Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

A TERMÉSZET PATIKÁJÁBÓL AJÁNLOM A KAKUKKFÜVET

atpaak

A kakukkfű (Thymus vulgaris) gyógy- és fűszernövény, nagyon hosszú múltra tekint vissza. Neve egyrészt az óegyiptomi tham, illetve thim szóból ered, ami balzsamozó növényt jelent. Másrészt a latin thymus szóból ered, ami bátorságot jelent. A kakukkfüvet gyógynövényként már az ókori Egyiptomban használták a fáraók balzsamozására. Az ókori görögöknél a háborúba készülő katonák ruhájára az asszonyok kakukkfüvet hímeztek, mert ez jelképezte a vitézséget és bátorságot.

A kakukkfű az árvacsalánfélék családjába tartozó növény. Népies nevei: démutka, kakucskafű, tömjénfű, vadcsombor. A kakukkfű gyógynövényként és fűszernövényként, valamennyi légúti betegség (megfázás, köhögés, torokfájás) kezelésére, valamint emésztés-serkentésre, bélférgek kiirtására használható gyógynövény.

A légúti betegségek esetén nyákoldó, köptető, köhögési inger csillapító és görcsoldó szer. Asztmánál, dohányosok idült hörghurutjánál, idősköri tüdőtágulás és hörgőtágulás kezelésére kiválóan alkalmas. Illóolaja serkenti az immunrendszer működését, hatására fokozódik a fehérvérsejtek termelése.

A világ minden táján a hivatalos gyógyszerkönyvben szerepel. Hatását antibiotikumként értékelik. Illóolajának egyik fő hatóanyaga a timol, ami baktérium, gomba, bélférgek fejlődését gátló anyag. A legújabb kutatások  vírusfertőzésre is ajánlják.

Fűszerként húsok, gomba, paradicsomos ételek ízesítésére kiválóan alkalmas. A kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert megváltoztathatja az étel jellegét. Az illóolajának megőrzése miatt jól zárható edényben kell tárolni. Friss ágai néhány napig a hűtőben is elállnak.

Penészfoltokra is eredményesen használható. Egy kisebb spriccelős üveget tömény kakukkfű olajjal megtöltünk. A gombatelepeket közvetlen közelről bepermetezzük, majd kb. 10-15 perc után száraz ruhával letöröljük.

atpaak 1A kakukkfüvet fő alkotórészként megtalálhatjuk a JUST Kakukkfű krémben. A felső légúti megbetegedések esetén, de akár megelőzésképpen is javaslom a terméket az alábbiak szerint:

A Kakukkfű krémet az esti fürdést követően, miután a bőrünk már teljesen száraz, a mellkasi, a háti és a nyaki részre egyenletesen felviszem. A krémet legalább 5 percig kell bemasszírozni a kezelendő felületre. Orrdugulás és megfázás esetén lehet naponta többször is alkalmazni. A rendkívül finom kámforillatú aromája tisztítja a légutakat, köptető hatású a hörgőkre, mivel gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, nyugtatólag hat, így az éjszakai alvás nyugodtabbá válik. A Kakukkfű krémet használhatjuk kisgyermekek esetén láz csillapítására is. A kisgyermek meztelen talpát a lábujjak alatt egészen a sarokig egy borsónyi nagyságú krémmel masszírozom, legalább 5 percig. A talpakra ezt követően vékony pamut zoknit kell húzni.

atpaak 2A JUST Kakukkfű fürdő a meghűlés kezdeti szakaszában eredményesen alkalmazható a további szövődmények megelőzésére. A meghűléses betegségeknél ugyanis a kórokozók (baktériumok és vírusok) a betegséget a fertőzés után csak 18-48 órával robbantják ki, így a fehérvérsejtek termelődésének fokozásával csökkenthető a megbetegedés veszélye.

A forró víz hatására az illóolajok a teljes bőrfelületen felszívódnak, másrészt belélegzéssel a légutakon keresztül eljutnak a tüdőbe. A fürdő enyhíti a kruppos köhögés tüneteit is. Mivel gyulladáscsökkentő hatással is bír a gyógynövény, ezért a fürdő a gyulladásos bőrelváltozásokat is kedvezően befolyásolja. Akinek nincsen fürdőkádja, bátran alkalmazhatja a tusfürdőhöz hasonló kozmetikumként. Pár cseppet cseppentünk a tenyerünkbe, egy nagyon pici langyos vízzel összekeverem, és a bőrömre rákenem. Ezt követően néhány pillanatig élvezzük a gyógynövény illatát, jó nagy levegőt vegyünk közben, és utána vízzel mossuk azt le. Érdemes ilyenkor csak „félig megtörölközni”, azért, hogy a gyógynövény alapanyagoknak legyen ideje a bőrön keresztül felszívódni a szervezetbe.

Nemsokára itt az ősz, a tél, készüljünk tudatosan az immunrendszerünk erősítésére, ezért célszerű mindkét terméket beszerezni, és alkalmazni, amelyhez szeretettel kívánok mindenkinek jó egészséget!

Balázsné dr. Burkus Gabriella
természetgyógyász-fitoterapeuta
Egészségügyi Team

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok