Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

FŰSZERKALAUZ: IZSÓP, A SZENT NÖVÉNY

 fiaszn

A méltatlanul mellőzött kerti izsóp (Hyssopus officinalis) az árvacsalánfélék (Lamiaceae), ajakos virágúak családjába tartozó faj. A képét meglátva szerintem sokan kiáltanak fel: én ezt láttam már.
Évelő, gyógynövényként és fűszerként is használják. A Földközi-tenger keleti részén és Ázsiában őshonos. Az arab/izraeli konyhát kedvelők Za'atar / Hyssop / Ezov néven ismerhetik.

Neve a héber „ezob” szóból származik, aminek jelentése szent növény. Izraelben a papok vallási szertartások alkalmával az izsópolaj belélegzésének segítségével tisztították meg a lelküket a bűnös gondolatoktól,  az egyiptomi papok is rituális célokra használták. Az izsóp külső és lélektisztító erejét megemlíti a Biblia pl. "Tisztíts meg engem izsóppal és tiszta leszek!" (Zsolt51:9), „Szólott (ti. Salamon) a fákról is a Libánon czédrufájától az izsópig” ( I. Kir 4:33)1

Közép Európába a Benedek rendi szerzetesek hozták be, ahol igen hamar elterjedt. Népszerűségének csúcsát a középkorban érte el, amikor szinte minden vár és kolostor kertjében megtalálható volt, ugyanis a pestisjárványok idején izsópot égettek a templomokban, várakban hogy fertőtlenítsék a levegőt, ami egyébként az állhatatosságnak és a hűségnek volt a jelképe. Alkalmazták emésztési zavarok, valamint légzőszervi megbetegedések kezelésére. A rómaiak gyógynövény bort készítettek belőle, a középkorban illatósítónak is használták. Nem véletlenül került be a Kölni víz alkotói közé.2

fiaszn 21578-as, első magyar nyelvű Mélius Péter által írt füveskönyv már említi: "Kalastromi, Egyházi Hysopnac híyác..."

Nálunk napjainkban most felfelé ível, a vadon is megtalálható évelő félcserje ismertsége. Bőséges napsütést, száraz meleget kíván, rendkívül igénytelen, beéri kevés tápanyaggal, és a rossz talajú kertrészbe ültetve, hasznosíthatjuk azt.

Gyökere és gyökértörzse karószerű, erősen elágazó, mélyre törő, nagy talajréteget sző át, több szárat is fejleszt. Szára egyenes, általában mereven felálló, a tövétől kezdve fásodik, 50-70 cm magasságot ér el, csak a felső részében marad zöldes lágy szárú, végig gyéren szőrös. Levelei keresztben átellenesen állnak, ép szélűek, fénylő, sötétzöldek. A levelek szálasak, lándzsásak, csúcsuk kissé lefelé hajlik. A levelek felszínén és fonákján mélyen besüllyedő olajmirigyek találhatók. 0,3-1,0% illóolajat3, 5-8% cserzőanyagot (rozmarinsavat), flavonoidokat, oleánol- és urzol savat, keserűanyagot (marrubiint) tartalmaz. Virágzata 7-9 virágból álló, álörvökből összetett egyoldalú álfüzér melyek színváltóak, méhcsalogató, de  vérnyomás emelő hatású.

A kertben jó növényi társítás a káposztával, mert egymás mellé  ültetve magához csalogatja a káposztalepkéket.

Kissé kámforos, fűszeres illatú, enyhén kesernyés ízű fűszernövény. Ezért használható emésztési problémák esetén: hasfájást enyhítő, serkenti az emésztősavak termelődését, megszünteti a puffadást és az ezzel járó szeleket.

Anti mikrobális tulajdonságának köszönhetően az izsóp a gombák, vírusok és baktériumok ellen is hatásos. Mivel hatékony fertőtlenítő és izzasztó, valamint erős nyákoldó hatásának köszönhetően kiváló köptető, az izsóp segít csillapítani a megfázás és az influenza tüneteit: elsősorban a torokfájást, a náthát, a hurutot és a köhögést, hozzájárul az asztma tüneteinek kezeléséhez.

Csökkenti a reumás fájdalmakat és az izomgörcsöket, a fürdővízbe szórt izsóp nyugtató és izzasztó hatású. Vírus-, baktérium- és gombaellenes szer, elpusztítja a genitális- és ajakherpeszt kiváltó herpes simplex vírust.

A University of California kutatói a MAR-10 poliszacharid vírusellenes hatását vizsgálták. Sikerült bebizonyítaniuk, hogy a kerti izsóp vizes kivonatából izolált poliszacharid gátolja az AIDS betegséget okozó HIV-1 vírus aktivitását.4

Görcsoldó, szélhajtó, serkenti az emésztést, valamint segít rendszeressé tenni a székletet, és hozzájárul a méregtelenítéséhez – ehhez az étkezések kísérőjeként fogyasszuk. Fokozza a zsírok lebontását, ezért a fogyókúra alatt is rendszeresen ihatjuk.

Az izsópfű tea hatásait akkor használhatjuk ki a legjobban, ha éhgyomorra fogyasztjuk, illetve egész napra elosztva megiszunk 3-4 dl-t. Fogíny vagy szájüregi gyulladások esetén érdemes a teával öblögetni. Készítése:

  • Egy nagyobb bögrébe tegyünk egy púpozott teáskanálnyi izsópfüvet.
  • Öntsünk rá 3 dl forró vizet.
  • Lefedve, hagyjuk állni nagyjából 10 percig.
  • Szűrjük le, és minél melegebben fogyasszuk.

Kúraszerűen három hétig alkalmazhatjuk, majd tartsunk néhány nap szünetet. 6 évesnél fiatalabb gyereknek ne adjuk. Mivel megemeli a vérnyomást, a magas vérnyomásban szenvedők ne igyanak izsópfű teát.

A konzerv- és likőriparban (gyomor keserűk pl. benedictine, chartreuse) ízesítésére is használatos fűszer, a gyógyszeripar a növényt alapanyagként alkalmazza.

fiaszn 3Az izsópból vízgőz-desztilláció útján nyerik az illóolajat (1 liter izsópolajhoz kb. 320 kg friss növény szükséges). Az olaj élénkíti a testet és a szellemet, erősíti a koncentrációt, megszünteti a fáradtságot. Betegségek után erősíti a szervezetet, gyorsítja a gyógyulást. Az olaj ezenkívül megszünteti a viszketést, enyhíti a bőrpírt és az irritációt. Fertőtlenítő és a hörgőváladékot felszaggató hatása révén segíti a heveny légúti betegségek kezelését.

Fájdalomcsillapító és a duzzanatokat enyhítő tulajdonsága miatt hatásos rándulás, vérömlenyek és reuma ellen.

Légúti betegség esetén az izsópolajjal végzett forró inhalálás enyhíti a köhögést, felszaggatja a légutakban letapadt váladékot.5

Csillapítja a lázat: lábszáron rögzített, néhány csepp izsópolajjal készült hideg borogatás, és serkenti a vérkeringést, ám egyúttal növeli a vérnyomást.

Az izsóp és olaja növeli a verejték kiválasztását, ezáltal a méreganyagok eltávolítását is, így megkönnyíti a fertőző betegségek kezelését.

Gyorsítja a lábadozást: aromamécsesben párologtatott izsóp-, bazsalikom- és bergamottolaj serkentő és erősítő hatású. Ez különösen súlyos betegségek után, vérszegénység és étvágytalanság esetén lehet hasznos.

Rándulás és vérömleny esetén segít egy kevés izsópolajjal készült hideg borogatás. Lelohasztja a duzzanatot, csillapítja a fájdalmat, elősegíti a szövetek regenerációját.

Az izsópolaj átható illata megtisztítja a gondolkodást, megkönnyíti a koncentrációt és segít rendet teremteni a belső káoszban. Kimerültség és túlhajszoltság esetén tegyük az aromamécsesbe 1-2 csepp Citrom- és 2 csepp Levendulaolajjal variálva.

Külsőleg alkalmazva az izsópolaj csillapítja a vérzést, kisebb felületi bőrsérülések, égések esetén felgyorsítja a sebgyógyulást.

Fertőtlenítő és gyulladásgátló tulajdonságai a bőrbetegségek kezelésében is kamatoztathatók.

Epilepsziásoknak semmiképp nem használhatják az izsópolajat, mert a benne lévő tujon rohamot idézhet elő. Magas vérnyomásúaknak és várandósoknak ugyancsak le kell mondaniuk az olaj alkalmazásáról.

Fűszerként levesekhez, zöldségekhez, bárányhoz, nyúlhoz, vadhúsokhoz egyaránt használhatjuk, ill. pácolására is alkalmas az izsóp levél, de kiváló a burgonyás ételek, mártások ízesítésére. Hideg italoknak (likőr, limonádé) ugyancsak kellemes ízt adhat.
Az izsóp fűszerként való alkalmazása előtt érdemes íz próbát végezni vele. Itt sem mindegy, hogy friss vagy szárított fűszert használunk-e. Fontos tudni, hogy a keserű íz érzékelése még egészséges állapotban is nagyon eltérő lehet a családon belül, valamint kortól is függ, hogy ki, mit és mennyire érez keserűnek.

fiaszn 1

A záátár közelkeleti (arab) eredetű fűszerkeverék, melynek négy alkotóeleme van: izsóp, „Somak” (Rhus coriaria), palesztinai pisztácia (Pistacia palaestina) és pörkölt szezámmag. Néha sót és köménymagot is tesznek hozzá. Törökországban, Szíriában, Libanonban, Izraelben, Jordániában és az észak-afrikai országokban népszerű: hummus és friss saláták ízesítésére használják, de szórják sajtokra, sütés előtt kenyértésztára, különböző salátaöntetekbe, mártásokba, mártogatósokba, tejfölbe, tejszínbe, majonézbe, joghurtba.

Fűszeres csirkemell

4 csirkemell, 6 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, snidling, kapor, 1 gerezd fokhagyma, só, Borsfűszer, bazsalikom, izsóp, ketchup. A kicsontozott, lebőrözött, kissé bevagdosott csirkemelleket sütés előtt 1 órával a következő fűszerekkel kenjük be. Vajban elkeverjük a petrezselymet, snidlinget, kaprot, tört fokhagymát, ketchupot és meghintjük sóval, borssal, bazsalikommal, izsóppal. Sütőben 45 percig sütjük.

Izsópos zöldségsaláta

Karalábét, tarlórépát, sárgarépát reszelve Nahrin Zöldséglevesben félpuhára párolunk. Lecsepegtetve, hűtjük, majd hidegen sajtolt olajat (mák vagy mogyoró vagy szezám... ami van otthon) balzsamecetet és összevágott izsópfüvet teszünk hozzá és pár marék friss csírával összekeverjük. Karikára vágott főtt tojással tálaljuk.

Paradicsomos, sajtos padlizsán izsóppal

3db padlizsán, 8db paradicsom, Fokhagyma és Tengeri algás fűszersó, olaj, izsóp, min. 20dkg reszelt sajt (nekem mindig több lesz valahogy), pár kanál tejföl.

A padlizsánt serpenyőben hirtelen átsütöm, majd tepsibe teszem a szeleteket, tetejére fektetem a felkarikázott megfűszerezett paradicsomokat, meglocsolom a tejföllel és rászórom a sajtot. Forró sütőben arany barnára sütöm.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Pilisszentiván, 2016. Kikelet hava 14.

Szeretettel

Berecz Ildikó
A Honismereti- és
Kultúra team vezetője


[1] és még többek között a II. Móz 12:22, III. Móz 14. és a IV. Móz 19:6

[2] A kölnivíz (Kölnisch Wasser) egy illatszer. A forgalomba hozatal előtt évekig tölgyfahordókban érlelik. Az összetétele titkosan őrzött, csak a legfőbb alkotórészei ismertek: citrusfélékből kivont illóolajok, rozmaring, levendula és tiszta alkohol.
Receptje az olasz származású Johann Maria Farinától származik. 1709-ben alapította kölni parfümgyárát. Forradalmi eljárásokat alkalmazott az Eau de Cologne receptúrájában. A létrehozott friss és könnyű illat teljesen más volt, mint az addigi erőteljesen buja esszenciák. Farina tiszta alkoholt desztillált, és abban oldotta fel az illatanyagokat. Gyorsan  népszerűvé vált, 1747-re már egész Európa ismerte. II. Frigyes, Goethe és Napóleon is lelkesen használta. A kölnivíz gyártása ma is családi kézben van. Az előállító család lakóhelyének házszáma Kölnben a 4711 volt, a szer mind a mai napig ezt a márkanevet viseli.

[3] Illóolajának fő komponense (50%-a) az 1-pi-nokámfén és az alfa-pinén (15%).

[4] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X85716397

[5] 1 liter forró vízbe adjunk 4 csepp izsópolajat, és lélegezzük be a gőzét. A kezelést naponta többször ismételjük meg, amíg a panaszok meg nem szűnnek.

forrás:

http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/fuszernovenyek/867-termesszuenk-kertuenkbe-izsop-fszernoevenyt
https://naturportal.hu/gyogynovenyek/izsop-a-gyogyito-kerti-fuszer
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_izs%C3%B3p
https://www.gyogynoveny-volgy.com/izsop
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6lniv%C3%ADz
http://www.foodandwine.hu/2014/12/08/ambrus-lajos-kerti-izsop-fuszerkert/ 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok