Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

FANYŰVŐ MEG SZÉLIKE KIRÁLYKISASSZONY NAPJÁN

fmszkn

fmszkn 1….és még sorolhatnám hosszan a neveket Kacor királytól a Pipakupak gyerekig meg az Óperenciás-tengertől az üveghegyig, mert ma van a népmese napja. Egy dicséretes, új keletű kezdeményezésre lett nálunk szeptember 30.: meseünneppé – ezen a napon született ugyanis Kisbaconban Benedek Elek (1859-1929), a nagy mesélő, gyűjtő, író, újságíró és országgyűlési képviselő. Kevesen tudják, hogy politikussá is azért vált (1887-től 1892-ig volt képviselő), hogy emelje népét s e nép kultúráját. Mint életrajzi művében írta: „… honatya akarok lenni, Székelyországot tündérországgá fogom varázsolni, csak egyszer ott legyek, ott. Nincs más programom”.

Parlamenti szűzbeszédében, 1888. február 9-én a gyermek- és ifjúsági irodalom fontosságáról szólt, a népköltészet, a népnyelv és a közoktatás kérdéseivel foglalkozott. Szóvá tette a sepsiszentgyörgyi Mikó Kollégium, a baróti gazdasági iskola meg a székelyudvarhelyi reáliskola ügyét is. Nem sok politikusunk akadt azóta, aki hozzá hasonlóan szívügyének tekintette volna a magyar gyermekirodalmat…

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult az érintettekhez, hogy legyen a nemzedékek Elek apójának születésnapja a népmese napja. „Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább” – szólt a felhívás. Kezdeményezésük értő fülekre és cselekvő felnőttekre talált, s azóta minden évben megrendezik országszerte - sőt már sok-sok határon túli magyar iskolában is - a népmese napját. Mesét tanulnak és mondanak a kisdiákok, okos felnőttek meg a népmese fontosságáról, a gyermekek életében betöltött pótolhatatlan szerepéről tartanak konferenciákat, vándorgyűléseket.

Számos mesemondó versenyen vettem már részt, különösen az elmúlt negyedszázadban, magánstatisztikám szerint eddig több mint kétezer gyermeket hallgathattam meg, és gyönyörködhettem előadásukban. A rendezvények közül is kiemelkedik a téglási általános iskola idei, immár huszonharmadik (!) alkalommal megrendezett Babszem Jankó népmesemondó versenye, amelyen éppen huszonkettedszer voltam zsűritag. Ez évben is három észak-alföldi megye iskolái delegálták alsó tagozatos diákjaikat Téglásra, és szülőkkel, felkészítő pedagógusokkal, szervezőkkel meg a helyi érdeklőkkel együtt - polgármestert, jegyzőt meg lelkészeket is beleértve – voltunk vagy félezren.

Hivatalos világnapja ma még nincs sem a mesének, sem a népmesének! Április 2-án, Andersen (1805. április 2. Odense, Dánia) születésnapján szokták a mese világnapját tartani, pedig ez valójában „csak” a meseírás napja, a gyermekkönyvek nemzetközi napja.

Egyedül nálunk, magyaroknál van népmese napja, és éppen tizenkét éves. Még kiskamasz, de remélem, megéri a felnőttkort is – mindnyájunk örömére!

Debrecen, 2016. Szent Mihály hava 19.

Ozsváth Sándor
művelődéstörténész

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok