Hajdu Viktor, Szabó Tamás

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok