Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

ISMERJÜK MEG A REBARBARÁT

 imar

A hullámos levelű-, vagy kerti rebarbara (Rheum rhabarbarum vagy undulatum) a keserűfű félék (Polygonaceae) családjába tartozik,  rokona a sóskaféléknek.
Bár botanikailag a zöldségek közé tartozik, mégis elkészítési módjai gyümölcsökhöz hasonló.

A rebarbara termetes bokorrá növő, évelő növény. Hidegtűrő, jól bírja a 10-12 °C -ot is, a humuszban gazdag, a jó vízellátottságú talajt és a félárnyékot kedveli, igénytelen.
Föld alatti nagy gyöktörzse elérheti a 3-4 kg-ot is. A gyöktörzsből kora tavasszal húsznál több hajtás nő, melyekből levél tőrózsa és magas, 120-150 cm-es magszál fejlődik. 6-7 évig jól hajt, de ismertek 20 éves tövek is. Én negyedik éve szedem a kertemben.
Hatalmas, szív alakú, zöld, fodros vagy hullámos szélű levelei és meghúsosodott pirosas levélnyelei teszik látványos kerti dísznövénnyé. Tőlevelei 40 cm-nél is nagyobbra nőnek, az értékes levélnyelek pedig 30-60 cm hosszúak, 3-6 cm szélesek, belső, egyenes szárrészük mélyvörös, domború felülete zöld, de vannak zöld levélnyelű és kívül-belül pirosas változatai is.
Augusztusra beérő fürtvirágzata sárgás, zöldes-fehér virágokból áll, amelyeken azonnal vethető magok fejlődnek. A telepítés utáni második évben lehet először leveleket szedni róla.
A növények októberig kínálják friss hajtásaikat, de a rebarbara-specialisták azt tanácsolják, hogy június után már nem jó szedni, mert nagyon megnövekszik oxálsav-tartalma, aromája pedig kevésbé élvezetes, s a növénynek is szüksége van pihenő, raktározó időszakra.

Hazai piacokon viszonylag ritkán kapni, áprilistól júniusig lehet megtalálni: tehát MOST.

imar 1Magyar nevét a növény latin botanikai neve után kapta (Rheum rhabarbarum), melynek jelentése: a barbárok gyökere.
Az eurázsiai elterjedésű rebarbara nemzetség őshazája Ázsia, pontosabban Észak-Kína, Mongólia és Tibet magasan fekvő vidéke, valamint Eurázsia mérsékelt és szubtrópusi területei.

A hagyományos kínai orvoslásban már évezredek (4500-5000 éve) óta, használják gyöktörzsét gyógynövényként, emésztési nyavalyák kezelésére. Első konkrét írásos nyoma i.e. 2700-ből való, s egy kínai gyógyfüves könyvben található.

Az ókorban fűszer és gyógynövény kereskedőknek köszönhetően került a Boszporuszon keresztül Európába, de csak az iszlám elterjedésével és a Selyemút forgalmának növekedésével vált kereskedelmi árucikké. A 14. századra már széles körben ismerték, ekkor a Volga partján termett a legnagyobb mennyiségben. A magas szállítási költség miatt ára a fahéjéval és a sáfrányéval vetekedett.

Anglián és Németországon át keresztül került Magyarországra, ahol kezdetben csak dísznövényként ismerték, majd a 18. századtól zöldségként is termeszteni kezdték,1 ekkortól használatos a gasztronómiában, édesítés nélkül ugyanis túl savanyú.
Ma is angol és német földön használják leginkább a szakácsok és háziasszonyok.

Pürésített2 gyöktörzse a hennához hasonlóan hajszínezőként is beválik, a hajszálakat vörösre festi, de pamut vagy gyapjú festésére is használják, cseranyagait bőrcserzéskor alkalmazzák.
Leve biológiai növényvédőszerként alkalmazható a tetvek ellen.

Fogyasztása után a vizelet narancssárga színét a vele kiválasztódott antrakinonok3 adják. Az antrakinonok hatására a széklet híg marad, ezért alkalmazzák hashajtónak, bélműködés-szabályzónak, étvágyjavítónak. Vizelethajtó, salaktalanító hatású, ezért tavaszi vitamin- és tisztítókúrák ideális eledele. Az antrakinonok összehúzó és fájdalomcsillapító hatásának köszönheti, hogy alkoholos kivonatát a szájnyálkahártya- és fogínygyulladás öblögetésre használják. A növényből készített pépet pedig hasonló okokból aranyeres gyulladásra szokták használni.

Reumára, ízületi gyulladásokra hajlamosak, kényes gyomrúak ne vagy csak kevés rebarbarát fogyasszanak. Hasonlóan jobb az óvatosság bélpanaszok, szűkület, elzáródásos betegségek, görcsök, bélgyulladások esetén.

Fogyasztásánál is figyelembe kell venni egészségi hatásait:
A rebarbarának két olyan összetevője van, ami miatt fogyasztása mértékkel és óvatossággal javasolható: a már említett sóskasav (oxálsav)4 és az antrakinonok. Az antrakinon vegyületek főként a levelekben találhatók, ezért csak a szárat fogyasszuk, a hajtásrészeket bőséges ráhagyással vágjuk le.
Mindkét vegyületre igaz, hogy minél idősebb a növény, annál több található benne belőlük. A pirosas szárúak kevesebb oxálsavat tartalmaznak, kellemesebb ízűek.

Piacon frissességét úgy ellenőrizhetjük, hogy a szárat körömmel enyhén megkarcoljuk. A friss zöldség nedvezni kezd.
Elkészítéséhez ne használjunk alumíniumedényeket (amúgy se!), mert a növény oxálsav tartalma megfeketíti. A rebarbara hűtőszekrényben, 2-7 °C-on napokig eltartható, anélkül, hogy megfonnyadna, vagy más módon károsodna. Meghámozva fagyasztva is elrakható.

Gyümölcshöz hasonlóan kompótnak, lekvárnak, szörpnek, ivólének, sőt bornak is használják tőlünk északabbra, ahol kevesebb gyümölcs érik be. Leginkább az almához hasonló, azt helyettesítő étek. Levélnyele meglehetősen rostos, ezért külső rétegét a spárgához hasonlóan mindig meg kell hámozni, majd célszerű 2-3 cm-es felvágni.

imar 2Kompótfőzéskor csak kevés vizet tegyünk alá, s levét azután édesítsük, hogy bőséges levet eresztett. Pikáns ízt ad neki a vanília, szegfűszeg vagy a fahéj, erős savanyú ízét tompíthatjuk más idénygyümölcsökkel, eperrel, almával, de meggyel, cseresznyével is készíthetjük együtt. Süteményben (pite), rétesben alma helyett, dióval szokták használni.

Receptek

Rebarbara muffin

Hozzávalók: 25 dkg rebarbara, 17,5 dkg vaj (margarin), pici só, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg cukor, 4 tojás, 35 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 5 evőkanál tej
Mázhoz: 7,5 dkg porcukor és fél citrom leve

Elkészítés:
A rebarbarát meghámozzuk, apró darabokra vágjuk.
Vajat (margarint), a cukrot, vaníliás cukrot, sót habosra keverjük, a tojásokat egyenként hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a tejet is. A lisztet (1 evőkanállal félreteszünk) a sütőporral elkeverjük.
Összekeverjük a folyékony és a száraz hozzávalókat.
A rebarbarát megszórjuk az egy evőkanál liszttel, átkeverjük, hogy mindenhol érje a liszt és óvatosan hozzáadjuk a masszához. Egy kevés fahéjat is keverhetünk a tésztájába, vagy 2 csepp Just téli olajat.
A margarinnal vastagon kikent muffin formát 3/4-részig megtöltjük, majd előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Ha megsültek a muffinok rácsra tesszük őket és hűlni hagyjuk. 
Közben a fél citrom levét kikeverjük a 7,5 dkg porcukorral és kanállal vagy ecsettel a kihűlt muffinok tetejére kenjük, majd száradni hagyjuk.  

Fokhagymás rebarbarasaláta (30 perc)

Hozzávalók: 50 dkg rebarbaraszár, 2 fej új, zsenge fokhagyma, szárral együtt, 2 evőkanál olaj, citromlé, só, cukor, Nahrin citrom bors, ízlés szerint

Saláta lé: 1 dl vizet elkeverek ízlés szerint citromlével, hozzáadom a cukrot, sót, olajat, a citrom borsot és a megtisztított, hajszálvékony karikákra vágott zöld fokhagymát, szárával együtt.
Közben a rebarbarát megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem, majd 2 cm-es darabkákra vágom. Forrásban levő, enyhén sós vízbe dobom apránként, és az újraforrástól számított 1 perc múlva már le is szűröm. Ha kissé kihűlt, beleforgatom a salátalébe. Műanyag vagy üvegedénybe teszem, jól lefedem, és 60 percig hűtőszekrényben érlelem. Kacsa- vagy libasülthöz kiváló.

Rizses rebarbarasaláta (60 perc)

Hozzávalók: 50 dkg rebarbara, 15 dkg rizs, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt /medvehagymával is isteni!/, 15 dkg trappista sajt, 2 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 mokkáskanál Nahrin curry és ízlés szerint tengeri algás fűszersó, Nahrin citrom bors, 1 dkg vaj , egy teáskanál cukor/édesítő.

A rizst megmosom, lecsöpögtetem, és a vajon üvegesre futtatom. Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel leöntöm, megsózom, beleszórom a curryt, és fedő alatt felforralom (5 perc), majd elzárom. Lefedve 20 percig hagyom, hogy a gőzében megpárolódjon, hagyom kihűlni. Közben a megmosott, megtisztított rebarbaraszárat 2-3 cm-es darabkákra vágom, és annyi sós, cukros vízbe teszem, amennyi szűken ellepi. Forrástól számított 2 percig főzöm. Ezután leszűröm. A majonézt összekeverem a kefirrel, 1-2 evőkanál rebarbara főző lével, csipetnyi sóval, majd belekeverem a megtisztított és nagyon finomra vágott zöldhagymát is. Beleteszem a közben vékonyka csíkokra vágott sajtot, a már kihűlt rizst, végül óvatosan beleforgatom a rebarbarát. Átkeverem, és egy órára beteszem a hűtőszekrénybe.

Rebarbarás eperlekvár

Hozzávalók: 70 dkg eper, 60 dkg tisztított rebarbara, 50 dkg befőző cukor, üvegenként 1 csepp Nahrin Téli olaj

Elkészítés: Mossuk meg alaposan az epret és a rebarbarát, a nagyobb eperszemeket vágjuk kétfelé, a rebarbara szárakat vágjuk másfél centis darabokra. Tegyük egy nagy lábasba, keverjük össze a befőző cukorral, majd állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni. Ha felforrt főzzük még egy-két percig, majd töltsünk meg vele tisztára mosott befőttesüvegeket cseppentsünk a tetejére Téli aromát. Azonnal zárjuk le, és állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.

Rebarbara szószt készítettem vasárnap, a cikket ezért írtam: vadhúsokhoz, vagy főtt marhahúshoz kiváló.

Hozzávalók: 1kg rebarbara, Nahrofit vanília (esetleg, amikor van: Nahrin vanília puding. Amennyiben egyik sincs akkor ugyanúgy kell sűríteni, ahogy más szószokat), Téli aroma,

A megtisztított (mint a spárgát) rebarbarát felkockázom, annyi vízben, ami ellepi, megrottyantom, majd leveszem a főzőlapról. Bot mixerrel pürésítem, majd szűrőn átpasszírozom (erre csak május után van szükség, mikor már erősebbek a rost szálak). Eddigre langyosra hűlt és habverővel elkeverem benne a max. 2 csepp Téli aromát és Nahrofitot.
Hogy mennyi kell hozzá? Ezt mindenki próbálja ki, milyen sűrű szószt szeretne kapni, én kb 3-4 evőkanálnyival készítem. Hűtve tálalom, ezért érdemes kicsit hígabbra készíteni a kívántnál, mert álltában még sűrűsödik.
A kihűlt szósz keverhető bármilyen befőttel, akkor finom gyümölcslevest készítettünk.

Kellemes ismerkedést kívánok!
Szeretettel
Berecz Ildikó
Pilisszentiván, 2017. 04. Szent György napja


[1] a répacukor elterjedése
[2] szárított, őrölt pora vízzel pasztává keverve
[3] Az antrakinon egy szerves vegyület, az antracénből levezethető kinon. Sárga színű tűkben kristályosodik. Vízben gyakorlatilag oldhatatlan. Alkoholban és éterben is csak kis mértékben oldódik. Jóval forráspontja alatt is szublimál.
[4] Az oxálsav a kalciummal vízben oldhatatlan sót, kalcium-oxalátot képez, ezért csökkenti a bélből a kalciumfelszívódást. A vérbe már felszívódott oxálsav pedig csökkenti a vér kalciumszintjét, és vizelet kiválasztáskor a vesében, illetve a hólyagban követ képezve válhatnak ki a kalciumoxalát-kristályok. Ez azonban csak igen nagy mennyiségek fogyasztásakor vagy arra eleve hajlamosaknál jelenthet gondot. Oxálsavból napi 600 mg fölötti rendszeres fogyasztás már járhat következményekkel, de ennyi csaknem egy teljes kiló rebarbarában van. Fél év alatt 20 liter rebarbaralé megivásakor még messze nem tudtak ilyen káros hatást kimutatni. Minden esetre érdemes tejtermékekkel együtt fogyasztani, mert akkor a tej kalciumtartalmával lép reakcióba, s a szervezet kalcium tartalékait nem veszélyezteti, vesekőképződésre viszont hajlamosít.

TESTKONTROLL CSOMAG - ÚJ TERMÉKÖSSZEÁLLÍTÁS!!!

 tcs

Ahogy az áprilisi Életfa Konferencián már beszámoltunk róla, 2017. május 1-től Testkontroll csomag elnevezéssel új termék-összeállításokat alakítottunk ki.
Ezekkel a csomagokkal azoknak tudunk segítséget nyújtani, akik szeretnék tehermentesíteni szervezetüket a felesleges kilóktól, „egészségesedni”, formálódni, karcsúsodni vágynak.

A csomag tartalma:

  • tcs 41db Affi'line
  • 1db Almaíró vagy Barackíró
  • 1db Nahrofit kávé vagy Nahrofit vanília
  • 1db Basico
  • 1db Articsóka
  • 15db Fibrofit tropic
  • 1db shaker
  • 1db mérőszalag
  • 1db Testkontroll Program kiadvány
  • 1db Tippek a megvalósításhoz kiadvány (1 hetes mintaétrenddel, táblázattal az eredmények követéséhez)

Minden siker, egy döntéssel kezdődik... Te döntöttél már?  Formálódunk együtt?

tcs 2

A csomagot megvásárlók meghívást kapnak a „Formálódjunk együtt” facebook zárt csoportba.
Ez a csoport azért jött létre, hogy összefogja azon kedves tagjainkat, akik a magas minőségű, Nahrin Testkontroll csomagot választották ahhoz, hogy egészségesebbek, fittebbek és karcsúbbak legyenek. Amellett, hogy a táplálkozásban és a testmozgásban szakértő segítséget, támogatást kapnak ezen az úton még egy olyan építő, támogató közösség tagjai is lehetnek, ahol nincsenek egyedül a problémájukkal, feltehetik kérdéseiket, megoszthatják tapasztalataikat.

tcs 1A programra érdemes ráhangolódni. Kezd azzal, hogy leméred magad, így lesz egy kiindulási értéked, amihez majd tudsz viszonyítani. Jegyezd fel a felkar-, mell-, derék-, csípő-, és comb körméreted és a testsúlyodat. Nem biztos, hogy jó „szembesülni” ezekkel az értékekkel, de ez kell ahhoz, hogy tudd miből és mennyit szeretnél fogyni.

Tűzz ki egy motiváló, de reális célt, amiért majd minden nap tenni fogsz!

tcs 3Fontos, hogy az étrend fokozatosan alakuljon át, hogy szervezetünk felkészüljön a változásra, tehermentesítésre, a testtömegcsökkentés időszakára – de erről már részletes tájékoztatót találsz a csomagban...

Kérdés estén keresd a szponzorod vagy aki ezt a cikket megmutatta Neked.

Életmódváltásodhoz sok sikert kívánok!

Ugye tudod? A döntés a kezedben van: „Bármire képes vagy, ha elszánod magad.”

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus

 

„DUPLÁZD AZ EGÉSZSÉGET!”

dae

Általános feltételek:
A versenyben az Életfa Program tagjai és az Élet(FA)mód Klub tagok vehetnek részt, de az induláshoz nem feltétel, hogy az induló Élet(FA)mód Klub tag is legyen. Fontos azonban, hogy a verseny időszaka alatt valamikor, de mindenképpen még a verseny lezárása előtt, regisztrálni kell az Élet(FA)mód Klubba is. Ha a regisztráció a klubba a verseny lezárása előtt nem történik meg, úgy a versenyző nem kerül díjazásra.

Versenyidőszak:
2017. május 01.- 2017. október 31.

A verseny részletei:
A verseny időszaka alatt a TESTKONTROLL csomagok vásárlásával pontokat lehet gyűjteni. Egy csomag megvásárlása után annyi pont jár, ahány termékpontot ér az adott csomag.

Azonban nem csak így tudsz versenypontot gyűjteni!

Amennyiben a verseny időszaka alatt lesz új belépőd és ő is vásárol TESTKONTROLL csomagot, akkor a termékpont értékének 50%-át Te is megkapod, gyarapítva ezzel saját versenypontjaidat. Természetesen a belépődnek ugyanúgy jár a TESTKONTROLL csomagok után járó versenypont, így neki is lehetősége lesz pontokat gyűjteni a versenyben.

A versenyben a 4 TESTKONTROLL csomag vesz részt.

A cél, minél több versenypontot gyűjteni.

Jutalom:
1. helyezett: 2 fő részére szóló 2 napos wellness-hétvége
2. helyezett: Nahrin ajándékcsomag
3. helyezett: Nahrin ajándékcsomag

Jelentkezés:
A játékban mindenki részt vesz, aki regisztrált Életfa Program tag és a verseny időszaka alatt Élet(FA)mód Klub taggá is válik.
Az Élet(FA)mód Klubba jelentkezni a honlapon található online jelentkezési lap kitöltésével lehet.
A versenyhez sok sikert és sportszerű versenyzést kívánunk!

Amennyiben kérdésed, észrevételed van, az alábbi e-mail címre írhatsz nekünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

10 jó tanács a babavállalás küszöbén

10jtbk

Ebben a hónapban a „Felkészülés a fogantatásra” témakörét járjuk körül. Az alábbi tanácsokkal abban szeretnélek segíteni, hogy tested a legjobb formába hozd a gyermekvállalás előtt és ezáltal önmagadnak és a babának is a legjobb esélyeket biztosítsd az egészséges életre.

1. Készítsd fel a tested

Amikor meghoztuk a döntést, akkor elérkezett az idő a fogamzásgátlás felfüggesztésére. Tablettás hormon-készítmény esetén mindenképpen szedd végig a megkezdett tabletta adagot az adott hónapban, hogy elkerüld a rendszertelen vérzést. Ezt követően néhány hónapra szükség lesz, hogy ciklusod visszatérjen a normális kerékvágásba és szervezetedből kitisztuljon a gyógyszer.

10jtbk 1A májra hárul ilyenkor a legtöbb feladat, így érdemes gyógynövényekkel segíteni a munkáját. A máriatövis, az articsóka, a sárga tárnics, a kondurángó és a csalán is segítségedre lehet ebben.

A szervezet egészét érdemes ilyenkor tisztítani, tehermentesíteni. A máj támogatása mellett a bélrendszer tisztításáról zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona bőséges fogyasztásával gondoskodhatunk. Természetesen nem szabad megfeledkezni ilyenkor a bőséges, akár napi 2,5-3 liter folyadék, tiszta víz fogyasztásáról sem.

2. Kerüld a káros szenvedélyeket

Ha dohányzol, itt az ideje a felfüggesztésének. A dohányzás közvetlenül is befolyásolja a termékenységet, csökkenti a partner spermium-számát és ez igaz a passzív dohányosokra is.

Egyes drogok hosszú időre felhalmozódhatnak a szervezetben, hatásuk kifejtése után is. A dohányzás és a droghasználat nagyon káros a magzatra és egyenes következménye lehet a vetélés, a koraszülés vagy a kis súllyal születés.

Az alkohol fogyasztása sem szerencsés ebben az időszakban. Csökkentsd minimálisra az elfogyasztott kávé, tea, kóla mennyiségét vagy válts koffeinmentesre!

3. Táplálkozz egészségesen

Célozd meg a számodra ideális testsúlyt! Tanulmányokkal igazolták, hogy a 20 alatti és 30 feletti BMI-vel (testtömeg index) rendelkező hölgyek teherbeesési esélyei kisebbek.
Ha jelentősebb probléma van a testsúlyoddal, keress fel egy dietetikust, aki személyre szóló tanácsokkal segít Neked a megoldásában.

10jtbk 2Naponta fogyassz legalább 1-2 darab gyümölcsöt és a főétkezéseid tartalmazzanak valamilyen zöldségfélét!  Fogyassz minél több teljes kiőrlésű gabonából készült ételt! A kalcium bevitel megoldható tejtermékekkel, vagy kalciummal dúsított narancslével. A hal a legkitűnőbb fehérjeforrás, hetente kétszer mindenképpen iktasd az étrendedbe.

Az egészséges táplálkozásról bővebben ezen a linken tájékozódhatsz:
http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

4. Töltsd fel a szervezeted

Nem egyszerű dolog a testnek biztosítani az összes szükséges tápanyagot. Ebben az időszakban kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás mellett is érdemes gondoskodni a folsav pótlásáról. A tervezett várandósság előtt 3 hónappal és az első trimeszterben mindenképpen szükség van rá a fejlődési rendellenességek (nyitott gerinc, arc-fejlődési rendellenesség) megelőzéséhez. A napi irányadó dózis kétszerese, azaz napi 400 μg folsav bevitele ajánlott ilyenkor.

Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök.

A folsav mellett gondoskodj a vasraktárak feltöltéséről, a megfelelő D vitamin ellátottságról és a jódbevitelről is.

Étrend-kiegészítő fogyasztása esetén mindig jó minőségű, megbízható forrásból származó, ellenőrzött minőséget válassz!

5. Kerüld a környezeti megterhelést

Néhány foglalkozás veszélyeztetheti a babát és téged is. Ha rendszeresen sugárzásnak vagy kitéve, vagy vegyszerekkel dolgozol, akkor ezen érdemes változtatni. Tartsd szem előtt, hogy némely tisztítószer, rovarirtó, folttisztító veszélyes lehet a fejlődő babára. Ahogy az sem mindegy, hogy milyen hajfestéket, testápolót, krémet és sminkszereket használsz.

6. Zárd ki a fertőzések lehetőségét

10jtbk 3

Rendkívül fontos, hogy elkerüld a fertőzésveszélyt, különösen azokat, melyek a baba fejlődését, egészségét károsíthatják (pl.: bárányhimlő, rózsahimlő). Kerüld a nem pasztörizált tejtermékek, a nem kellőképpen hőkezelt húsok, illetve a nyers és félig főtt hal fogyasztását.
Rendszeresen moss kezet! Kertészkedéshez ajánlott a kesztyű viselése. A macskaalom takarítását pedig bízd másra, hogy a toxoplazmózist vagy más fertőzéseket elkerüld.

7. Lelki egyensúly

10jtbk 4A lelki egyensúly megteremtése különösen fontos ebben az időszakban és a várandósság alatt, de majd a baba megszületése után is. Az a nő, aki depressziós, annak kétszer akkora az esélye arra, hogy termékenységi problémája legyen, mint az, aki ettől a betegségtől nem szenved. A folyamatos aggodalom, feszültség, stressz nem segíti a termékenységet. Stresszoldó technikák elsajátításával, légző gyakorlatokkal, meditációval, jógával sokat tehetünk ennek leküzdésében.

8. Legyen edzésterved

10jtbk 5A stressz leküzdésében is nagy segítség, ha rendszeresen valamilyen mozgást iktatsz a napjaidba. A tornázás kiváló stresszoldó, így elősegítheti a teherbeesést is. A rugalmasság növelése érdekében csináljunk nyújtógyakorlatokat, vagy esetleg jógázzunk, mely a szülésben is segít majd.

9. Keresd fel az orvosod

A számodra legmegfelelőbb nőgyógyászt keresd meg, akiben megbízol és bármilyen kérdéssel fordulhatsz hozzá a további időszakban is. Amennyiben egy évnél régebben jártál nőgyógyásznál, vizsgálatra és hüvelykenet vételre is számíthatsz. Indokolt esetben a szexuális úton terjedő betegségek szűrővizsgálata is javasolt. Az orvos valószínűleg kikérdez majd, így érdemes felkészülni saját, illetve a családod kórtörténetével, fertőző betegségeiddel, védőoltásaiddal kapcsolatban is. Érdeklődni fog az utolsó menstruáció időpontjáról, pillanatnyi egészségi állapotodról, valamint a szedett gyógyszerekről is. Bátran tedd fel Te is kérdéseidet neki!

Kérj időpontot fogorvoshoz!
A terhesség során fellépő hormonális változások fogékonyabbá tesznek az ínygyulladásra. Egyes kutatások szerint a szájüregi fertőzés a koraszülés és a kis súllyal születés okozója lehet. Érdemes megelőzni, illetve időben orvosolni az ilyen problémákat.

10. Tedd fel a kezed és lazíts!

10jtbk 6Élvezd ki életed ezen időszakát, hódolj kedvenc időtöltéseidnek, hobbidnak. Legyél minél többet a szabd levegőn, kirándulj, érezd jól magad! Merülj el egy illatos, meleg vízzel teli kádban és lazíts!
Életed egy korszaka hamarosan lezárul, helyébe egy új, de annál csodálatosabb időszak lép, amihez minden jót kívánok Neked :-)

További szép napot kívánok,

Starkné Szabó Eszter, dietetikus

Amennyiben kérdésed, észrevételed van, az alábbi e-mail címre írhatsz nekünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

FŰSZERKALAUZ: KAKUKKFŰ, A HARCTÉRI FERTŐTLENÍTŐ

 fkkahf

A kakukkfű (Thymus) az ajakos virágúak, avagy árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó növénynemzetség.
Kb. 350 örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő-, hibrid faj összefoglaló neve. Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt övi területein honosak. Őshazája Dél-Európában, a Földközi tenger vidékén található. Főként Európában és Észak-Amerikában termesztik.
Legismertebb a csak kakukkfűként  ismert mezei változata (Thymus serpyllum), és a kerti kakukkfű (Thymus vulgaris), melyet a magyar népnyelv balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor névvel illet. Magyar nevét azért kapta, mert akkor virágzik, amikor a kakukk megszólal, májusban.
Évelő, alacsony félcserje, karós gyökerű, fásodó, a tövétől többszörösen elágazó szára van, 20-50 cm magas, félig elfásodó, bokra szétterülő. Levélzete sok kicsiny, átellenes állású, lándzsa alakú, finoman szőrözött levelű. Virágzata álörvökből összetett szaggatott füzér, a virágok kicsik, lilás színűek (vagy fehérek), május-júniusban nyílnak.

Egyes írások a thymus elnevezést latin eredetűnek írják és a balzsamozó növényt jelentő óegyiptomi tham vagy thm szóból eredeztetik. Erős illata és kitűnő fertőtlenítő hatása miatt az egyiptomiak ugyanis balzsamozásra használták olaját.
Máshol a thymus szót a görög Thymonból származtatják, amelynek jelentése bátorság. A kakukkfű a görögöknél a kecses eleganciát jelképezte, sokszor bókoltak úgy, hogy „a kakukkfű illatát árasztod”, ami dicséretnek számított. Ezenkívül a vitézséget, bátorságot jelképezte, háborúba készülő férjük ruhájára kakukkfüvet hímeztek az asszonyok

fkkahf 1Mózes az írások szerint dúsan termő kakukkfűvel találkozhatott Hóreb-hegyén.

A rómaiak Vénusz növényének tekintették: az asszonyok illatosításra, arcpirosításra használták, míg a katonák erejük fokozódását várták a belőle készült fürdőtől. Gyógyítottak is vele: köhögéscsillapítóként, emésztésserkentőként és bélféregűzésre használták.

Angliában a hölgyek lovagjaik vállszalagjára kakukkfű ágacska fölött lebegő méhet hímeztek bátorításképpen. Azt tartották, a kakukkfű meghosszabbítja az életet. Ezt azóta a kutatások is igazolták: a kakukkfű valóban késlelteti az öregedési folyamatokat.

Európában a nagy pestisjárvány idején fertőtlenítőszerként használták, míg az első világháborúban a katonák sebeit kezelték vele.

A csecsemőmirigy a kakukkfű virágjához hasonlatos alakja miatt erről a növényről nyerte nevét (thymus).
A kakukkfű a világ minden táján szerepel a hivatalos gyógyszerkönyvekben, így a VIII. Magyar Gyógyszer Könyvben is. 1719-ben Neumann Caspar1 fedezte fel illóolajának fő hatóanyagát, a timolt (40%)2, a baktériumok, gombák, bélférgek fejlődését gátló anyagot.
Hatóanyagai között találunk még karvakolt (15%), egy szintén fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő hatású vegyület, valamint keserűanyagokat és cserzőanyagot.
Látható, hogy a kakukkfűvel történő kezelések  régóta ismert terápiák, amellyel a meghűlést még a kezdeti stádiumban lehet - és érdemes- kezelni.
fkkahf 2Teaként fogyasztva szélbántalmak, emésztési görcsök megszűntetésére, epehajtóként, bélféreg űzőként használták, valamint fogpépekhez, szájöblítőkhöz, hajvizekhez, borogatásokhoz, bőrviszketés ( kiütés,  rovarcsípés) csillapításra. A legújabb kutatások alapján bőrgombásodás esetén is hatékony.
Emeli az alacsony vérnyomást, vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén is kiváló.
Fertőtlenítő tulajdonságán kívül a kakukkfű és olaja nyálkaoldó és köptető hatását légcsőhurut esetében a mai tudomány is elismeri. Köhögési ingercsillapító- és görcsoldó hatása még a szamárköhögés estében is elfogadott volt. Alkalmazzák még asztma, dohányosok idült hörghurutja, időskori tüdőtágulás, hörgőtágulás kezelésében is. Fertőtlenítő hatásán túl illóolaja serkenti az immunrendszer működését, hatására fokozódik a fehérvérsejtek termelődése, ezért a növény fürdő és inhalálás formájában különösen hatékony. Olasz szakértők arra az eredményre jutottak, hogy a kakukkfűolaj eredményes ellenszere a Candida albicans gombaféle okozta gombás fertőzéseknek, mely általában a szájnál és a női nemi szervnél alakul ki.
Kakukkfű olaj üzenete: NÖVELEM ERŐDET ÉS JÓSZÍVŰSÉGEDET! Élénkít, fertőtlenít, féregűző, nyákoldó. Segíti a szabályos menzeszt, növeli a fehérvérsejt termelődést. Erőtlen, fáradt lelkiállapotban az ember tettrekészségét is fokozza, de nem tesz erőszakossá.
Portugál egyetemi kutatások azt találták, hogy a kakukkfű illóolaja képes megállítani a betegségeket okozó baktériumok terjedését az ételekben. A kutatás szerint a kakukkfüvet tartósítóként is lehet használni, mivel megelőzi az olyan baktériumok, mint a Enterococcus, Escherichia, Staphylococcus és a Pseudomonas szaporodását az ételekben. Még az antibiotikumoknak ellenállni képes baktériumok esetében is hatásos gyógyír lehet!
Terhes, szoptatós édesanyák, pajzsmirigy elégtelenségben szenvedők nem használhatják a kakukkfüvet és az olaját gyógyszermennyiségben! 

fkkahf 3Szerencsére nekünk rendelkezésre áll a Just-tól a Téli fürdő, a Kakukkfű krém, és időszakonként az illóolaj. Bővebben itt:
http://www.eletfaprogram.hu/index.php/egeszseg/2531-a-termeszet-patikajabol-ajanlom-a-kakukkfuvet
http://www.eletfaprogram.hu/index.php/component/k2/item/56-just-kakukkfu-krem

Emésztést segítő fűszer: A francia konyha klasszikus fűszere, de a világon mindenütt kedvelik. Étvágyjavító, puffadást gátló, görcsoldó és hasmenés elleni szer, jó bélfertőtlenítő, valamint bélféregűző hatása is ismert. A kakukkfű különösen ajánlott gyomor- és epebetegek számára. Nehezebb levesek és főzelékfélék pl. bab, borsó, lencse, káposzta, karalábé, valamint zsíros ételek emésztést segítő fűszere, de húsokhoz, halételekhez, kagylóhoz, pástétomokhoz, mártásokhoz, szószokhoz is kedvelik. Diétás fűszerkeverékek elmaradhatatlan összetevője. Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell vele fűszerezni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól a friss növényt jól zárható edényben kell tartani.

Leggyakoribb - főként a mediterrán - konyhai alkalmazásai

  • Nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, gomba, káposzta, karfiol, karalábé.
  • Salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika, a salátához és/vagy öntethez.
  • Tésztaszószokhoz, kitűnő ( paradicsomos vagy a tejszínes-gombáshoz is).
  • A semlegesebb ízű zöldségeknek nagyon jó karaktert ad, pl: cukkini, krumpli.
  • Sültekhez: baromfi-, marha, sertés húshoz egyaránt, vadas ételekhez.
  • Növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
  • Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. 

Kedvcsináló receptek a kakukkfűhöz.

Mozzarellás sült paradicsom

fkkahf 4Hozzávalók: 4-5 nagy érett paradicsom, mozzarella golyó, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 3-4 ek olíva, bazsalikom, kakukkfű, kevés petrezselyemzöld (nálam sok), Nahrin Saláta fűszer, Citrombors.

Elkészítése
A paradicsomokat és a mozzarella golyókat kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és egy kiolajozott tálba, fedésben váltakozva lerakjuk. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágva (gyorsítva: Nahrom, Saláta, Citrombors és Fokhagyma fűszert keverek bele, akkor már nem sózom külön!!!) belekeverjük az olívaolajba, sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a zöldfűszereket. Ezzel a keverékkel megkenjük a sajttal lerakott paradicsomszeleteket, és forró sütőben addig sütjük, míg a sajt megolvad.
Könnyű nyári- vagy böjti étel, amit friss kenyérrel tálalunk. Titok: friss tortillán az igazi.

Dorozsmai pulyka

Hozzávalók: 1kg pulyka medalion, 1 fej vöröshagyma, 2 dl száraz vörösbor
Nahrin Fokhagyma, Tengeri algás fűszersó, Borsfűszer, kakukkfű, bazsalikom, babérlevél, 8-10 szem borókabogyó, 2 evőkanál cukor, kevés liszt, 1 dl tejföl, olaj.

Elkészítése
A húst sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk (én 1-2 órát állni hagyom a fűszerekben, de nem feltétel), kevés olajon mindkét oldalát megkapatjuk, majd kivesszük a zsiradékból. A hagymát apróra vágva az olajon megfonnyasztjuk, visszatesszük a húsdarabokat, megszórjuk a fűszerekkel, felöntjük 1dl vörösbor és kevés víz keverékével, és fedő alatt pároljuk. Az elpárolgott levet borral pótoljuk. Ha a hús megpuhult, tálra szedjük. A cukrot a maradék olajon megpirítjuk, megszórjuk liszttel, felöntjük vörösborral, s ezzel sűrítjük be a hús levét, melyet végül kevés tejföllel gazdagítunk. A pulykahúst visszatesszük a lébe, és kissé összeforraljuk.
Köretként krokett illik hozzá, de finom bulgurral, kölessel, rizzsel, vagy sós burgonyával is.

Kakukkfüves sültburgonya.

fkkahf 51kg meghámozott burgonyát karikára vágunk, egy sort kizsírozott tűzálló tálba rakunk. Erre karikára vágott vöröshagymát teszünk, megszórjuk Nahrin Borsfűszerrel  (aki kevésbé szereti, próbálja ki Citromborssal), Tengeri algás sópótlóval/ vagy Burgonya fűszerrel, finomra vágott kakukkfűvel és petrezselyemzölddel, kevés vajat is adunk hozzá. Erre ismét burgonyát és fűszereket, vajat rétegezünk. Addig ismételjük, amíg a burgonya elfogy. Végül paradicsommal és vékonyka füstölt szalonnával takarjuk be, majd lefödjük alufóliával. Lassú tűznél puhára sütjük, végül a fóliát levesszük és gyorsan megpirítjuk. Rövid idő alatt elkészül.

Pilisszentiván, 2017. Szent György  hava 05.

Szeretettel:

Berecz Ildikó
Az Életfa Program Honismereti-
és Kultúra szirmának vezetője


[1] Neumann Caspar: lengyel vegyész, /1683. július 11., Sulechów, Lengyelország - 1737., Berlin, Németország/
[2] A timol népszerű fertőtlenítőszer volt egészen az első világháborúig, ami "kakukkfűválságot" okozott. A világ kakukkfűolajának a zömét ugyanis Németországban állították elő, így amikor Anglia és Franciaország hadat üzent a németeknek, a harctéri fertőtlenítőszer rendkívüli hiányával is szembe kellett néznie.

forrás:

Romváry Vilmos: Fűszerek könyve
Rápóti-Romváry: Gyógyító növények
Dános Béla: Farmakobotanika
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/kakukkfu.html
http://www.mindmegette.hu/a-csodalatos-kakukkfu-12242/

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok