Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

NAHRIN ALMA-, ÉS BARACKÍRÓ

Nahrin Alma és Barackíró

Az író a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanykás ízű folyadék, mely összetétele szerint a lefölözött tejhez hasonlít. Az író zsírtartalma változó, 0,3-2,0 % közötti. A friss író hűtés nélkül csak néhány órán keresztül tartható el és csak rövid ideig fogyasztható. Az íze nem túlzottan kedvelt.
A Nahrin Alma-, és Barackíró italpor ezzel szemben száraz helyen sokáig eltartható és kitűnő ízű.

Az író élettani szempontból értékes táplálék, gyógyító hatást is tulajdonítanak neki. Már az ókorban is nagy kincsnek tartották és írókúrákkal kezelték a betegeket. Legnépszerűbb a XVIII. században Svájcban, Ausztriában és Németországban volt, ahol többfelé gyógyítottak írókúrával.


A Nahrin Almaíró 78%-ban a Barackíró 64%-ban tartalmaz édes íróport. Mindkét termékben megtalálható az értékes inulin, az alma ízűben 6%-ban, míg a barackosban 10 %-ban.  Az alma és a barack frissítő, üdítő ízt kölcsönöz a két íróitalnak.
Egy deciliter kész ital nagyjából 30 kilokalóriát, 1 gramm fehérjét, 0,1 gramm zsírt és 6,5 gramm szénhidrátot tartalmaz, tehát gyakorlatilag energiamentes.
Fogyaszthatjuk kúraként, de a mindennapi étkezés részeként is.
A salaktalanítási kúrához naponta 1-2 liter író elfogyasztása javasolt. Ebben az esetben 5-7 evőkanálnyi port 1liter hideg vízzel alaposan rázzunk össze, hűtsük le és így fogyasszuk.
A kúra időtartama általában négy-öt, legfeljebb nyolc hét.
Reggel éhgyomorra javasolt az első pohárral elfogyasztani (2 dl), majd a többi italt a nap folyamán elosztva iszogassuk meg.
Készíthető egyébként még 1:1 arányban vízzel-tejjel, azonban ilyenkor az energiaértékével számolnunk kell.

Az író vízhajtó és salaktalanító hatású, hozzájárulva ezzel az általános jó közérzethez. Kedvező a bélflórára nézve és javítja a bélműködést, segíti az anyagcserét és a fogyást, tisztító hatású a bőrre.
Az író elősegíti a veseműködést, a felesleges vizet kihajtja a szervezetből, így segíthet reuma, magas vérnyomás esetén, javítja a vérkeringést és megelőzi az artériák meszesedését. Használatával általános jó közérzetet érhetünk el, fokozza a teljesítőképességet, megszünteti az ízületi fájdalmakat (reuma, köszvény, rheumatoid arthritis esetén is pozitív hatású). Ízületi fájdalmak esetén Basicoval kombinálva javasolt fogyasztani.

Inulintartalma szelektíven segíti a jótékony bélbaktériumok szaporodását.

Az inulin egy vízben oldódó növényi eredetű poliszacharid, mely gyümölcscukorrá bontható. Gélképző tulajdonságú, lassítja a táplálékok áthaladását a felső bélszakaszban, gátolja a koleszterin felszívódását. Az inulin bontatlanul halad át az emésztőrendszeren, csak a vastagbél baktériumai képesek gázképződés következtében lebontani, így ott fejti ki jótékony hatását.
Az inulin természetes forrása például a csicsóka, a gyermekláncfű, a cikória, a vöröshagyma, a fokhagyma és az articsóka.

Az ausztrál őslakosok generációk óta fogyasztják az ott termő „mumong” gyökeret. Ezek a gyökerek nem tartalmaznak keményítőt, de a szárazanyaguk mintegy 85%-a inulin.
Az író fogyasztása alatt legalább két liter folyadékot szükséges meginni naponta, hogy a fellazult salakanyagok a folyadék öblítő hatására el tudjanak távozni. Ha ezt nem tesszük meg, hasonló eredményre számíthatunk, mintha a mosógépben víz nélkül mosnánk… Egyébként a bőséges folyadékfogyasztást a kúra után is érdemes fenntartani.

Gondolataimat egy recepttel zárnám, megmutatva az író sokoldalú felhasználhatóságát.

Almás répatorta: 
Hozzávalók 4 adaghoz

  • 13 dkg liszt (sima)
  • 13 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dkg zabpehely
  • 3 db tojás
  • 13 dkg nyírfacukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 3.5 dl író
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg mazsola
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 15 dkg alma
  • 15 dkg sárgarépa
  • 1 evőkanál vaj (a forma előkészítéséhez)
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa (a forma előkészítéséhez

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra
  2. Egy tortaformát kikenünk vajjal, és megszórjuk zsemlemorzsával.
  3. A kétféle lisztet a sütőporral, a zabpehellyel, a fahéjjal összekeverjük.
  4. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az írót.
  5. Az almát, a répát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az almát, a répát, a mazsolát összekeverjük, és a lisztes keverékhez adjuk.
  6. A masszát az előkészített tortaformába simítjuk. Tűpróbáig sütjük.
  7. Akkor szeleteljük fel, ha kihűlt.

A receptért köszönet: http://www.nosalty.hu/recept/almas-repatorta

Szeretettel:
Kanizsárné Vaskó Nikolett
 dietetikus

 

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok