Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

10 jó tanács a babavállalás küszöbén

10jtbk

Ebben a hónapban a „Felkészülés a fogantatásra” témakörét járjuk körül. Az alábbi tanácsokkal abban szeretnélek segíteni, hogy tested a legjobb formába hozd a gyermekvállalás előtt és ezáltal önmagadnak és a babának is a legjobb esélyeket biztosítsd az egészséges életre.

1. Készítsd fel a tested

Amikor meghoztuk a döntést, akkor elérkezett az idő a fogamzásgátlás felfüggesztésére. Tablettás hormon-készítmény esetén mindenképpen szedd végig a megkezdett tabletta adagot az adott hónapban, hogy elkerüld a rendszertelen vérzést. Ezt követően néhány hónapra szükség lesz, hogy ciklusod visszatérjen a normális kerékvágásba és szervezetedből kitisztuljon a gyógyszer.

10jtbk 1A májra hárul ilyenkor a legtöbb feladat, így érdemes gyógynövényekkel segíteni a munkáját. A máriatövis, az articsóka, a sárga tárnics, a kondurángó és a csalán is segítségedre lehet ebben.

A szervezet egészét érdemes ilyenkor tisztítani, tehermentesíteni. A máj támogatása mellett a bélrendszer tisztításáról zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona bőséges fogyasztásával gondoskodhatunk. Természetesen nem szabad megfeledkezni ilyenkor a bőséges, akár napi 2,5-3 liter folyadék, tiszta víz fogyasztásáról sem.

2. Kerüld a káros szenvedélyeket

Ha dohányzol, itt az ideje a felfüggesztésének. A dohányzás közvetlenül is befolyásolja a termékenységet, csökkenti a partner spermium-számát és ez igaz a passzív dohányosokra is.

Egyes drogok hosszú időre felhalmozódhatnak a szervezetben, hatásuk kifejtése után is. A dohányzás és a droghasználat nagyon káros a magzatra és egyenes következménye lehet a vetélés, a koraszülés vagy a kis súllyal születés.

Az alkohol fogyasztása sem szerencsés ebben az időszakban. Csökkentsd minimálisra az elfogyasztott kávé, tea, kóla mennyiségét vagy válts koffeinmentesre!

3. Táplálkozz egészségesen

Célozd meg a számodra ideális testsúlyt! Tanulmányokkal igazolták, hogy a 20 alatti és 30 feletti BMI-vel (testtömeg index) rendelkező hölgyek teherbeesési esélyei kisebbek.
Ha jelentősebb probléma van a testsúlyoddal, keress fel egy dietetikust, aki személyre szóló tanácsokkal segít Neked a megoldásában.

10jtbk 2Naponta fogyassz legalább 1-2 darab gyümölcsöt és a főétkezéseid tartalmazzanak valamilyen zöldségfélét!  Fogyassz minél több teljes kiőrlésű gabonából készült ételt! A kalcium bevitel megoldható tejtermékekkel, vagy kalciummal dúsított narancslével. A hal a legkitűnőbb fehérjeforrás, hetente kétszer mindenképpen iktasd az étrendedbe.

Az egészséges táplálkozásról bővebben ezen a linken tájékozódhatsz:
http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

4. Töltsd fel a szervezeted

Nem egyszerű dolog a testnek biztosítani az összes szükséges tápanyagot. Ebben az időszakban kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás mellett is érdemes gondoskodni a folsav pótlásáról. A tervezett várandósság előtt 3 hónappal és az első trimeszterben mindenképpen szükség van rá a fejlődési rendellenességek (nyitott gerinc, arc-fejlődési rendellenesség) megelőzéséhez. A napi irányadó dózis kétszerese, azaz napi 400 μg folsav bevitele ajánlott ilyenkor.

Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök.

A folsav mellett gondoskodj a vasraktárak feltöltéséről, a megfelelő D vitamin ellátottságról és a jódbevitelről is.

Étrend-kiegészítő fogyasztása esetén mindig jó minőségű, megbízható forrásból származó, ellenőrzött minőséget válassz!

5. Kerüld a környezeti megterhelést

Néhány foglalkozás veszélyeztetheti a babát és téged is. Ha rendszeresen sugárzásnak vagy kitéve, vagy vegyszerekkel dolgozol, akkor ezen érdemes változtatni. Tartsd szem előtt, hogy némely tisztítószer, rovarirtó, folttisztító veszélyes lehet a fejlődő babára. Ahogy az sem mindegy, hogy milyen hajfestéket, testápolót, krémet és sminkszereket használsz.

6. Zárd ki a fertőzések lehetőségét

10jtbk 3

Rendkívül fontos, hogy elkerüld a fertőzésveszélyt, különösen azokat, melyek a baba fejlődését, egészségét károsíthatják (pl.: bárányhimlő, rózsahimlő). Kerüld a nem pasztörizált tejtermékek, a nem kellőképpen hőkezelt húsok, illetve a nyers és félig főtt hal fogyasztását.
Rendszeresen moss kezet! Kertészkedéshez ajánlott a kesztyű viselése. A macskaalom takarítását pedig bízd másra, hogy a toxoplazmózist vagy más fertőzéseket elkerüld.

7. Lelki egyensúly

10jtbk 4A lelki egyensúly megteremtése különösen fontos ebben az időszakban és a várandósság alatt, de majd a baba megszületése után is. Az a nő, aki depressziós, annak kétszer akkora az esélye arra, hogy termékenységi problémája legyen, mint az, aki ettől a betegségtől nem szenved. A folyamatos aggodalom, feszültség, stressz nem segíti a termékenységet. Stresszoldó technikák elsajátításával, légző gyakorlatokkal, meditációval, jógával sokat tehetünk ennek leküzdésében.

8. Legyen edzésterved

10jtbk 5A stressz leküzdésében is nagy segítség, ha rendszeresen valamilyen mozgást iktatsz a napjaidba. A tornázás kiváló stresszoldó, így elősegítheti a teherbeesést is. A rugalmasság növelése érdekében csináljunk nyújtógyakorlatokat, vagy esetleg jógázzunk, mely a szülésben is segít majd.

9. Keresd fel az orvosod

A számodra legmegfelelőbb nőgyógyászt keresd meg, akiben megbízol és bármilyen kérdéssel fordulhatsz hozzá a további időszakban is. Amennyiben egy évnél régebben jártál nőgyógyásznál, vizsgálatra és hüvelykenet vételre is számíthatsz. Indokolt esetben a szexuális úton terjedő betegségek szűrővizsgálata is javasolt. Az orvos valószínűleg kikérdez majd, így érdemes felkészülni saját, illetve a családod kórtörténetével, fertőző betegségeiddel, védőoltásaiddal kapcsolatban is. Érdeklődni fog az utolsó menstruáció időpontjáról, pillanatnyi egészségi állapotodról, valamint a szedett gyógyszerekről is. Bátran tedd fel Te is kérdéseidet neki!

Kérj időpontot fogorvoshoz!
A terhesség során fellépő hormonális változások fogékonyabbá tesznek az ínygyulladásra. Egyes kutatások szerint a szájüregi fertőzés a koraszülés és a kis súllyal születés okozója lehet. Érdemes megelőzni, illetve időben orvosolni az ilyen problémákat.

10. Tedd fel a kezed és lazíts!

10jtbk 6Élvezd ki életed ezen időszakát, hódolj kedvenc időtöltéseidnek, hobbidnak. Legyél minél többet a szabd levegőn, kirándulj, érezd jól magad! Merülj el egy illatos, meleg vízzel teli kádban és lazíts!
Életed egy korszaka hamarosan lezárul, helyébe egy új, de annál csodálatosabb időszak lép, amihez minden jót kívánok Neked :-)

További szép napot kívánok,

Starkné Szabó Eszter, dietetikus

Amennyiben kérdésed, észrevételed van, az alábbi e-mail címre írhatsz nekünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok