Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

VÁGY ÉS AKARAT

SchmidtFerenc igKedves Olvasóm!

Vágy:

Bizonyára szoktál álmodni. Sőt álmodozni is! Valószínűleg sok mindent szeretnél elérni, magvalósítani, megkapni. De jó lenne, ha …! Bárcsak én is …! Igen, miért ne történhetne meg velem is? Á, velem ilyen úgyse fog megtörténni! Milyen érzés tölt el ilyenkor? Remény vagy lemondás?

Mi történik ezután? Várakozol, mert még hiszel abban, hogy mások a Te álmaidért fognak cselekedni, vagy már nem is várod a csodát, és elhessegeted az álomvilágod maradványait. Az első esetben legalább a reményedet megtartod, a második esetben pedig már azt is feladtad. Az eredmény ugyanaz lesz, azzal a különbséggel, hogy az első esetben a jövőbeni csalódásaidat legalább díszcsomagolásban (remények és csodavárások közepette) kapod, a második esetben pedig „barna csomagolópapírban” (tudtam előre!). Hosszú távon aztán a sorozatos csalódások hatására leszoksz a reménykedésről és az álmodozásról.

Akarat:

Vegyük észre a fényt, a színeket! Ha fényben szeretnél színes életet élni, akkor a vágynál, az álmodozásnál több kell! Mi ez a többlet?

Te Magad! A Te akaratod, a kitartásod, a cselekvésed!

Ahhoz, amit kaptál a Teremtőtől, Neked kell hozzáadnod valamit. Ezt a valamit Brian Tracy „Hozzáadott Értéknek” nevezi. A Te jutalékod pedig az Általad hozzáadott érték bizonyos %-a.

Ha több értéket adsz hozzá az életedhez, akkor több lesz a jutalékod. A vágyaid és álmaid közül több mindent valósíthatsz meg. Ha csupán várod a csodát és vágyakozol, akkor nincs hozzáadott érték, nincs jutalék, nincs megvalósulás. Ilyen egyszerű ez!

Az életünkben ezt így is fogalmazhatjuk: „Azzá leszel, amit teszel!”

Érted, hogy mi a különbség a vágy és az akarat között?

Úgy is mondhatjuk, hogy a Vágy esetében mástól várjuk a cselekvést a saját érdekünkben, az Akarat során pedig mi cselekszünk a saját érdekünkben. Melyik esetben nagyobb a motivációs erő? Melyik esetben lesz kitartóbb a cselekvés?

Ne bízd másra a Saját sorsod! Sokszor nagy árat kell fizetni érte. Én is megtettem ezt többször. Vágytam valamilyen elképzelt álomkép után, és csupán hittem benne. Nem kaptam meg… Rá kellett jönnöm, hogy miért! Mert nem akartam eléggé, nem tettem meg mindent érte, abban bíztam, hogy más megteszi azt, amit ígér, az én érdekemben.

Azonban sokszor tapasztaltam azt, hogy mekkora ereje van az akaratnak. Amikor előre elhatároztam valamit, kitűztem a konkrét célomat és a hozzá rendelt időt, hittem abban, hogy megvalósítom, és elég erősen akartam elérni, akkor természetessé vált az, hogy nekem kell tenni érte, és végig ki kell tartanom. Az eredmény nem maradt el!

A kérdés csupán ez: Vágysz rá vagy Akarod?

Ha szeretnél valamit elérni az életben, először mindig tedd fel Magadnak ezt a kérdés! Ha nem tudod rá az egyértelmű választ, akkor én megmondom Neked: Sajnos, csak vágyakozol! Itt nincs gondolkozási idő, vagy „telefonos segítség-kérés”! Szavak nélkül is kész a válaszod!

Ha akarsz valamit, akkor azt is tudod, hogy miért! Ha tudod, hogy miért, akkor ez mindig segít Neked abban, hogy kitartó légy. A „Miért-edet” Neked kell megtalálnod, mert csak akkor a Tiéd az akarat! A „Hogyan-odhoz” már kérhetsz segítséget. Az pedig, hogy „Mit” teszel, megmutatja, hogy jó úton jársz-e!

Nagyon szemléletes a következő példám, viszont nem akarok megsérteni senkit vele!

Majdnem két évtizedig dohányoztam (napi egy doboz közepes erősségű cigaretta). Gondoltam, jó lenne leszokni róla. Elhatároztam, hogy nem vásárolok több cigarettát. Ez így is volt. Azonban azt nem döntöttem el, hogy elfogadom-e azt, amivel mások megkínálnak. Elfogadtam. Később úgy éreztem, hogy viszonoznom kell, és én is vettem, és kínáltam. Elértem a célomat? Nem! Mert csak vágytam arra, hogy leszokjak a dohányzásról. Legközelebb már okosabb voltam, elhatároztam, megígértem, akartam és leszoktam!

Ezek után nem tudok egyetérteni azzal, ha valaki azt mondja nekem, hogy nem tud leszokni a dohányzásról, pedig nagyon akar. Mosolygok egyet, és tisztában vagyok vele, hogy nem is akar leszokni.

A „dohányzásról való leszokás” helyébe bármit behelyettesíthetsz.

Ha arról panaszkodnak Neked a barátaid, az ismerőseid, hogy mások miatt nem tudnak jobban élni, akkor mosolyogj Magadban, és tudd, hogy nem is akarják a jobb életet, csak vágyakoznak utána!

Szeretettel:

Schmidt Ferenc

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok