Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

TEAFA – IMMUNSEGÍTŐ ÉLETFA

Teafa család tagjai

A teafa (Melaleuca) nemzetség mintegy 150 tagja – kevés kivételtől eltekintve – Délkelet-Ázsiában fordul elő, néhányuk Ausztráliában és a Csendes-óceán szigetein él. Az új-zélandi teafa (Leptospermum scoparium) a mirtuszfélék családjába tartozik. Mint a mirtuszfélékre általában, erre a növényre is jellemző, hogy a magtok évekig a bokron marad, és csak akkor nyílik fel, ha nagy meleg éri vagy bozóttűz üt ki. A növény olyan gyors növekedésű, hogy ha kivágják, a tönkből egy-másfél év alatt új, érett fa lesz. Nyáron bő-, télen viszont fukar vízigényű. Mínusz 5 fok alatti hőmérsékleten elpusztul. Erénye, hogy nincs kártevője, nem kell permetezni.

Az 1770-es években James Cook kapitány és legénysége megfigyelte, hogy az ausztrál őslakosok a fa leveleiből teát, illetve fűszeres söritalt készítettek. A levelek főzetét a tea helyettesítésére használták, ezért a növényt az angolok teafának (tea tree-nek) nevezték el. Az őslakosok a teafát gyógyászati célra is használták, belsőleg és külsőleg egyaránt. Ausztráliában gyógyszerként tartják számon. Fő terápiás tulajdonságai: gomba-, baktérium- és vírusölő, fertőzésgátló, hegesítő, immunrendszert serkentő, stimuláló.

A teafa olajjal kapcsolatos klinikai kísérleteket az 1920-as években egy sydney-i vegyész kezdte meg, és az eredmények messze felülmúlták a várakozásokat. Emiatt a II. világháború idején az ausztrál és a brit katonák sebeinek kezelésére – természetes antibiotikumként, antiszeptikumként – használták, mégpedig igen jó eredménnyel. 1940-ben a penicillin megjelenése csaknem kiszorította a gyógyítás területéről, majd az 1970-es években újra az érdeklődés középpontjába került.  A 80’-as évek elején kezdték a nőgyógyászatban alkalmazni gombás fertőzéseknél és gyulladásos, fertőzéses megbetegedéseknél sikeresen. A teafa olaj nemcsak gomba-, baktérium- és vírusölő tulajdonsága miatt kedvelt, hanem azt is igen nagyra becsülik, hogy nem károsítja sem a szöveteket, sem a nyálkahártyát.

Az egészség és a betegség kapcsán a prevencióban három szint ismeretes. Az első a primer prevenció, ami a megelőzést/egészségmegőrzést jelenti. A második a szekunder prevenció, ami a már kialakult megbetegedés kezelését jelenti. S a harmadik a tercier prevenció, ami a rehabilitációt/életminőség javítását jelenti.

Manapság sokszor hallani, tapasztalni a mikroorganizmusok ellenálló képességének növekedéséről az antibiotikumokkal szemben. Egyre több az úgynevezett multirezisztens kórokozó. Addig, s akkor meg főként nem mindegy milyen antibiotikumot kap a megbetegedett. S előfordul, hogy a megfelelő kezelés ellenére sem sikerül a kórokozót eradikálni (kiíratni, elpusztítani). Esetleg visszatér a kórokozó. A gombás megbetegedések sikertelen eradikálásánál is hasonló a helyzet. S nagyon sokszor kemikáliákkal folytatódik a kezelés, mely még jobban megterheli a szervezetet.
Az Életfa Programnak köszönhetően három olyan csodás termék is rendelkezésünkre áll, mely teafa tartalmú. S a prevenció mindhárom területén segítségünkre van.

Sokszor hallani a korpás fejbőrről, melynek háttérében nem csupán a kiszáradt, hanem esetleg gombával felülfertőzött fejbőr is állhat. Teafa sampon a hatóanyagainak köszönhetően gyengéden, mégis alaposan tisztít. Enyhe fertőtlenítő, antibakteriális, megnyugtatja az igénybe vett fejbőrt, megőrzi annak nedvességtartalmát, mindemellett puhává, finommá teszi azt. Csökkenti a haj töredezettségét, fényessé, dúsabbá teszi a károsodott hajat, és védelmet nyújt számára a kiszáradás ellen, antisztatikus hatása sem elhanyagolható.

Elég gyakran vagyunk dilemmában, mikor horzsolásos sebek, nehezen gyógyuló, vagy égett sebek utókezeléséről van szó. Hiszen olyan tápláló és mégis fertőtlenítő-, támogató gyógymódot kell találnunk, ami engedi fejlődni a sebgyógyulást és mégsem zárja el hermetikusan. A Teafa krém értékes bőrtápláló és regeneráló készítmény, amely erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Manuka mézet is tartalmaz, melyet az Új-Zélandi őslakosok, csak gyógyító méznek neveznek, s elsősorban enyhén savas pH-jának és összetételének köszönhetően fokozza a baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szembeni hatékonyságát. Így a Teafa krém különböző bőrproblémák, fertőzések, horzsolások, pattanások, mitesszerek, már hámosodó égési sebek kezelésére eredményesen alkalmazható. Visszaadja, illetve segít visszaállítani a bőr enyhén savas vegyhatását.

A Teafa aroma segíti az immunrendszert – a szervezet harcát a külső behatolók (gombák, vírusok, baktériumok) ellen – azzal, hogy a veszélyt jelentő mikroorganizmusokat direkt elpusztítja, ám nem minden kórokozót öl meg, hanem leredukálja mennyiségüket a normális mértékre, tehát harmonizáló, szabályozó hatása van. Mindezt folyékony formában. Így felhasználási területe még szélesebb. Mivel közvetlenül a kívánt területre/felületre, masszázstermékbe, italba, esetleg ruhák mosásához.

Tehát legyen szó fertőzött sebekről, horzsolásokról, égett sebekről, gyulladt torokról, gombás bőrről, körmökről, fejbőrről, pattanásos, mitesszeres bőrről, bizonyos vaginitiszekről, pelenka dermatitiszekről, stb., rendelkezésünkre áll egy igen régi receptúra alapján még mindig hatásos gyógy- és kezelési mód.

Köszönettel:
Tóth Andrea
diplomás ápoló, infekciókontroll nővér
Napsugár Csapat, Egészségügyi Team

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok