Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

A PÁLOS REND MEGALAPÍTÓJA: ESZTERGOMI BOLDOG ÖZSÉB

Boldog Ozseb kepe Hevenesi Gabor Regi Magyar Szentseg cimu konyvebenFOHÁSZ BOLDOG ÖZSÉBHEZ

Boldog Özséb, büszkeségünk,
Hozzád száll az ének.
Kérő szóval, hő fohásszal
Buzgón kérünk Téged.
Gyűjtsed össze lángjaink,
Egyesítsed imáinkat,
Segíts nékünk megmenteni
Elárvult hazánkat!

Súlyos bánat sanyargatta
Akkor magyar népünk,
Imádságos áldott szíved
Lám segített nékünk:
Felvirradt szép hajnalunk,
Messze szállott a bánat,
Meghallgatta a kegyes ég
A te hő imádat.

Gazdagságért, földi jókért
Nem könyörgünk Hozzád:
Ifjúságunk romlására
Fordítsad szent orcád!
Gyűjtsed össze lángjaink,
Egyesítsd imáinkat,
Segíts nékünk megmenteni
Elárvult hazánkat!

Esztergomi Boldog Özséb esztergomi kanonok (Esztergom, 1200 körül - Klastrom puszta, 1270. január 20.) 1250-ben egyesítetve a Patacs-hegyi és a pilisi remetéket, megalapította a Szent Pál első remete szerzetesei-nek rendjét.1

A rendalapítót a későbbi források rendkívüli tudású embernek írták le, aki híres volt nagylelkűségéről és önzetlenségéről. Házában szeretettel fogadta a szegényeket. A tatárjárás idején gondoskodott az esztergomi vár védelméről, megszervezte a betegek ápolását, és a városlakók lelki gondozásából, majd az újjáépítésből egyaránt kivette a részét.
Özséb felismerte a magyar urak között folyó féktelen harcot, melyben csak hazája és népének pusztulását láthatta.
Ezért a kanonok a város újjáépítésének befejezését követően, 1246-ban aztán lemondott minden tisztségéről, szétosztotta vagyonát, és a mai Kesztölc közelében található Hármas-barlangba költözött, hogy Magyarok Nagyasszonya országáért imádkozva töltse életét. Itt egy fakeresztet állított: ez a Pilis Szent keresztje. Kitartó munkával maga köré gyűjtötte Remete Szent Pál követőit, akiknek szervezete mindmáig fennmaradt.

ozsebA legenda úgy szól, hogy Özséb azért  kezdte maga köré gyűjteni a szerzeteseket, mert egy látomásában lángnyelveket látott közeledni az általa letűzött kereszthez, ahol egyetlen tűzben olvadtak össze. A jelenést Isten üzeneteként értelmezve, barlangja közelében megalapította első monostorát, melyet a Szent Kereszt megtalálásának tiszteletére építettetek fel remetetársaival 1250-ben.

1262-ben Rómába zarándokolt, hogy a rendalapításához elnyerje IV. Orbán pápa hozzájárulását. Aquinói Szent Tamás is pártfogása ellenére, a pápa nem engedélyezte, hogy a pálosok átvehessék az Ágoston-rend reguláját, mivel a remeteközösséget túlságosan szegénynek találta.

Özséb 1270. január 20-án úgy halt meg rendtársai körében, hogy a pálos rend nem nyert hivatalos pápa általi elismerést, ám a remete által elvetetett mag évtizedekkel később szárba szökött.
Károly Róbertet2 pártoló V. Kelemen, 1308-ban adta meg a pápai hozzájárulást a rend működéséhez. Ezt követően a nem csak a Kárpát-medencében, de az adriai mentén, Ausztriában és Lengyelországban is rendházak alakultak.

A pálos szerzetesek átvészelték a török időket, majd a rend II. József3 uralkodása idején történő feloszlatása után is fennmaradt. A pálosok 1934-ben térhettek vissza Magyarországra, újrakezdeni életüket a pálos atyák Márianosztrán. A 20. század rendszerei is hasztalan próbálkoztak az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend megszűntetésével. 1989. szeptember 1-jétől újra tevékenykednek pálosok a nemzeti kegyhelyen Márianosztrán.
Boldog Özséb követőinek közössége napjainkban körülbelül 300 tagot számlál, akiknek nagy része a rend 5 magyarországi és a 11 lengyelországi rendházában él.4 2014 óta Erdélyben, Hargitafürdőn is jelen vannak.

Pilisszentiván, 2016. Fergeteg hava 20.

Szeretettel
Berecz Ildikó
Az Életfa Program
Honismereti- és Kultúra szirmának vezetője

Érdekességek:

  • A pálos rendet négy szimbóluma:  kenyér, holló, oroszlán és láng
  • Kolumbusz a Pilisből vitt pálos hittérítőket amerikai útjára
  • Sao Paulo városának neve a mi pálosaink emlékét őrzi

Emlékezete:

  • Kopjafája van a Pilisszántó melletti Csillagösvényen: https://www.youtube.com/watch?v=4Q-17gM8QSQ
  • Szobra áll Esztergomban
  • Ezt a nevet viseli az Kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia,
  • Boldog Özséb ünnepe Márianosztrán, melyet minden évben a január 20-ához legközelebb eső szerdán ünnepelnek meg. Idén a napján.
  • Az ő tiszteletére szentelték fel Budapest második világháború után elsőként jogelőd nélkül épült római katolikus templomát a III. kerületben, Békásmegyer-Pünkösdfürdőn.
  • Nevét viseli a Pilis-tetőn 2014-ben épült Boldog Özséb kilátó


A pálos rend az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes remete rend. A rend központja jelenleg a lengyelországi Częstochowában, a Jasna Góra-i kolostorban van, a magyar tartomány székhelye pedig Pécsett. Magyar pálos közösségek vannak Budapesten (a Magyarok Nagyasszonya sziklatemplomban), Márianosztrán és Petőfiszálláson.
2 uralkodott 1308-1342
3 uralkodott 1780-1790. 1786-ban hirdette ki a szerzetesközösség eltörlését
4adat Tarján M. Tamás cikkéből

források:

Tarján M. Tamás:
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1270_januar_20_meghal_boldog_ozseb_a_palos_rend_megalapitoja/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Boldog_%C3%96zs%C3%A9b

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok