Menu

just logo uj     nahrinlogo   infoblokk kedv final felso ESZA                                                          

A+ A A-

Svájcba menni jó, Svájcban lenni még jobb!

Azért, mert tudod, hogy a munkád sikeres volt, díjazzák, nem is akárhogyan! Kevés olyan lehetőséget tudok, ahol ilyen jutalmazásban lehet(ne) részem.

Az öt nap gyorsan eltelt, de annyira tartalmas és élmény dús volt, mintha két hétig lettünk volna.

Svájc az állandóság, mindig ugyanaz, még sem ugyanolyan.

Nagyon jó hangulatban indultunk, a rekkenő melegből a 24 °C-kal, borongós idővel váró Svájcba. De valahogy jólesett, hogy jól esik...

BI sv 1(foto: Berecz Ildikó)

Kellemes buszozás után érkeztünk meg Solothurnba, ahol vendéglátóink javaslatára a szállásunk volt. Már messziről látható a város nevezetességének számító székesegyház és tornyok sokasága.

BI sv 5Látkép a székesegyház tornyából (foto: Szilágyi Ildikó)

Solothurn-t „legszebb svájci barokk városnak”, a „követek városának” és „Szent Ursus városának" egyaránt nevezik. Az azonos nevű kanton székhelye is. A szerdai városnézéskor tudtunk meg érdekességeket.

Óvárosa 1520 és 1790 között nyerte el mai formáját, több korszak építészeti stílusa, de főként a barokk, megtalálható.Solothurn az Aare folyó két partján, a Jura hegy déli lábánál, 430 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. Területe 6,29 km2, ennek 22,6%-a mezőgazdasági terület, 2,7%-a erdősített és 69,6% beépített.

BI sv 9Solothurni látkép - David Herrliberger, 1757 (forrás Wikipedia)

A város neve vicus Salodurum formában már Kr. u. 219-ben a kelta lóistenség, Epona oltárán is feltűnik, régészeti kutatások eddig még nem igazolták egy kelta település meglétét.

A római települést Tiberius római császár idején Kr. u. 30 körül alapíthatták, mert a folyópart keménysége kiváló feltételeket biztosított híd és kikötő megépítésére. A város nevének eredetét is erre vezetik vissza, ugyanis a pre-kelta sal (víz, hullám) és a kelta duron (ajtó, kapu) szavakból kialakuló „Vízikapu” megnevezés megfelel a hely adottságainak. Ezt a kelta megnevezést vette át a gall-római kultúra az újonnan létesített településhez, így lett az Salodurum.

A legenda szerint kr.u.300-ban a Thébai Légió két megkeresztelkedett legionáriusát, Ursust és Victort ezen a helyen fejezték le, mely eseményt a székesegyház homlokzatán látható dombormű is megörökít.BI sv 8

Egyes források szerint az 5. században Victor földi maradványait Sedeleuba burgundi hercegnő Genfbe vitette, hogy legyen saját vértanúja, ezzel kívánta fellendíteni a zarándokok létszámát a városában. Így Szent Ursus kultusza vált erősebbé Solothurn életében. Az Ursus-relikviák 1519-es megtalálásakor újra feléledt kultusza, azonban a templomban jelenleg is őrzött Victor-relikvia eredete ismeretlen.

1393-ban Solothurn is aláírta a létrejövő katonai szövetséghez való csatlakozást és részt vett a Konföderáció hadjárataiban és csatáiban. Mégis csak 1481-ben vált teljes jogú tagjává a szövetségnek, mert Bern városa 1411-ben és 1459-ben is megvétózta solothurniak csatlakozását. Az újonnan létrejövő államalakulatban Solothurn jelentősége azzal is megnőtt, hogy a francia követ itt rendezte be székhelyét.

A hadviselés újításai miatt Solothurn védelmét meg kellett erősíteni, 1453-ban elkezdődött egy kör alakú fal építése, melyet több torony és városkapu követett.

BI sv 4a keleten álló Bázeli kapu (épült 1504-1508 között)

1467-től megkezdődtek a városháza újjáépítési munkálatai. Ezt 1711-ben egy keletre néző, két toronnyal ellátott homlokzattal fejezték be. A Zeitglockenturmot 1545-ben egy csillagászati órával szerelték fel, amelyet a winterthuri Laurentius Liechti készített.

A középkori polgárok fontosnak tartották a város római korból való eredeztetését, ezért a 16. századi emlékérmekre a „Salo sub Abrahamo conditum” (Solothurn Ábrahám idejében építtetett) feliratot verték.

Egy helyi legenda szerint a solothurni polgárok a városfalakról szemlélik Istent, amint Ádámot és Évát megteremti.... :) ezt Franz Michael Schwaller solothurni festő meg is örökítette egy képén.

Solothurn a 11-ek városa.

Solothurnnak különleges kapcsolata van a tizenegyes számmal, melynek gyökerei valószínűleg a középkorig nyúlnak vissza. Miután a szám többször is előfordult, a város lakói tudatosan is használták, és ápolták ennek hagyományát.

  • A középkori polgárság 11 céhre volt osztva,
  • az első városi tanács is 11 tagot számlált,
  • a város jelképének, a Szent Ursus székesegyháznak is 11 oltára és 11 harangja van;
  • A templomig három tizenegy lépcsőt számláló sor vezet.

BI sv 7a Szent Urs székesegyház a 3x11 lépcsősorral

  • A főbejárattól számított tizenegyedik, feketére festett kőlapról egyszerre látható a 11 oltár (vagy azok egy része).
  • Részleges lebontása előtt a város barokk erődítményének 11 bástyája volt.
  • A Természetrajzi Múzeumban található Foucault-inga óránként 11 fokkal fordul el.
  • 2001 óta a városnak egy úgynevezett Solothurni órája is van, ami 12 helyett csak 11 órát mutat.

BI sv 2(foto: Berecz Ildikó)

  • Egy helyi személyi hajózási cég is ezt a számot választotta nevének: Öufi Boot.
  • A Svájci Haderő Solothurni Zászlóalja is a tizenegyes sorszámot viseli (Infanterie-Bataillon 11).
  • Egy helyi sörfőzde Öufi Bier név alatt készíti italát, ami solothurni nyelvjárásban tizenegyes sört jelent.

 

Sok téves mítosz is kapcsolódik a tizenegyes számhoz pl:

  • hogy Solothurn 11. kantonként csatlakozott az Államszövetséghez, ugyanis 10. volt a sorban;
  • mert tizenegynél több kút, templom és kápolna van a város területén;
  • és a középkori erődrendszernek is tizenegynél több tornya volt;
  • viszont hétnél soha sem volt több városkapuja.

BI sv 10a város nyugati, Biel-i kapuja (foto: Berecz Ildikó)

Létezik egy ingyenesen letölthető app, a Drallo, mely GPS-sel végigvezet a városon, és megmutatja a 11-es szám megjelenési formáit az út során. Ha a túra során feltett kérdésekre helyes választ adunk, díjat lehet nyerni.

Évente több nagy sportesemény is zajlik Solothurnban:

  • Aare-átúszás
  • Swiss Walking Event (A világ legnagyobb nordic walking rendezvénye)

BI sv 3BI sv 6

      A csoport a Piac tér,       és    Dr HEM a St. Ursus kútnál,
melyet neveznek Zászlóvivő, vagy Halas kútnak is. (foto: Demeter Enikő)

Ennyit "röviden". Szeretettel, BereczIldi,Napsugár csapat

Ez a honlap sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulsz a sütik használatához.
Ok