Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

emk jelentkezes

A+ A A-

ITT A TAVASZ! TEHERMENTESÍTSÜNK!

teherm„Aki erős, egészséges és fiatal akar maradni, éljen mértékletesen, eddze testét, lélegezzen tiszta levegőt és kínját inkább böjtöléssel, mintsem gyógyszerekkel gyógyítsa” (Hippokratész – a mai orvostudomány megalapítója)

A téli időszakban az emberek többsége egészségtelenebbül táplálkozik, mint nyáron. Előtérbe kerülnek a nehezebben emészthető, zsírdúsabb, fűszeres ételek és általában a szükségleteinknél nagyobb mennyiségű táplálékot fogyasztunk, ami terhet ró az emésztőrendszerünkre, elsősorban a hasnyálmirigyre, a májra, valamint a bélrendszerre. Mindezt fokozza, hogy a téli időszakban kevesebbet mozgunk, nincs annyi friss zöldség és gyümölcs, mint nyáron, így csökken a vitamin-, ásványi anyag és élelmirost-bevitelünk is.

Jogos igényként merül fel, hogy tavasszal kicsit felfrissítsük, tehermentesítsük szervezetünket, akár hosszabb-rövidebb böjtök étrendbe iktatásával.

Tudatosan nem használom a „méregtelenítés” szót, hisz az emberi szervezet természetes védekező rendszere a gyomor- és bélrendszer, a vese kiválasztása, a tüdő és a bőr egészséges működése önmagában biztosítja a szervezet “méregtelenítését”.

teherm2A böjt szellemi és testi felajánlás, amely a táplálék teljes vagy részleges, de mindenképp tudatos és fokozatos elhagyásával jár. Eredetét tekintve nem fogyókúra, de a hosszabb távú táplálékbevitel-csökkentés, illetve többfajta élelmiszer kihagyása az étrendből óhatatlanul a testsúly csökkenéséhez vezet.

A böjt lényege tehát a spirituális dimenzióin túl a szervezet tehermentesítése, méregtelenítő szerveink támogatása, az emésztőrendszer kímélése, a salakanyagok gyorsabb kiürülésének elősegítése.

Egy tudatosan felépített böjt 3 szakaszból áll.

  1. Leépítés vagy átállás:
    teherm3A böjtre fel kell készülni - fontos, hogy az étrend fokozatosan alakuljon át böjtté. Először általában a magas zsírtartalmú, fűszeres, nehéz ételek és a hús kerüljenek ki az étrendből, csökkentsük az adagokat, az utolsó fázisra általában csak a zöldségek, gyümölcsök, illetve azok levei maradjanak és növeljük a folyadékfogyasztást - így a szervezet fokozatosan alkalmazkodik a táplálék megvonásához.
  2. Böjt: Az egészséges böjt szakmai körökben elfogadott időtartama három egymást követő nap. Az egyhetes vagy ennél hosszabb étrendi megszorítás még egészséges embernek is csak szakember felügyelete mellett javasolt.
    A folyadékról böjt idején sem szabad lemondanunk, mert ezzel is segítjük a kiválasztási folyamatokat. Az ajánlott folyadékfogyasztás mértéke a testtömegtől függően naponta két-három-négy liter. Forrásvíz, gyógyteák vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztása javasolható.
  3. Felépítés – visszaállás a normál étrendre:
    A böjt alatt, főleg a hosszabb böjtök esetében az emésztőrendszer is „tartalékra” kapcsol, az emésztőenzimek kiválasztása lecsökken. A böjt után, hasonlóan a leépítéshez, fokozatosan térjünk vissza a bőségesebb étkezésre, ami lehetőleg igazodjon az egészséges táplálkozási ajánlások irányelveihez.

A legtöbb ma alkalmazott böjtterápia részleges böjt, jellemzően egy nagyon alacsony energia-bevitelt biztosító, zöldség, gyümölcs (esetleg gabona) alapú étrend.

  • Léböjt (folyékony nyers étrend): nyers gyümölcsök és zöldségek kipréselt levét fogyasztjuk egész nap.
  • Szilárd nyers étrend: a napi étrend vegyesen összeállított, nyers gyümölcsökből és zöldségekből áll.
  • Bővített nyers étrend: a nyers gyümölcsöket és zöldségféléket teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyérrel, párolt főzelékfélékkel, héjában sült burgonyával egészíthetjük ki.
  • Gyümölcsnap: különböző gyümölcsökből készítünk gyümölcstálat, napi öt-hat étkezésre elosztva.

A rövid (1-3 nap) és általában a részleges böjtöt jelentő módszerek egészséges emberek esetében biztonságosan alkalmazhatóak. Teljes böjt, terápiás célú böjt, 3 napnál hosszabb böjt viszont már csak szakember, pontosabban böjt-team vezetése mellett ajánlott. Egy böjt-teambe elvileg beletartozna egy orvos, egy dietetikus és az alkalmazott kiegészítő módszerek megfelelően képzett szakemberei.

Fontos! Túlzásba vitt böjtölés esetén előbb-utóbb tápanyaghiányos állapot alakul ki.

teherm1A böjt jótékonyan hat szervezetünkre az energia-, fehérje-  és nátriumszegény étrendnek köszönhetően. A C-vitaminban, káliumban és magnéziumban gazdag táplálékkal elősegítjük az elektrolit-egyensúly áthangolását a káliumbőség irányába, lúgos irányba toljuk a vizelet kémhatását. A nyers étrendek sok élelmi rostot tartalmaznak, ezért serkentik a bélmozgásunkat, ily módon a salakanyagok rövidebb ideig tartózkodnak a bélrendszerben.

Különösen ajánlott a böjtkúra elvégzése:

  • túlsúly, szív- és keringési betegségek, székrekedés, köszvény esetén, valamint
  • fáradékonyság, migrén, bizonyos bőrbetegségek, menstruációs problémák jelentkezésekor.

teherm4A nyers étrendet, gyümölcsnapot havonta legalább egyszer érdemes beiktatni az étrendünkbe. Fogyókúrázóknak és székrekedésben szenvedőknek pedig hetente egyszer vagy kétszer is érdemes nyers étrendet fogyasztani.

Mikor nem javasolt a böjt?

Nem javasolt a radikális böjt tartós gyógyszerszedés esetén (például pszichiátriai betegség miatt kezeltek vagy szteroidot szedők számára), veseelégtelenségben, májműködés zavaraiban, vérképzőszervi betegségekben, tuberkulózisban, pajzsmirigy-túlműködésben, erős testi-szellemi és lelki kimerültség, intenzív stressz esetén, valamint terhesség és szoptatás alatt.

Az Életfa Program Nahrin termékkínálatából remekül beilleszthető ebbe a tehermentesítő kúrába a Barackíró vagy az Almaíró - attól függ, melyiket szereted.

Az elkészített ital energiaszegény, értékes írófehérjét tartalmaz és ásványi sókban gazdag. Fogyókúrák, diéták kitűnő kiegészítője, méregtelenítő szerveink segítője.

Alkalmazható:

  • rendszeresen naponta 1-1 étkezés helyett vagy diétás étkezés mellett,
  • kúraszerűen, hetente 1 böjtnap étrendbe iktatásával.

Cukorbetegek is fogyaszthatják a szénhidráttartalom beszámításával (100 ml kész ital 6,6 g szénhidrátot tartalmaz).

Elkészítés: 2 evőkanál port rázz össze 2 dl vízzel, és idd meg éhgyomorra. Bőségesen igyál hozzá folyadékot!

E készítmények különlegessége a porított író kitűnő tisztító hatása és magas értékű ásványi anyag tartalma mellett a benne található inulin, melyet cikóriából vonnak ki.

Ez a növényi eredetű rostanyag a rostok összes jó tulajdonságával rendelkezik, valamint támogatja az egészséges bélflórát is.

Összegezve elmondható, hogy az Alma- vagy Barackíróval kiegészített nyers étrend, illetve a gabonákkal bővített zöldség-, gyümölcsalapú étrend már pár napos kúra esetén is elősegítheti az ödémák megszűnését és a salakanyagok kiürülését a szervezetből. Mindez segítheti a nyálkahártyák regenerálódását és a bőr tisztulását, csökkentheti a gyulladásos folyamatokat, továbbá kedvezően hat az immunrendszerre.

Itt a tavasz, segítsük, támogassuk szervezetünket is a megújulásban!

Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus
Élet(FA)mód Klub

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok