Logo

FÜRDŐ KALAUZ - RADONOS VIZEK

 fk rv

Időről-időre felmerül, kell-e félni a radontartalmú1 vizektől, erről nemrégiben a National Geographic online kiadásában is szó esett, a budapesti Rudas fürdő kapcsán.

fk rv 4A Föld kialakulása óta éri radioaktív sugárzás a környezetet és benne az embert tehát része életünknek.
Amikor erről hallunk, atomerőmű és/vagy atom baleset, sugárfertőzés, sugárkezelés, radioaktív hulladék, de mindig valamilyen veszély kapcsán.
Külföldi turisták és gyógyulni vágyó nyugdíjasok kedvelt célpontja Hévíz. Itthon nem túl közismert, ám külföldön kifejezetten a radioaktivitásával reklámozzák az országunk egyik legkorábban feltárt termálvizét. Rengeteg honlapon szerepel a tóval és az iszappal kapcsolatban a radioaktív jelző, azt azonban már szinte egyik sem magyarázza meg, hogy pontosan mit is kell érteni ez alatt.

Több évszázada ismert a gyógyvizek gyógyító hatása, azon belül radon tartalmú vizek gyógyító hatása is, mely azon ritka csoportba tartozik, ami nem csak bőrünkön át, de a légtérből belélegezve is szervezetünkbe jut.
A radon tartalmú termálvizek igen ritkák, hiszen a radon a Föld egyik legritkább eleme. Ugyanakkor hazánk gazdag radioaktív gyógyvizekben, amit a vízben oldott radon (nemesgáz) által kibocsátott alfa sugárzás okoz. Tudom nem hangzik bizalom gerjesztően ez a meghatározás, de az ilyen radon tartalmú vizeknek nincs káros tulajdonsága, viszont számos kedvező élettani hatással rendelkeznek: fájdalom csillapító, gyulladás csökkentő, anyagcsere élénkítő, szövet regeneráló (sport sérülés, műtét utáni rehabilitáció), serkenti a pajzsmirigy működését és a mellékvese hormontermelését. Bizonyított eredményeket értek el krónikus fejfájás, a krónikus polyartritis2 és a Bechterew-kór3 gyógyításában.
A radonos fürdő fájdalomcsillapító hatásában a legtöbb irodalmi adat megegyezik. Ezen kívül feltételezik, hogy elősegíti a hajszálerek fokozott kifejlődését, fokozza a húgysavkiválasztást, aktiválja az adrenalin-termelést, csökkenti a DNS-szintézist, erősíti a DNS-reparáló mechanizmusokat, növeli a védekező rendszer aktivitását, illetve az ivarszervek működése is  fokozódik hatására. A terápiák során a szervezetbe bejutott radon a vérkeringés révén a test minden szövetébe képes eljutni, majd a tüdőn keresztül, és a kiválasztó szervek révén távozik a szervezetből, tehát a terápiák során a kilélegzett levegőben, és kiválasztási "termékekben" mérhető a radon.

fk rv 1

A radon fürdők alkalmasak a szív- és érrendszeri-, a bőr-, illetve idegrendszeri megbetegedések kezelésére és gyógyítására, az emésztési probléma gyógyítására ivókúraként használják a radon tartalmú források vizét.
Radon terápia esetén három kezelési módszer létezik: ivókúra, fürdőkúra, légzés terápia (inhalatórium).
A Rudas fürdőn kívül a Gellért-, az egri-, a miskolctapolcai- és a hévízi- gyógyvízben is ott a radon gáz.

Az Egri Termálfürdő 1932-ben nyitotta meg kapuit. Magyarország egyik legszebb fürdőhelye, mely belföldi és külföldi turisták körében is népszerű. A több mint 5 hektáron elterülő parkfürdő a gyógyulni-, sportolni- és szórakozni vágyók paradicsoma. A Termálfürdő egyedi jellegzetessége, hogy az északi felén inkább a gyógyvizes, csendesebb fürdőző funkciók találhatók, míg a déli területen, a gyermekbarát, fiatalosabb strandolás kapott helyet. A fedett-nyitott vízi élménysziget 13 medencével, sportpályákkal, játszótérrel és a Török Fürdőbe közvetlen átjárási lehetőséggel rendelkezik. Főszerepben a nyugalom és a gyógyulás.
Az évtizedek óta működő dögönyöző egy 3 méter mélyre süllyesztett, medence, melynek falaiból összesen 6 kiömlőből zúdul a radonos gyógyvíz, melyet a szomszédos Török Fürdő forrása táplál.

fk rv 2Az egri Török Fürdő a város történelmi múltjának egyik meghatározó épülete, írásos dokumentumok bizonyítják, hogy Arnaut pasa4 parancsára 1610 és 1617 között épült. A fürdőben jelenleg 6 medence üzemel, magas színvonalú wellness és gyógyászati szolgáltatásokkal. Különlegessége, hogy a három medence alját borító kövek között 28°C fokos radonos gyógyvíz tör fel.
A radonos víz főleg az ízületi-, gerinc-, csontok-, izmok-, inak-, és az idegrendszer betegségeire javallott.

fk kv 3Barlang fürdő Miskolc Tapolcán
1936-ban fedezték fel a 150 m hosszú különleges mikroklímájú tavas-barlangot, melyet a víz évezredeken át vájt ki a kemény mészkősziklákból.
1941-ben nyitották meg a fa vázra épült ún. tavi fürdőt, melynek helyére épült 1969-ben a 212 cölöpre, vasbeton koszorú tartotta kupolájú, jelenleg látható épület. A barlangfürdőből sziklaalagút vezet a két szabadtéri medencéhez, az egyik medence felett betonból készült kagylóhéj alakú tető biztosítja, hogy a létesítmény egész évben használható legyen.

A víz gyógyító hatása betegek és egészségesek számára egyaránt regenerálódást nyújt, szívműködési zavarok, érbetegségek, vérnyomás és vérkeringési zavarok kezelésére alkalmas.

A 2016-ban az Év Fürdője díjat kapott létesítmény különlegessége az, hogy karsztban ilyen magas hőfokú víz nem található másutt, és a fürdő a gyógyhatású termálvíz vájta természetes üregek megtartásával lett kialakítva.
A 31 Celsius-fokos víz kalcium, magnézium-hidrogénkarbonátos, nyomokban metabórsav, metakovasav, jód, bróm és radon tartalmú. Vize nem olyan tömény, mint a gyógyvizeké, éppen ezért sokan kedvelik, mert korlátlan ideig lehet fürödni, úszkálni, ki lehet próbálni a pompás dögönyözőt és a többi vízi attrakciót.
A Barlangfürdőben nincs téli és nyári szezon. A barlangjáratokban örök tavasz van, legyen a külszínen rekkenő hőség avagy csikorgó fagy, ezért Miskolctapolca igazi kuriózum a termálfürdők palettáján, a Barlangfürdő Európában is egyedülálló.

Pilisszentiván, 2017. Újkenyér hava.30.

Szeretettel
Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


[1] A radon a periódusos rendszer 86. eleme. Jele:Rn. Színtelen, szagtalan és radioaktív nemesgáz; az egyik legnehezebb gáz. Neve a latin Radius (sugár) szóból ered, az -on végződés jelöli, hogy nemesgáz. A radon a rádiumból keletkezik radioaktív bomlás során.
[2] sok ízületi gyulladás
[3] gyulladásos ízületi betegség, mely elsősorban a csigolyákat támadja meg
[4] Abdurrahmán Abdi Arnaut pasa (1616 –, 1686. szeptember 2. Buda) albán származású oszmán hadvezér, a Budai vilajet utolsó helytartója. Emlékműve a Budai Várban a Bécsi kapu közelében található, felirata: "A 145 éves török hódoltság utolsó budai helytartója vezír Abdurrahmán Abdi Arnaut pasa e hely közelében esett el 1686 nyárutó hava 2 napján délután életének 70-ik évében. Hős ellenfél volt békesség vele!”
[5] a fürdő együttesben felhasznált termálvíz összes sótartalma nem éri el az 1000 mg/l-t

forrás:

http://index.hu/tudomany/egeszseg/2012/08/11/heviz/
http://doktori.bibl.u-szeged.hu/1174/2/NagyKatalin_PhD_tezisek.pdf
Kávási Norbert, Nagy Katalin, Berhés István, Kovács Tibor, Somlai János, Jobbágy Viktor
Radon az egri Törökfürdőben IV. Magyar Radonfórum Szerkesztette: Kovács Tibor, Somlai
János, ISBN 9789639696 20 4 121-126 2007
http://www.gyogyvizek.hu/gyogyfurdok/eger-termalfurdo.html
http://atomfizika.elte.hu/akos/tezisek/szd/vmarti_szd.pdf
http://termalonline.hu/gyogykezelesek/hol-vannak-radioaktiv-gyogyfurdok
http://www.barlangfurdo.hu/

JNS HUngária Kft. © Életfa Program | Just és Nahrin. Minden jog fenntartva.