Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

A MEGELŐZÉS HATÉKONYSÁGA ÉS A HATÉKONY KEZELÉS

megelozes hatekonysagaAz emberek, ismereteik hiányában gyakran összetévesztik az infekciókontrollt az infektológiával.

Az infekciókontroll (fertőzés felügyelet) eredeti értelmezése szerint a kórházi (nozokomiális) ellátással összefüggő fertőzések megelőzésével foglalkozó, az epidemiológia tudományos alapjain nyugvó járványügyi gyakorlat. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőző betegségek kialakulásában szerepet játszó tényezők ismeretén, elemzésén alapuló fertőzések megelőzésére irányuló intervenciós tevékenység.
Az infekciókontroll célja: Az ápoltak és az egészségügyi dolgozók fertőzések elleni védelme az egészségügyi ellátórendszer minden szintjén, költséghatékony eszközökkel, további cél a betegelégedettség fokozása.

Az infektológia a fertőző megbetegedésekkel foglalkozó orvostudományág. A fertőzéses megbetegedések keletkezésével, patomechanizmusával, klinika lefolyásával, gyógyításával és megelőzésével foglakozik. Tárgya: régen a ragályos megbetegedése. Manapság minden olyan betegség, melyet mikroorganizmus (vírus, gomba, parazita, féreg, protozoon) okoz. 

Ezen egészségügyi szakterületek közötti különbség kicsit olyan, mint egy testen megjelent tünetet kívülről kezelni azzal szemben, hogy a kiváltó okát testen belül megkeresni és megszűntetni, illetve megelőzni. Nagyon sokszor nem tudatosul az egyénekben, hogy nincsenek csodaszerek. Hatékony és kitartó kezeléssel és megelőzéssel, viszont rengeteg dolgot érhetünk el.
A média nagy hatással van az egyének gondolkodására, annak módjára és ezáltal az életére. Viszont a modernizáció által elfeledtük olyan nagyon egyszerű, de annál nagyszerűbb dolgokat, melyek nagyban befolyásolhatják és terelhetik életünket jó irányba.

megelozes hatekonysaga 1Elfeledtük, hogy a test egyes részeinek/régióinak megvan a maga védő vegyhatása (pH-ja). A női test régióinak is megvannak. Az intim területek savas vegyhatással védik a normálisan ott lévő és védő mikroorganizmusokat (normál hüvelyi flóra). A szappanok és tusfürdők ezt nem feltétlen védik, mivel többségük lúgos. Az előző évszázadokban a nők írót használtak erre a védelmi célra. Ma már a (normál flórát nem tartalmazó) savas kémhatású ún. intim mosakodó gélek, folyadékok segítenek fenntartani a mindennapok által esetleg roncsolásnak kitett normál flóra egyensúlyát fenntartani.

Megbetegedés, pl. gombás megbetegedések esetén, pedig feltétlen használjuk, hogy segítsük a normál flóra visszatelepedését, életben tartását. Egy kezelés nem feltétlen fog hatékony megoldást nyújtani. Ilyenkor érdemes kiegészítő terápiákat is latba vetni és ún. generális kezelést alkalmazni a kellő hatékonyság elérése érdekében.

Mire gondolok?! Például: amennyiben párkapcsolatban élünk, úgy érdemes az esetlegesen nem tünetes párunkat is kezelni. Mert oda-vissza fertőzés / kolonizáció is lehet belőle.

megelozes hatekonysaga 2A mosógépünkbe alkalmazzunk olyan szereket, melyek valóban elpusztítják a kórokozókat és segítenek felépülésünkben.

Mivel általában hőre érzékenyek a mikroorganizmusok, így vasalással el tudjuk pusztítani a mosás során életben maradtakat.

Részesítsük előnybe a lélegző textíliákat. A pamutot a műszállal szemben. Ebből kifolyólag csökkentsük le a műszálas harisnyák viselésének napjait. Ha belegondolunk, olyan mintha fóliasátorban lennénk. Felpároljuk vele a saját izzadságunkban a bőrünket, hővel rátetézünk, ami kiváló táptalaj a gombáknak, kórokozóknak.
Az idős korosztály által csak „egyszálmadzag fehérnemű”, tanga alsónemű nagyban elősegíti a női intim régió befertőződését (a hüvelyfertőzést). Mert a végbéltájékon meglévő normál kórokozók szaporodnak és a fehérnemű vonalvezetése révén járás közben az elszaporodott normál végbélkörnyéki flóra a hüvelybe levezetődhet, és ott a megfelelő savas közeg hiányában elszaporodhat és kiszoríthatja a női normál hüvelyflórát.

megelozes hatekonysaga 3

Kontaklencse használata esetén mindig mossunk kezet a műveletek előtt és után. A műfogsort ugyanúgy kell ápolni, hisz az is szerves része a szájhigiéniánknak. Nagyon sok megbetegedés okozója lehet ennek elhanyagolása.

Alsó és fehérneműinket (melltartó és bugyi) naponta cseréljük tiszta, mosottra. Zoknijainkat és pólóinkat szintén. Ezzel segítve, hogy az izzadás, testünk kórokozói vagy belső egyensúlyunk megbomlása ne vezessen megbetegedéshez, testi tünetek kialakulásához.
Tehát nagy a hangsúly a megelőzésen, mivel az hatékonyabb és sokkal hosszabbtávú, ha beépül a mindennapjainkba.

Így megszívlelendőek a következő pontok:

  • Lelki egyensúly kialakítása és fenntartása, melyben segítségünkre van pl: Sarki gyökér caps; Basico, Egyen-súly csomag……..
  • Az Alma-, Barackíró kiváló bélápolók.
  • Női, változókor és annak megelőzése esetén alkalmazhatunk Szojafitet, Vörös lóhere kapszulát.
  • Naponta fehér- és alsónemű, póló és zokni csere, melynek mosásához nagy segítséget ad az NR tisztítószer és az aromák: Teafa, Narancs-, Citrom-, Levendula-, Antistressz aromák. Utóbbiakat – mármint az aromákat - a mosógép öblítővizébe is tehetjük. Valamint a ruhák vasalás előtti ún. „fajtolásában” is kiváló segítség.
  • megelozes hatekonysaga 4Kerüljük a műszálas dolgokat, így a harisnyát is. Viselésének elkerülhetetlensége esetén használjuk a Lábápolási kollekciót és az Eucasol spray-t.
  • A kézfertőtlenítő gél /kéztisztító zselé nagyszerű segítőnk a fertőzések megelőzésében. A maga időtakarékos 30mp-vel sok mindent megelőz és megspórol nekünk, ha „száraz kézen” használjuk. Pl mosdóhasználat előtt, étkezések előtt, csonthéjas gyümölcsök fogyasztása előtt….
  • S nem utolsó sorban az Intim lemosó alkalmazása!

Ápold egyaránt a belsőd és a külsőd! Mert így valóban sugárzol majd és ragyogsz!

TA

Szeretettel:
Tóth Andrea
diplomás ápoló
infekciókontroll nővér
06-70/315-48-18
Napsugár Csapat

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok