Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

A MÉRHETŐ EGÉSZSÉG

Vérnyomásmérés otthon

meFebruári akciós ajánlatunk sokak tetszését elnyerte, az egyik legnépszerűbb összeállítás a Lábvonal, amelyhez ebben a hónapban egy Sencor vérnyomásmérőt adunk ajándékba. Mindannyian találkozhattunk már ezzel az okos kis műszerrel életünk során, de azért nem árthat, ha kicsit közelebbről is megismerkedünk vele. Cikkünkben az otthoni vérnyomásmérést járjuk körbe, megpróbálunk segítséget nyújtani abban, hogy a készülékeket minél jobban és eredményesebben használhassák Kedves Vásárlóink!

Napjainkban már mindenkinek van lehetősége a vérnyomás mérésére, de nem biztos, hogy mindenki helyesen teszi mindezt. És persze jogosan merül fel a kérdés, tudjuk-e mi zajlik pontosan a műszer zakatolása alatt, mit is mutat valójában az a bizonyos digitális kijelző?

Mi is az a vérnyomás?

A vérnyomás a keringési rendszerben áramló vérnek az artériák falára kifejtett nyomása. A vérnyomás a szívciklus folyamán jellegzetesen és folyamatosan változik a maximális (szisztólés) és a minimális (diasztólés) értékek között. A pillanatnyi vérnyomást sok tényező befolyásolja, például az aktív testmozgás, a stressz, a félelem a düh, de természetesen hatással van rá az adott napszak is.

Miért jó otthon mérni a vérnyomást?

A vérnyomásunk, ahogy korábban írtuk, a nap folyamán állandóan változik a szervezetet ért hatásoknak köszönhetően. Reggel a felkelés után magasabb, a délelőtt során csökken, délután újra magasabb és este ismét lecsökken. Ennek megfelelően sokkal könnyebb otthon, magunknak, találni egy fix időpontot, amikor nyugodt körülmények között ellenőrizhetjük minden nap a saját értékeinket. És persze ne maradjanak ki a családtagok sem! Ráadásul így kiküszöbölhető az ún. „fehérköpeny szindróma”, amelynek köszönhetően a felmérések tanulsága szerint az orvosi rendelőkben a páciensek több mint 15%-a magasabb értékeket produkál az izgalomnak stb. köszönhetően.

A vérnyomásmérő

Az otthoni használatra készült vérnyomásmérők elektronikusan mérnek. Az utóbbi években megjelentek, az ujjon, ill. csuklón mérő elektronikus vérnyomásmérők, az utóbbit tarthatod Te is a kezedben. Az általuk mért vérnyomás közelítőleg megegyezik a felkaron mért értékkel, feltéve, hogy a páciens érrendszere jó állapotban van. Ezért ezek a készülékek lényegében egészséges emberek vérnyomásának ellenőrzésére ajánlottak.

Mire figyeljünk a mérés folyamán?

A méréseket lehetőleg mindig azonos időben végezzük, reggel, délben vagy este azonos körülmények között. Érdemes akár az orvosunk segítségét igénybe venni a legideálisabb időpont megállapítása miatt.

Amennyiben koffeint tartalmazó italt fogyasztottunk, esetleg dohányoztunk, a mérést csak kb. 30-45 perc múlva végezzük el.

Forró vagy hideg vizes zuhany, fürdő után várjunk a méréssel legalább 20 percet.

Amennyiben szokatlan értéket tapasztalunk és megismételjük a mérést, ezt csak 4-5 perc elteltével tegyük meg.

Az öltözet ne zavarja a mérést, ne szorítson.

Vegyük figyelembe a pszichológiai tényezőket is. Azok, akik esetleg félelemmel figyelik saját értékeiket, inkább ne mérjék maguk vérnyomásukat saját reakciójuk miatt.

Tartósan magas vérnyomás, cukorbetegség, vesebetegség, ödéma, érszűkület, érelmeszesedés esetén a vérnyomást minden esetben a felkaron kell mérni!

A helyes mérési technika

me 1Kényelmesen helyezkedjünk el a széken és a bal könyököt támasszuk az asztal lapjára. A tenyerünket fordítsuk az arcunk felé, a vérnyomásmérő készülék a szívvel egy vonalba kerüljön.

A mandzsetta felhelyezése előtt a bal csuklóról távolítsunk el minden ruházatot, ékszert, órát, karkötőt stb.

A mandzsettát tegyük a bal csuklóra úgy, hogy a vérnyomásmérő kijelzője a tenyerünkkel azonos oldalon legyen. A mandzsetta felső szélének 1-1,5cm-rel a csuklócsont alatt kell lennie. A mandzsettát ebben a pozícióban tekerjük a csukló köré, majd húzzuk be. A mandzsetta és a csukló között ne hagyjunk rést.

Enyhén nyissuk szét a tenyerünket és lazítsuk el az ujjakat.

A mérés folyamata alatt üljünk nyugodtan, ne beszéljünk, és a mandzsettát tartó kezünket ne mozgassuk.

A mért vérnyomásértékek

A mért vérnyomásértékek az egészen alacsonyaktól, pl. 100/70 Hgmm-től egészen a magasakig (200/120 Hgmm) előfordulhatnak, a 120/80 Hgmm átlagosnak mondható.

Mért vérnyomyás
Hgmm

Optimális Normál

Normál
(magas)

G1
enyhe
hipertónia

G2
középsúlyos
hipertónia

G3
súlyos hipertónia

SYS
(szisztólés érték)

<120 120-129 130-139 140-159 160-179 ≥180

DIA
(diasztólés érték)

<80 80-84 85-89 90-99 100-109 ≥110

A-vérnyomásmérés normál értékének felső határa 135/85 Hgmm, az orvosok már ennél az értéknél is bizonyos életmódbeli változtatásokat javasolnak. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha nyugalmi állapotban, nem szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között két mérés átlaga nagyobb, mint 140/90 Hgmm.

Most már talán mindannyian többet tudunk otthoni vérnyomásmérésről, annak jelentőségéről. Használjuk hát készülékünket egészséggel a mérhető egészségért, tegyünk együtt még egy lépést a valódi prevencióért!

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok