Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSSAL A DAGANATOS BETEGSÉGEK ELLEN

etadbA rosszindulatú daganatos megbetegedések előfordulási gyakorisága világszerte nő. Jelenleg Magyarországon a daganatos megbetegedések jelentik a második leggyakoribb halálokot. A WHO adatbázisa alapján európai összehasonlításban Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések miatti halálozás. A rákos halálozás férfiaknál elsősorban a tüdő, prosztata és a vastagbél-végbél, nőknél a mell, a vastagbél-végbél és a tüdő rákja miatt fordul elő.

A daganatos betegségek ellen folytatott küzdelem nehéz és sokrétű. Ehhez hozzájárul az is, hogy kiváltó okait pontosan nem ismerjük. Összetett dologról van szó, számtalan külső és belső tényező, továbbá örökletes mechanizmusok, lelki tényezők együttes jelenléte és kölcsönhatása eredményezi a kialakulását.

Jelen ismereteink szerint a táplálkozásnak 35%-ban van szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában!

A testtömeg index (BMI) növekedésével, az elhízás előfordulásával fokozatosan növekszik a vastagbél-, emlő-, méh-, vese- és nyelőcsődaganatok kialakulásának kockázata. Ezért az elsődleges megelőzés egyik fő feladata az elhízás elkerülésének hangsúlyozása, ami egészséges táplálkozással és megfelelő testmozgással érhető el.

Táplálék összetevőinek szerepe a daganatok kialakulásában

A tudományos eredmények szerint az alacsony zsírtartalmú, rostban, gyümölcsben, zöldségben és teljes értékű gabonafélékben gazdag táplálkozás sok ráktípus kialakulásának kockázatát csökkenti.

A rákos betegségek megelőzésének hatásos módja az is, ha táplálkozásunkba tudatosan olyan ételeket/élelmiszereket építünk be, amelyek bizonyítottan rákmegelőző hatásúak. Táplálkozás szempontjából csodadiéta nincs, de számos olyan nyersanyag, élelmiszer van, amely csökkenti a rák kifejlődésének a kockázatát.

etadb1A rákmegelőző étrend tehát bőségesen tartalmazzon zöldséget és gyümölcsöt, mert ez szinte valamennyi rosszindulatú daganat megelőzését szolgálhatja.
Ideális lenne, ha rendszeresen, naponta többször is ennénk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét. Általános daganatmegelőző hatása már naponta 600 g zöldség-, főzelék-, gyümölcsfogyasztásnak van és minél nagyobb a napi mennyiség, annál nagyobb a védelem. Legkedvezőbb az érett, nyers, jól megmosott és hámozatlan gyümölcs fogyasztása, zöldségeket pedig frissen, akár salátának elkészítve építsünk be étrendünkbe.

A növényi eredetű élelmiszerek, nyersanyagok vitamin- és ásványi anyag tartalmuknál fogva a rákmegelőző étrend fontos alkotórészei és bennük számos antikarcinogén hatású összetevő is van.

Ilyenek például:

  • a növényi rostok, melyek elsősorban a vastag- és végbélrák kialakulásának megelőzésében fontosak. A rostok a belekben megkötik a karcinogén anyagcseretermékeket, növelik a béltartalom térfogatát, így az gyorsabban áthalad a bélrendszeren, valamint jó irányba befolyásolják a bél mikroflóráját és a bélbaktériumok anyagcseréjét.
  • A keresztesvirágú zöldségek (kelbimbó, vörös-, fejes káposzta, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kínai kel, karalábé) illóolajainak jellegzetes aromáját adó indolok a daganatos folyamatok kialakulását hátráltatják.
  • A sárga, narancssárga, piros, lila és zöld színű zöldségek, gyümölcsök a színanyagaiknak (flavonoidok) köszönhetően antioxidánsként szerepelnek.

Az antioxidánsok megkötik a szervezetben lévő szabadgyököket, így segítenek csökkenteni a sejtkárosodást, a betegségek súlyosbodását és a sejtek rákos megbetegedését is.

A szabadgyökök fokozott reakciókészségű molekulák, melyek gyorsan kémiai reakcióba lépnek a test ép sejtjeivel, de ennek következtében a sejtek felépítése és működése károsodik. Szabadgyökök normál élettani körülmények között is keletkeznek, de a szervezet hatékony védekező rendszerrel rendelkezik velük szemben. Túlzott mennyiségben viszont a szabadgyökök károsíthatják a szervezet molekuláit, többek között a DNS-t is.

Antioxidáns hatással rendelkező anyagok

  • E-vitamin (pl.: mogyoró, csíráztatott magvak)
  • C-vitamin (pl.: paprika, paradicsom, citrom, narancs)
  • Béta-karotin (pl.: sütőtök, sárgarépa, mangó)
  • Szelén (pl.: gabonák, főleg az árpa, tengeri halak)
  • Mikroelemek - magnézium, cink, mangán, réz (pl.: mandula, pisztácia, szezámmag, tökmag)
  • Kéntartalmú vegyületek (pl.: fokhagyma, hagyma)
  • Flavonoidok (pl.: sütőtök, sárgarépa, brokkoli, cékla, vörösbor)

A fenti tényezőkön kívül, főleg az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében fontos a túlzott fehérjebevitel kerülése, vörös húsok helyett a csirke és halhús előnyben részesítése és a zöld tea rendszeres fogyasztása.

etadb2

További ajánlható anyagok: szója-, olíva-, szezám-, kókuszolaj, halfélék, teljes kiőrlésű liszt és belőle készült kenyerek.

Lehetőleg kerüljük:

  • a túlzott zsírbevitelt,
  • a sütőolaj újrafelhasználását és túlhevítését,
  • a sózott, füstölt, pácolt ételeket (nitrozamin - daganatok képződését elősegítő vegyület).

Táplálkozási ajánlások a rákbetegségek megelőzéséhez

  1. Kerüljük az elhízást, mert a túlsúly növeli a rákos betegségek kockázatát.
  2. Táplálkozzunk változatosan!
  3. Csökkentsük a zsiradékokat, különösen az állati eredetűt.
  4. Együnk többet az élelmi rostokban gazdag táplálékokból (teljes kiőrlésű gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből).
  5. A rostdús táplálkozás mellett bőséges (napi minimum 2-2,5 l) folyadék fogyasztása javasolt.
  6. Kevesebbszer fogyasszunk vörös húst, inkább többször csirkét és halat.
  7. Mérsékeljük az alkoholfogyasztást, főként a szeszes italok és a cigaretta növeli a szájüreg, garat, gége, nyelőcső és a máj daganatainak rizikóját.
  8. A sózott, füstölt, pácolt ételeket kerüljük és mellőzzük a faszénparázson sült ételeket.
  9. Az étrend bőségesen tartalmazzon színes zöldséget és gyümölcsöt, ez szinte valamennyi rosszindulatú daganat megelőzését szolgálhatja.
  10. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az antioxidáns rendszer kielégítő működéséhez megfelelő mennyiségű A-, C-, E-vitaminra, béta-karotinra, cinkre, rézre és szelénre van szükség.

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
+36 70 457 27 31
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

etadb3

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok